Πάτρα: Οι αγέλες των αδέσποτων έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους – Φεύγουν για διακοπές εγκαταλείπουν το σκυλί τους

Πληθαίνουν τα αδέσποτα ζώα σε συγκεκριμένες περιοχές της Πάτρας και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ενστικτωδώς με επιθετικό τρόπο. Την ίδια ώρα, το καταφύγιο του Δήμου στο Δρέπανο γεμίζει…

Πάτρα: Οι αγέλες των αδέσποτων έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους – Φεύγουν για διακοπές εγκαταλείπουν το σκυλί τους

Κάθε καλοκαίρι τα αδέσποτα στην Πάτρα αυξάνονται και πληθύνονται, ενώ την ίδια στιγμή φέτος, το Καταφύγιο Αδέσποτων στο Δρέπανο πληροφορούμαστε ότι έπιασε το «ταβάνι» του αφού σχεδόν γέμισε σε πληρότητα, γεγονός που δεν επιτρέπει την υποδοχή νέων αδέσποτων με μεγάλο ρυθμό.

Διαχρονικά, τα καλοκαίρια παρατηρείται ότι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ζώων επειδή δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συντηρούν τα σκυλιά που ανέλαβαν να αναθρέψουν τους προηγούμενους μήνες, τα «ελευθερώνουν» με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθυσμός των αδέσποτων σκύλων και να δημιουργούνται νέες αγέλες σε σημεία της πόλης προκαλώντας προβλήματα.

Δύο από αυτά τα σημεία στην Πάτρα είναι πέριξ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, αλλά και οι χώροι της Πανεπιστημιούπολης λίγα μέτρα παραπέρα.

Πρόσφατα, η «Π» συνομιλώντας με κατοίκους του Ρίου και περαστικούς από την περιοχή για προσωπικές υποθέσεις ενημερώθηκε ότι το φαινόμενο έχει οξυνθεί από τα μέσα Ιουλίου. Μάλιστα, όπως μας μεταφέρθηκε έχουν σημειωθεί και επιθέσεις έναντι ανθρώπων και οχημάτων στο ύψος του χώρου στάθμευσης του Νοσοκομείου, ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς. Επικοινωνώντας με γνώστες του προβλήματος, μας δόθηκε μια λογική εξήγηση για τις επιθέσεις, η οποία αναφέρει ότι τα σκυλιά στη χώρα μας έχουν αρκετές επιρροές από τσοπανόσκυλα, επομένως ενστικτωδώς αντιδρούν στην κίνηση των ανθρώπων και των οχημάτων.

Την ίδια στιγμή, η διαχείριση των αδέσποτων για τον Δήμο Πατρέων παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται αρκετή υπομονή για να επιλυθεί. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο λειτουργεί το Καταφύγιο Ζώων του Δρεπάνου, όπου φιλοξενούνται περίπου 60-70 σκυλιά, αλλά η διαρκής αυξητική τάση των εισερχόμενων σκύλων προκαλεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της δομής.

Οπως είχε τονίσει στην «Π» και στο παρελθόν η σύμβουλος του δημάρχου για θέματα αδεσπότων, Αλεξάνδρα Δημοπούλου, το μεγάλο στοίχημα είναι να αλλάξει η νοοτροπία των Πατρινών ώστε να μειωθούν οι εγκαταλείψεις ζώων και παράλληλα να γίνουν «άλματα» προόδου στο σκέλος των υιοθεσιών από τη Δομή. Με αυτόν τον τρόπο θα ελευθερώνονται θέσεις φιλοξενίας και θα μπορεί να λειτουργεί η Δομή με πιο φυσιολογικούς ρυθμούς.

Σημαντική σημείωση για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος είναι ότι η ανάδοχη οικογένεια ενός αδέσποτου πρέπει να βρεθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος λίγων μηνών. Με βάση τον νόμο, αν δεν βρεθεί οικογένεια να υιοθετήσει το ζώο, τότε αυτό πρέπει να ελευθερωθεί στο σημείο που το περισυνέλεξαν οι υπηρεσίες του Δήμου.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μια αυξημένη προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου για την εύρεση νέων οικογενειών στα αδέσποτα ζώα. Κυρίως μέσω διαδικτύου παρουσιάζονται οι περιπτώσεις που ζητούν ανάδοχη οικογένεια, αλλά παρατηρείται μια γενική δυσκολία στην ολοκλήρωση των υιοθεσιών. Το σίγουρο σε αυτό το θέμα είναι ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να έρθει αποκλειστικά και μόνο από την κοινωνία, η οποία πρέπει να αντιληφθεί ότι ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι…

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ