Πάτρα – ΒΙΠΕ: Ο έλεγχος περνάει σε fund από το Λονδίνο

Συμφωνία μεταξύ Πειραιώς και Blantyre για την διαχείριση συμμετοχών της τράπεζας.

Πάτρα - ΒΙΠΕ: Ο έλεγχος περνάει σε fund από το Λονδίνο

Τη σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας για την διαχείριση των μη κύριων συμμετοχών της, αξίας 200 εκατ. ευρώ, από το ξένο φάντ «Blantyre Capital», ανακοίνωσε παραμονές Χριστουγέννων η Τράπεζα Πειραιώς.

Η «Blantyre Capital» είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο και αναλαμβάνει την 10ετή διαχείριση χαρτοφυλακίου, που αποτελείται από επιλεγμένες συμμετοχές, μη σχετιζόμενες με την κύρια δραστηριότητα της Τράπεζας Πειραιώς. Μεταξύ αυτών είναι και το 65% της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, που ελέγχει και διαχειρίζεται 25 Βιομηχανικές Περιοχές, μαζί και την ΒΙΠΕ Πατρών.

Εκ πρώτης όψεως, η συμφωνία φαίνεται να αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς, που γίνεται με σκοπό να ενισχύσει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας. Ομως, εκ μέρους των εγκατεστημένων επιχειρήσεων των ΒΙΠΕ, εκφράζεται ανοικτά πλέον ανησυχία, μήπως η μεταβίβαση των μετοχών συνεπάγεται και οικονομική επιβάρυνση.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Από τους πρώτους που έσπευσαν να διατυπώσουν ανησυχίες για αυτή την εξέλιξη, ήταν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ, Πέτρος Μαντάς. Δήλωσε στην «Π» ότι αυτή η μεταβίβαση συμμετοχών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις των κοινοχρήστων δαπανών των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν κεφαλαιουχικές ροές προς την Τράπεζα Πειραιώς.

«Εγκαιρα ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ είχε διαγνώσει τον κίνδυνο μεταβίβασης του ελέγχου της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ σε φαντ και γι΄αυτό και είχε κινηθεί θεσμικά από το 2019, ζητώντας αναψηλάφηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς διαχείρισης των ΒΙΠΕ», δήλωσε ο Πέτρος Μαντάς.

ΖΗΤΟΥΝ ΡΟΛΟ

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις, ως ιδιοκτήτες γης των ΒΙΠΕ ζητούν να έχουν λόγο για τις κοινόχρηστες δαπάνες που γίνονται. Δηλαδή να διοικούν την περιουσία τους και να προσλαμβάνουν αυτές, τον εκάστοτε διαχειριστή. Αλλά, μέχρι να γίνει αυτό, ζητούν να περιγραφεί στον νέο θεσμικό πλαίσιο με απόλυτη σαφήνεια, τι είδους κονδύλια πρέπει να μπαίνουν στις κοινόχρηστες δαπάνες και όχι οτιδήποτε θεωρεί η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ.

Για παράδειγμα, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ θεωρεί πως δεν θα έπρεπε να εμπίπτει στις κοινόχρηστες δαπάνες των εγκατεστημένων επιχειρήσεων η πληρωμή του ενοικίου των γραφείων της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ στην Αθήνα, οι δαπάνες του προσωπικού της και τα έξοδα κίνησης, μέχρι η ενοικίαση αυτοκινήτων του εταιρικού στόλου και η εκπόνηση μελετών, άσχετων με το αντικείμενο διαχείρισης των ΒΙΠΕ.

Ο Πέτρος Μαντάς πρόσθεσε ότι «δεν θα έπρεπε να μας αφορά τι κάνει η Πειραιώς με τις συμμετοχές της, αλλά ασχολούμαστε γιατί είναι ανοικτό το εύρος των υποχρεώσεων που έχουμε έναντι του υποχρεωτικού διαχειριστή, που είναι η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ και είναι άνισοι οι όροι μεταξύ των συμβαλλόμενων εγκατεστημένων επιχειρήσεων».

Η διοίκηση της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ ερωτήθηκε τι σημαίνει αυτή η μεταβίβαση συμμετοχών, αλλά προς το παρόν δεν ήταν σε θέση να απαντήσει με σαφήνεια.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ