Πάτρα: Το «γεφύρι της Άρτας» με το πάρκινγκ της Σανταρόζα – Νέα προσπάθεια μίσθωσης
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου και η επόμενη μέρα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της αχαϊκής πρωτεύουσας
Το οξύ στεγαστικό και κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλανίζει το κέντρο της Πάτρας έρχεται για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το πολύπαθο υπόγειο δημοτικό πάρκινγκ στη συμβολή των οδών Σανταρόζα, Άστιγγος και Νόρμαν, κάτω από την πλατεία Δροσοπούλου.
Χθες, η δημοτική επιτροπή ενέκρινε τους όρους για τη διακήρυξη νέου διαγωνισμού για να νοικιαστεί το υπόγειο πάρκινγκ. Πρόκειται για ένα χώρο 70 θέσεων, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ανάσα στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, αλλά παραμένει επί χρόνια ένα «φάντασμα» αναξιοποίητης δημοτικής περιουσίας, εγκλωβισμένο σε έναν φαύλο κύκλο άγονων διαγωνισμών, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και δικαστικών συμβιβασμών.
Η ιστορία της Σανταρόζα κουβαλάει μια μακρά λίστα αποτυχημένων προσπαθειών. Ήδη από το 2013 ο Δήμος Πατρέων επιχειρούσε να εκμισθώσει το ακίνητο σε ιδιώτες, χωρίς σταθερό αποτέλεσμα. Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε μετά το 2020. Παρά τις προσπάθειες επαναδιακήρυξης, οι διαγωνισμοί απέβαιναν άγονοι. Οι οικονομικές συνθήκες της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας, πυρόσβεσης και αδειοδοτήσεων που απαιτούσε ο υπόγειος σταθμός, λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τους επενδυτές.
Όταν τελικά βρέθηκε ανάδοχος, η εταιρεία «Ελένη Τσουφλίδου ΙΚΕ», το εγχείρημα οδηγήθηκε σε νέο ναυάγιο. Λόγω αντικειμενικών αδυναμιών λειτουργίας του χώρου, η μίσθωση εγκαταλείφθηκε. Αντί για απευθείας χρηματική αποζημίωση, η Δημοτική Επιτροπή επέλεξε τη λύση του εξώδικου συμβιβασμού, προχωρώντας στη διαγραφή οφειλόμενων μισθωμάτων ύψους 55.131,16 ευρώ, που αφορούσαν την περίοδο Αυγούστου 2024 – Απριλίου 2025, και επιστρέφοντας τις εγγυητικές επιστολές. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για οικονομική ζημία του Δήμου, ωστόσο η δημοτική αρχή υπεραμύνθηκε της επιλογής της ως τον μόνο τρόπο για να απεγκλωβιστεί το ακίνητο και να ξεκινήσει άμεσα ένας νέος διαγωνισμός με αναθεωρημένους, πιο ελκυστικούς όρους.
Η υπόθεση της Σανταρόζα αναδεικνύει τη γενικότερη «ασφυξία» που βιώνει η Πάτρα. Η έλλειψη ελεύθερων χώρων στάθμευσης, η καθημερινή ταλαιπωρία των οδηγών και το φαινόμενο του διπλοπαρκαρίσματος έχουν μετατρέψει το κέντρο σε πεδίο μάχης. Η ανάγκη για τη δημιουργία νέων, σύγχρονων ζωνών στάθμευσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς η πόλη επεκτείνεται και οι πεζοδρομήσεις στερούν θέσεις από τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Στο πλαίσιο αυτό, η προσοχή στρέφεται πλέον στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Ο Δήμος Πατρέων, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, προχωρά σε κινήσεις, με κυριότερη την επέκταση του δημοτικού χώρου στάθμευσης στην περιοχή. Μέσω της αξιοποίησης εκτάσεων της ΓΑΙΑΟΣΕ κοντά στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, σχεδιάζεται η δημιουργία εκατοντάδων νέων δωρεάν θέσεων στάθμευσης. Το πλάνο αυτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία λεωφορείων που θα μεταφέρουν τους οδηγούς δωρεάν στο κέντρο, φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βασική «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για την πόλη. Η επιτυχία αυτών των μέτρων, μαζί με την έκβαση του νέου διαγωνισμού για τη Σανταρόζα, θα κρίνει αν η Πάτρα θα καταφέρει επιτέλους να βγει από το κυκλοφοριακό τέλμα.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Πλημμύρισε από παιδικές φωνές ο Άγιος Ανδρέας ΦΩΤΟ
Πρέπει ή δεν πρέπει να φορτίζεις πάντα το κινητό σου στο 100%;
Η AI αλλάζει το Google Search και απειλεί το επιχειρηματικό μοντέλο που το έκανε κυρίαρχο
Βασίλης Θωμόπουλος: Δεν διαλέγω εγώ αν θα δουλέψω με τον Πέτρο Φιλιππίδη
Εμβόλιο γρίπης στα παιδιά: ποια πρέπει να το κάνουν
