Πάτρα: Η Γιάννα Μαυρόγιαννη με την καντίνα της στα Ανω Συχαινά είναι «happy χωρίς χάπι»

Ολα όσα προσφέρει η, πάντα χαμογελαστή, Γιάννα Μαυρόγιαννη είναι «πασπαλισμένα με αγάπη». Εξηγεί την απόφασή της να επιστρέψει στην Πάτρα και να μεγαλουργήσει γευστικά δημιουργώντας μια καντίνα

Πάτρα

Εναν θησαυρό -γευστικό και όχι μόνο- κρύβουν τα Ανω Συχαινά, στη θέση Σούδα, και συγκεκριμένα στην οδό Μειλίχου 234. Ο λόγος για μια ιδιαίτερη καντίνα ονόματι «Γαία Venue», στημένη μέσα σε ένα καταπράσινο ιδιόκτητο κτήμα με λιγούστρια και άλλα φυτά, που διαμόρφωσε, παραμυθένια, η ιδιοκτήτριά της με σκληρή προσωπική δουλειά και πολύ γούστο.

Σταδιοδρόμησε, βλέπετε, επαγγελματικά ως διακοσμήτρια, 34 χρόνια στην Αθήνα, προτού επιστρέψει μόνιμα στην Πάτρα. Οπως εξηγεί η Γιάννα Μαυρόγιαννη στην «Π» τους λόγους που την οδήγησαν πίσω στη γενέτειρά της, «όταν δυσκόλεψαν τα πράγματα στην Αθήνα, κοίταξα τον εαυτό μου στον καθρέφτη και δεν με βρήκα μέσα στα μάτια μου. Εγινα, λοιπόν, το 2015 μαραθωνοδρόμος στα 42 χλμ. Πήγα στην ομάδα της Μαρίας Πολύζου κι όταν άρχισα να τρέχω –έχω τρέξει έξι Μαραθώνιους- ανακάλυψα αυτή τη χαρά που σου δίνει η έκρηξη των ενδορφινών».

Κι ήταν μέσα στον κορονοϊό, όταν, κάτω από ένα δέντρο, εξαφανίστηκε ο χρόνιος πόνος –καθαρά ψυχοσωματικό- που την ταλαιπωρούσε κι «ένιωσα επιτακτική την ανάγκη να γειωθώ με τη φύση» όπως λέει. Ως κόρη οινοπαραγωγών άλλωστε, ξέρει πολύ καλά ότι «η ενέργεια της γης γιατρεύει την ψυχή. Γι‘ αυτό και η επιστροφή μου στην Πάτρα και το κτήμα μου ήταν η πιο σοφή κίνηση που θα μπορούσα να κάνω». Μια κίνηση που έχει χαροποιήσει πολύ κόσμο, απ’ όταν άρχισε να λειτουργεί δειλά-δειλά την καντίνα της, απευθυνόμενη στους εργατοτεχνίτες της περιοχής για να τους προσφέρει «καλό φαγητό σε ένα ωραίο περιβάλλον».

Ξεκινώντας με ζουμερά σουβλάκια και φρέσκες πατάτες που καθαρίζει η ίδια «με πολλή χαρά», όπως τονίζει, και δυο γλυκά καθημερινά, -λουκουμάδες και χειροποίητη ανάποδη μηλόπιτα-, προχώρησε, πάντα με βάση τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, στο σαββατιάτικο πρωινό: αβγά ποσέ με ψωμί, αβοκάντο, σολωμό και χειροποίητη σάλτσα ολαντέζ –πάρτι για τους ουρανίσκους. Από τον Οκτώβριο δε, η χαμογελαστή πάντα οικοδέσποινα μαγειρεύει σε ξυλόσομπα ένα φαγητό την ημέρα που η νοστιμιά του -δοκιμάσαμε- σε γυρίζει πίσω, στην εποχή των αγνών υλικών, τότε που η έννοια πλαστικοποιημένο φαγητό ήταν άγνωστη. Πώς αλλιώς, αφού είναι «Πασπαλισμένα Ολα με Αγάπη» όπως είναι το μότο της ξεμυαλίστρας καντίνας.
«Ολα είναι ενέργεια» λέει με σιγουριά η Γιάννα Μαυρόγιαννη, «και η διάθεσή μου, όταν μαγειρεύω, περνάει στο πιάτο που προσφέρω. Πιστεύω πολύ σ’ αυτό που έφτιαξα, το αγαπάω πολύ, γι’ αυτό και η καντίνα έχει αποκτήσει πιστούς πελάτες, τους οποίους ευχαριστώ».

Η μαγική καντίνα θα διαθέτει, επίσης, από την άνοιξη, πνευματική τροφή. Μια υπαίθρια βιβλιοθήκη, που θα φιλοξενείται μέσα σ’ ένα ξύλινο σπιτάκι, γεμάτη βιβλία διαφόρων κατηγοριών για όσους αγαπούν το διάβασμα, παρέα με τον καφέ τους. Και να ήταν μόνο αυτά; Η Γιάννα Μαυρόγιαννη έχει προβλέψει και για τους φίλους των παιχνιδιών, τους οποίους περιμένουν ένα επιδαπέδιο σκάκι, επιδαπέδια τρίλιζα και τραπέζι πινγκ πονγκ. «Εχουμε απομακρυνθεί οι άνθρωποι μεταξύ μας και ονειρεύομαι να έρθει μια μέρα που όλοι μου οι πελάτες θα γνωρίζονται μεταξύ τους» λέει η ίδια, για να συμπληρώσει: «Εδώ, είμαι πολύ χαρούμενη, ευχαριστημένη, δουλεύω πάρα πολύ, σαφώς υπάρχουν δυσκολίες, αλλά είμαι ευγνώμων γιατί ανοίγω τα μάτια μου κάθε μέρα, βλέπω τον ήλιο και ακούω τα πουλιά». Κι αφού η ίδια έχει ξαναβρεί, πλέον, τον εαυτό της, εύχεται σε όλους «να βρουν την ενέργεια που δίνει η φύση και να είναι happy χωρίς χάπι».

Διαβάστε επίσης:

Αχαΐα – Κύκλωμα «επώνυμων» προΐόντων: «Πάρτι» πολλών εκατομμυριών – Πασχάκης στην «Π»:«Αστυνομική υπερβολή» ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός στην Ευρώπη: Έκτακτη Σύνοδος στο Παρίσι – Σχέδια για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ισχυρός σεισμός ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη, «ακούστηκε» στην Αττική

«Ξηλώθηκε» μεγάλο κύκλωμα μαστροπείας, 26 συλλήψεις στην Αθήνα, τις νάρκωναν και τις εξέδιδαν!

Ο καιρός σήμερα: «Πολική εισβολή» στη χώρα, η πρόγνωση για την Τσικνοπέμπτη