Πάτρα – Προϋπολογισμός Δήμου: Πώς εμπλέκονται οι συμβασιούχοι στη δύσκολη εξίσωση

Δύο από τους παράγοντες που δεν επιτρέπουν στη δημιουργία ασφαλών σεναρίων, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρώτο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι η ενεργειακή κρίση, αλλά και η κατάσταση με τους παρατασιούχους συμβασιούχους των οποίων η μισθοδοσία αποτελεί υποχρέωση του Δήμου.

Πάτρα – Προϋπολογισμός Δήμου: Πώς εμπλέκονται οι συμβασιούχοι στη δύσκολη εξίσωση

Με το μυαλό στη συγγραφή του νέου προϋπολογισμού για το 2023 κυλούν αυτές οι μέρες στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί πως πρόκειται για μία εξίσωση για δυνατούς λύτες.

Δύο από τους παράγοντες που δεν επιτρέπουν στη δημιουργία ασφαλώς σεναρίων, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρώτο προσχέδιο είναι η ενεργειακή κρίση, αλλά και η κατάσταση με τους παρατασιούχους συμβασιούχους των οποίων η μισθοδοσία αποτελεί υποχρέωση του Δήμου. Για το θέμα της ενέργειας, έστω και στο περίπου μπορούν να γίνουν ορισμένες προβλέψεις αφού λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά οι τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα του σήμερα.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΣΙΟΥΧΩΝ

Για το θέμα των συμβασιούχων όμως, τα πράγματα μπορεί να είναι μπλεγμένα γενικά, αλλά είναι ταυτόχρονα και πιο απλά. Κυρίως επειδή οι εξελίξεις μπορούν να είναι πιο άμεσες, αρχής γενομένης από σήμερα που ήταν προγραμματισμένα να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των 289 συνολικά εργαζομένων που είχαν σύμβαση μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ το 2018.

Σημειώνεται πως η υπόθεση πήρε αναβολή 20 ημερών περίπου, κάτι που αποτελούσε,  και επιθυμία του Δήμου ώστε να οριστεί η εκδίκαση σύντομα, για να ξέρουν το αποτέλεσμα και να μπορούν να προϋπολογίσουν τα έξοδα για τη νέα χρονιά. Αλλωστε είναι γνωστό ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα αυτή την περίοδο και τουλάχιστον θα ήθελε να γνωρίζει τα δεδομένα.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Πέρα από τα οικονομικά δεδομένα της υπόθεσης, υπάρχουν και τα νομικά. Η Νομοθεσία που άλλαξε στις αρχές του 2022 κρατά τα χέρια των νομικών και των αιρετών του Δήμου «δεμένα» ως προς τον χειρισμό υποθέσεων. Συγκεκριμένα, ο νόμος που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο υπαγορεύει στις δημοτικές αρχές όλης της χώρας να μην παίρνουν αποφάσεις που μπορεί να ζημιώσουν το Δήμο, όπως δηλαδή θεωρεί το πνεύμα του νόμου ότι συμβαίνει όταν ένας Δήμος συνομολογεί για την παραμονή εργαζομένων στις υπηρεσίες τους. Επομένως συνεπάγεται το συμπέρασμα ότι στο Δήμο της Πάτρας δεν έχουν τη δυνατότητα μιας πολιτικής επιλογής, παρά μόνο της εφαρμογής του νόμου, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος τόσο οι αιρετοί, όσο και οι νομικοί, οι οποίοι σε ακραίες περιπτώσεις θα μπορούσαν να χάσουν και τη δικηγορική τους άδεια.

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ»

Παράλληλα, η δημοτική αρχή είναι ευδιάκριτο πως κινείται πολύ προσεκτικά στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς είναι γνωστό μεν ότι έχει ανάγκη τα εργατικά χέρια και αποδέχεται τις αποφάσεις για παράταση, αλλά από την άλλη ιδανικά θα επιθυμούσε την κάλυψη θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Η πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στην ΚΕΔΕ που ξεκαθάρισε ότι οι δήμοι που συνομολογούν στην παραμονή συμβασιούχων θα μένουν εκτός προγραμματισμού μόνιμων προσλήψεων, θεωρείται βέβαιο ότι ήχησε ως «καμπανάκι» στα αυτιά της δημοτικής Αρχής.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ