Πάτρα: «Παγωμένη» και οργισμένη η εστίαση – Χάνεται τζίρος ενός εκατομμυρίου καθημερινά

Πάτρα: «Παγωμένη» και οργισμένη η εστίαση - Χάνεται τζίρος ενός εκατομμυρίου καθημερινά

Μια σειρά από συνήθειες, που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, φαίνεται πως διατηρούνται από μεγάλο αριθμό καταναλωτών ακόμα και μετά την άρση περιορισμών της καραντίνας.

Εκτιμάται ότι 3 στους 10 καταναλωτές, διατηρούν την τάση της αποφυγής εξόδου από το σπίτι και δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2021.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην εστίαση της Πάτρας τόνισε στην «ΠτΚ» ο επιχειρηματίας και απελθών πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου, καθώς σε αυτό κλίμα συμβάλλουν μια σειρά περιορισμών, που δεν έχουν αρθεί ακόμα, όπως στη μουσική και το ωράριο.

ΧΑΜΗΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑ

«Η κίνηση στις επιχειρήσεις εστίασης “φουντώνει” τα Σαββατοκύριακα, αλλά τις καθημερινές επιστρέφει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα», διαπιστώνει ο γνωστός επιχειρηματίας. Σε αυτό συμβάλλει η υποχρεωτική απουσία μουσικής και φυσικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο, επιχειρηματίες του κλάδου διαπιστώνουν ότι στην Πάτρα συντελείται και μια μετατόπιση της διασκέδασης, γύρω το κέντρο, όπου κυριαρχεί το φαγητό. Η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα δεν αφήνει περιθώρια για πολλές μετακινήσεις.

ΝΕΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Οι τζίροι είναι ακόμα πολύ χαμηλοί και στον κλάδο επικρατεί γκρίνια, γιατί η αγορά δεν είναι αυτή που πολλοί θα ήθελαν μετά την άρση του ολικού λοκντάουν. Επιχειρηματίες περίμεναν ότι ο κόσμος μετά από επτά μήνες καραντίνας, θα έβγαινε για να ξεσκάσει, αλλά τουλάχιστον οι πατρινοί παραμένουν ακόμα «κουμπωμένοι».

Κατά τον Σπύρο Στεργίου, η πολύμηνη καραντίνα έχει επιφέρει αλλαγές και στις συνήθειες των Πατρινών, που θα μείνουν τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα. Σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν εξοπλιστεί με τα κατάλληλα εργαλεία μαγειρικής και με τις εκπομπές της τηλεόρασης έχουν γίνει όλοι αυτοδίδακτοι σεφ του Σαββατοκύριακου. «Αυτό κόβει κίνηση από τα καταστήματα», είπε ο επιχειρηματίας της εστίασης.

Ο κλάδος όμως, φαίνεται πως είναι εξοργισμένος και με τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, καθώς διέψευσε τις προσδοκίες απελευθέρωσης της μουσικής και άλλων δραστηριοτήτων από αυτή την Δευτέρα.

ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΦΑΚΑΛΟΥ

Ο επιχειρηματίας της εστίασης και του catering Δημήτρης Φάκαλος, εξέφρασε την αγανάκτησή του, και αυτή πολλών συναδέλφων του, που έχουν φτάσει στα όριά τους:

«Ρε σατανάδες, ρε άνθρωποι που κυβερνάτε, 2-2500 άτομα σε κεντρικές πλατείες και σκάλες σε κάθε πόλη, κάθε βράδυ χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και χωρίς καμία είδους αστυνόμευση…

Ηχεία και μουσική όπου γουστάρει ο καθένας…

Μαγαζιά -ναι, μαγαζιά ρε εσείς που διοικείτε- που παίζουν μουσική και δεν τους «ακουμπάει» ο νόμος και το κράτος!» γράφει με αγανάκτηση ο Δημήτρης Φάκαλος και συνεχίζει: «Δεν μπορώ να κάνω γάμο 300 ατόμων στο μαγαζί μου (για να ζήσω), για να μην κολλήσουν οι παρευρισκόμενοι κορονοΐο, αλλά δίπλα στο μαγαζί μου να κάνουν πάρτι 3000 παιδιά μέχρι το πρωί!».

Ο ίδιος τόνισε στην «ΠτΚ» ότι «οι άνθρωποι της εστίασης δεν μπορούν, ούτε πρεπει να υποκαταστησουν τους λοιμοξιωλογους. Αλίμονο! Δεν πρέπει να χαθεί η εμπιστοσύνη την επιστημονική κοινότητα! Αλλά, δεν γίνεται να παρατείνεται η περίοδος που λειτουργούμε με περιορισμους επειδή η συντεταγμένη πολιτεια δεν μπορεί να επιβληθεί στις μάζες που κινούνται και συναθροίζονται εκτός χωρών εστίασης.

Διαφορετικά να μας αποζημιώσουν αναλογα. Οπως στην Ιταλία, στην Γαλλια και την Γερμανια που το κράτος αποζημιώνει την εστίαση δίνοντας το 75% του τζίρου τους τους αντίστοιχους μηνες του 2019!!!».

Η ΠΑΤΡΑ ΧΑΝΕΙ ΤΖΙΡΟ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Την ίδια στιγμή η Πάτρα, όπως κάθε φοιτητούπολη, έχει μια επιπλέον οικονομική «αιμορραγία» λόγω της απουσίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία αποτελείται από 800 καθηγητές και 40.000 φοιτητές. Ολος αυτός ο κόσμος αποτελούσε για την Πάτρα μια σταθερή πηγή εισοδήματος, που έχει λείψει τον τελευταίο χρόνο.

Ενοίκια, σούπερ και μίνι μάρκετ, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, μεταφορές, βιβλιοπωλεία, λιανικό εμπόριο και πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες χάνουν περίπου 1 εκατ. ευρώ τζίρο την ημέρα, δηλαδή ετήσια έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων που κατέγραψε το Οικονομικό Επιμελητήριο σε έκθεσή του πρόσφατα.

Τα μαθήματα συνεχίζονται διαδικτυακά, ως εκ τούτου, δεν προκύπτει ανάγκη για όλον αυτό τον κόσμο να διαμένει στην Πάτρα. Ακόμα και οι ορκωμοσίες Ιουνίου και Ιουλίου δεν απαιτούν παρουσία φοιτητών γονέων, φίλων, οι οποίοι με την μονοήμερη διαμονή τους, άφηναν ένα ακόμα έσοδο στην Πάτρα.

 Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

spapandreou@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ