Πάτρα – Κοινο_Τοπία για περίπτερα: Απομάκρυνση των κενών, βελτίωση των λειτουργούντων

“Η Δημοτική Αρχή πρέπει να ασχοληθεί συστηματικά με την απομάκρυνση των κενωθέντων περιπτέρων και να λύσει προβλήματα που δημιουργούν λειτουργούντα” αναφέρει η Κοινο_Τοπία στην ανακοίνωσή της.

Πάτρα - Κοινο_Τοπία για περίπτερα: Απομάκρυνση των κενών, βελτίωση των λειτουργούντων

Μετά από οκτώ χρόνια η Κοινο_Τοπία επανήλθε για τα περίπτερα στην Πάτρα.

Αναλυτικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Μετά την παρέλευση οκτώ χρόνων από την προηγούμενη παρέμβαση της Κοινο_Τοπίας www.koinotopia.gr για την άσκοπη και αδικαιολόγητη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από σχολάζοντα περίπτερα και ενώ το πρόβλημα παραμένει σε μικρότερη βέβαια έκταση στην πόλη της Πάτρας επανερχόμαστε ζητώντας την επιτάχυνση των ήδη αργών ρυθμών απομάκρυνσής τους από πεζοδρόμια, πλατείες και πεζόδρομους του Δήμου Πατρέων.

Σύμφωνα με το άρθρο 76 του Ν. 4257/2014 «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» (ΦΕΚ 93 Α’) και την εγκύκλιο 38/06.06.2014 του Υπ. Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία: εφόσον κενωθεί ένα περίπτερο για οποιοδήποτε λόγο, το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφαση η οποία εκδίδεται μετά από απόφαση της οικείας δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αποφασίζει αν θα διατηρηθεί το κενωθέν περίπτερο ή θα απομακρυνθεί.

Αφορμή της παρέμβασής μας αυτής στάθηκε η καταγραφή τριών διαφορετικών ενδεικτικών περιπτώσεων –υπάρχουν δεκάδες άλλες- κενωθέντων όπως τα αναφέρει ο νομοθέτης περιπτέρων. Στις περιπτώσεις αυτές καταδεικνύεται το πρόβλημα που δεν είναι μόνο η άσκοπη κατάληψη δημόσιου χώρου αλλά και οι κοινωνικές παρενέργειες τους.

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ένα περίπτερο επί της Κωνσταντινουπόλεως και Ιωαννίνων που είναι κλειστό τουλάχιστον 5 χρόνια. Επί της οδού γίνονται έργα ανάπλασης και αναβάθμισης πεζοδρομίων και αστικού εξοπλισμού. Το περίπτερο αφήνεται ανέγγιχτο αντί να αποξηλωθεί -και ενώ το έργο που υλοποιείται από το Δήμο είναι γνωστό εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο- ως μια απόδειξη ότι δε μπορούμε να κάνουμε ένα έργο ολοκληρωμένο.

Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε ένα περίπτερο επί της Κορίνθου, πίσω από το παλιό Αρσάκειο που εμποδίζει την κίνηση των πεζών σε ένα κεντρικό πεζοδρόμιο της πόλης π.χ. αν έχεις ομπρέλα πρέπει να την κλείσεις ή να κατέβεις στο δρόμο. Δε θα μπορούσε να ανταλλαγεί η θέση του δικαιούχου με κάποιο άλλο σημείο; Δύο χρόνια εμπόδιζε και τα έργα αναβάθμισης του Αρσακείου αλλά λύση καμία.

Στην τρίτη περίπτωση έχουμε ένα κενωθέν περίπτερο επί της Κορίνθου και Άστιγγος στην πλατεία Πυροσβεστείου. Εκεί που στρίβουν τα οχήματα και οι πεζοί διασχίζουν το δρόμο για να συνεχίσουν από πλατεία σε Κορίνθου λόγω έλλειψης ορατότητας εξαιτίας του περιπτέρου έχουν δημιουργηθεί ατυχήματα. Γιατί δεν το αποξηλώνουμε;

Πέραν αυτών τα σχολάζοντα ή κενωθέντα περίπτερα αποτελούν εστίες ρύπανσης αφού έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου και της ασυνειδησίας μερικών συμπολιτών.

Περιμένουμε από τη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί συστηματικά και επισταμένα ώστε να επιταχυνθεί η απομάκρυνση των δεκάδων κλειστών περιπτέρων που ενώ εμποδίζουν την κίνηση των πεζών στις περισσότερες των περιπτώσεων υποβαθμίζουν και αισθητικά την πόλη αλλά και να βρεθεί λύση για όσα λειτουργούντα εμποδίζουν τη βιώσιμη κινητικότητα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ