Πάτρα: Τρέχουν να προλάβουν τον γάμο… υπό το φόβο της Τουρκίας -Ουρές σε εκκλησίες και Δημαρχείο

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι επαγγελματίες διοργάνωσης τελετών λόγω της μεγάλης ζήτησης, έπειτα από τους περιορισμούς δύο χρόνων.

Πάτρα: Τρέχουν να προλάβουν τον γάμο... υπό το φόβο της Τουρκίας -Ουρές σε εκκλησίες και Δημαρχείο

Σημαντική αύξηση του αριθμού των γάμων καταγράφεται φέτος το καλοκαίρι στην Πάτρα, καθώς, σε αυτούς που είχαν προγραμματιστεί, προστίθενται και αρκετοί εξ αναβολής από τα καλοκαίρια του 2020 – 21.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δημαρχείο της Πάτρας υπολογίζουν ότι φέτος θα παντρέψουν τουλάχιστον 400 ζευγάρια, σε αντίθεση με τα 285 που παντρεύτηκαν το 2021.

Τα δύο χρόνια πανδημίας του κορονοϊού οδήγησαν αρκετούς μελλόνυμφους να αναβάλλουν την τελετή τους, καθώς δεν επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν το ευτυχές γεγονός της ζωής τους, σε περιβάλλον μεγάλων περιορισμών με προσκλητήρια που συνοδεύονταν με self test και υποχρεώσεις εμβολιασμού, αλλά κυρίως, με καταστάσεις αυξημένου κινδύνου υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Στο ρεπορτάζ έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά, όπου ένα γαμήλιο τραπέζι ή ακόμα και μια θρησκευτική τελετή, αποτέλεσαν αφορμή για να εκδηλωθεί κάποιο περιστατικό υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Φέτος το καλοκαίρι αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν. Σε εκκλησίες και σε κέντρα διοργάνωσης γαμήλιων τελετών και βαπτίσεων, οι μόνες προϋποθέσεις που ισχύουν πλέον, αφορούν στην τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος για την αντισηψία χεριών και ο εξαερισμός των χώρων.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Για πρώτη φορά φέτος δείχνουν ανάκαμψη και οι destination γάμοι. Πέρυσι, η αβεβαιότητα προβλημάτιζε τους μελλόνυμφους και τους διοργανωτές, που δεν ήθελαν να ριψοκινδυνεύουν τα λεφτά τους.

Φέτος όμως, προέκυψαν άλλα προβλήματα, με την ακρίβεια να θέτει άλλου είδους περιορισμούς, καθώς οι ανατιμήσεις έχουν επιφέρει ανατροπές σε προϋπολογισμούς και περικοπές εξόδων.

Πολλά ζευγάρια θέλουν απλά να κάνουν μια δεξίωση για να ευχαριστηθεί ο κόσμος, να μαζευτούν οι συγγενείς ξανά μαζί, γιατί αυτό τους έχει λείψει, να κάνουν ένα γλέντι και όχι απλώς να ξοδέψουν χρήματα για προβολή.

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ…

Η εμπειρότατη wedding planner Αννα Μαρία Ρογδάκη, σε ένα διάλλειμα των επαγγελματικών της υποχρεώσεων μεταξύ Μυκόνου και Σαντορίνης βρήκε την ευκαιρία να έρθει στην Πάτρα αυτές τις ημέρες και σε συνομιλία που είχε με την «Π», ανέφερε ότι η περίοδος έχει μεγάλες προκλήσεις, για τη «βιομηχανία» γάμων. Οι ανατιμήσεις σε καύσιμα και πρώτες ύλες είναι πολύ μεγάλες και οι επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν τη «χρυσή τομή», για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των μελλόνυμφων.

Πάτρα: Τρέχουν να προλάβουν τον γάμο... υπό το φόβο της Τουρκίας -Ουρές σε εκκλησίες και Δημαρχείο

Αννα Μαρία Ρογδάκη

«Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, γιατί από τη συμφωνία μέχρι την ημέρα της τελετής, τα κοστολόγια αλλάζουν με ταχύτατο ρυθμό» είπε η κυρία Ρογδάκη, για να περιγράψει πόσο ρευστό είναι το οικονομικό περιβάλλον.

Το 2021, εξυπηρετήθηκαν οι περισσότερες τελετές, ωστόσο αρκετοί γάμοι μετατέθηκαν για φέτος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές μαζεμένες τελετές. Πρόκειται κυρίως για γάμους destination είπε η κυρία Ρογδάκη, που είχαν αναβληθεί λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Γι’ αυτό σήμερα επικρατεί ένας οργασμός, ειδικά σε νησιά όπως η Σαντορίνη όπου γίνονται καθημερινά γάμοι ζευγαριών, ειδικά από το εξωτερικό.

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

«Είναι μια πολυάσχολη περίοδος, αλλά το κόστος στις τιμές και στα καύσιμα είναι θέμα, όπως και η αβεβαιότητα που επικρατεί με την Τουρκία. Αλλοι, βιάζονται να παντρευτούν μέσα στο καλοκαίρι, γιατί δεν ξέρουν τι μπορεί να προκύψει ξανά από το φθινόπωρο με την πανδημία του κορονοϊού, ενώ οι εκκλησίες δεν δέχονται πολλές τελετές μαζί την ίδια ημέρα. Είναι μια περίοδος πολύ παράξενη και θα δούμε πώς θα καταλήξει» συμπλήρωσε η κυρία Ρογδάκη.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΞΟΔΑ

Πάτρα: Τρέχουν να προλάβουν τον γάμο... υπό το φόβο της Τουρκίας -Ουρές σε εκκλησίες και Δημαρχείο

Μαίρη Βασιλειάδη

Οι βαπτίσεις δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία των προηγούμενων δύο ετών. Η έμπορος βαπτιστικών Μαίρη Βασιλειάδη δήλωσε στην «Π» ότι φέτος γίνονται αρκετές τελετές, επειδή δεν υπάρχουν περιορισμοί. Ωστόσο, λόγο της ακρίβειας ο κόσμος φέτος είναι πιο «μαζεμένος» στα έξοδα, σε σχέση με άλλες χρονιές.

ΦΟΥΛ ΡΥΘΜΟΥΣ

Σε φουλ ρυθμούς δουλεύει αυτό το καλοκαίρι και το συνεργείο του φωτογράφου Γιάννη Πεφάνη, σε σημείο να μην προλαβαίνει και να αναγκάζεται να αφήνει δουλειές, γιατί όπως είπε, τα περισσότερα ζευγάρια θέλουν να παντρευτούν προς τα τέλη Αυγούστου ή μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Πάτρα: Τρέχουν να προλάβουν τον γάμο... υπό το φόβο της Τουρκίας -Ουρές σε εκκλησίες και Δημαρχείο

Γιάννης Πεφάνης

ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Ο Σπήλιος Λαλιώτης που διατηρεί επιχείρηση με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα αντίκες, βρίσκεται στη Ζάκυνθο όπου επικρατεί ένας πανζουρλισμός από γάμους Αγγλων τουριστών. Και αυτός τόνισε ότι τα κοστολόγια φέτος είναι αυξημένα λόγω των καυσίμων, αλλά οι επαγγελματίες αναγκάζονται πολλές φορές να απορροφούν πολλές ανατιμήσεις, γιατί είχαν κλείσει τη συμφωνία πριν από μήνες.

Πάτρα: Τρέχουν να προλάβουν τον γάμο... υπό το φόβο της Τουρκίας -Ουρές σε εκκλησίες και Δημαρχείο

Σπήλιος Λαλιώτης

«Η δουλειά είναι περισσότερη και από το 2019. Ψάχνουμε για οδηγούς και δεν βρίσκουμε. Πολλοί κάνουν ακόμα και διπλές βάρδιες για να βγει η δουλειά. Στη Ζάκυνθο η βιομηχανία του γάμου είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, ιδίως από ξένους και έχουν όνειρο να παντρευτούν εδώ» είπε ο Σπήλιος Λαλιώτης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΚΑΛΟΣ: ΜΕΙΩΝΟΥΝ 30-40% ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ 

Ο επιχειρηματίας της εστίασης και χώρου διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων Δημήτρης Φάκαλος παρουσίασε στην «Π» την φετινή εικόνα στους γάμους: «Η «εξοδος» από την περίοδο του κορονοϊού βρίσκει την αγορά «παγωμένη» και αντιμέτωπη με νέες παραμέτρους. Από την μία, η εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών και του κόστους ενέργειας και από την άλλη οι «νέες συνήθειες»!

Φέτος, και ενώ το πλήθος των κοινωνικών εκδηλώσεων είναι στα ίδια νούμερα με το 2019 (δεν μπορούν να γίνουν και περισσότερες άλλωστε), το πλήθος των ατόμων/καλεσμένων ανά εκδήλωση είναι μειωμένο κατά 30-40%.

Πάτρα: Τρέχουν να προλάβουν τον γάμο... υπό το φόβο της Τουρκίας -Ουρές σε εκκλησίες και Δημαρχείο

Δημήτρης Φάκαλος

Πρόκειται για μια νέα κατάσταση, η οποία έχει έρθει ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσχέρειας, αλλά και του γεγονότος ότι έχουν περιοριστεί οι κοινωνικές σχέσεις και κοινωνικές υποχρεώσεις.

Οι καλεσμένοι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ομόκεντροι κύκλοι. Από το κέντρο προς τα έξω είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι γνωστοί και στο τέλος οι κοινωνικές υποχρεώσεις.

Ο τελευταίος αυτός κύκλος έχει εκλείψει. Είτε λόγω ότι λίγοι έχουν καλεστεί σε τέτοιες εκδηλώσεις τα τελευταία 2 χρόνια. Είτε λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που καθιστά αποτρεπτικό το να καλέσει κάποιος πολύ κόσμο.

Χαρακτηριστικά, το 2019 η χρονιά κύλησε για εμάς με 363 άτομα καλεσμένους ανά γάμο και για φέτος ο μέσος όρος προβλέπεται να είναι κάτω από τα 240 άτομα. Σε μια αγορά, η οποία έχει δομηθεί και κοστολογηθεί να λειτουργεί με ανελαστικά έξοδα που καλύπτονται από 350 άτομα κατά μέσο όρο.

Οποιος το αναλύσει, θα καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα - Υπόθεση Πισπιρίγκου: Πώς θα προσπαθήσει να ανατρέψει το πόρισμα για Μαλένα και Ίριδα
Αεροδρόμιο Αράξου: Εκτός απροόπτου περνά σε ιδιώτη
Αχαΐα: Νέες απάτες με λεία χιλιάδες ευρώ - Πως εξαπάτησαν τα θύματα
Πάτρα: Δράμα ηλικιωμένης σε κεντρική συνοικία ανακαλύφθηκε τυχαία – Πως θα βοηθηθεί