Πατρινό Καρναβάλι – Άυλη Κληρονομιά: Κατακτητής, ο ελευθερωτής Μαιζών – Η κόντρα που έχει προκύψει

Η συντονίστρια της ομάδας εθελοντών, Χριστίνα Σκαρπέτα αποκαλύπτει στην «Π» τις ενστάσεις της προέδρου

Πατρινό Καρναβάλι – Άυλη Κληρονομιά: Κατακτητής, ο ελευθερωτής Μαιζών – Η κόντρα που έχει προκύψει

Ενστάσεις πολιτικο-ιδεολογικού χαρακτήρα και απίστευτα προσκόμματα στη σύνταξη του Δελτίου για την ένταξη του Πατρινού Καρναβαλιού στην Αϋλη Πoλιτιστική Κληρονομιά της Unesco, χρεώνει στην Ηρα Κουρή η συντονίστρια της συντακτικής ομάδας Χριστίνα Σκαρπέτα.

Μιλώντας στην «Π», κάνει λόγο για αντιρρήσεις της προέδρου σε ό,τι αφορά στην ιστορική αναφορά στους… Γάλλους στρατιώτες που πραγματοποίησαν το 1829 τον πρώτο ιδιωτικό αποκριάτικο χορό στην Πάτρα, αλλά και για επιμονή της να συμπεριληφθούν στο Δελτίο οι… εργαζόμενοι του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού και του Τομέα… Καθαριότητας του Δήμου, που «υπερβάλλουν εαυτούς»!

Πατρινό Καρναβάλι – Άυλη Κληρονομιά: Κατακτητής, ο ελευθερωτής Μαιζών – Η κόντρα που έχει προκύψει

Η συντονίστρια της ομάδας εθελοντών, Χριστίνα Σκαρπέτα

Παράλληλα, η συντονίστρια της ομάδας αποκαλύπτει στην «Π» ότι ανέλαβε την επίμαχη θέση μετά από πρόταση της ίδιας της προέδρου του Καρναβαλικού Οργανισμού. Επίσης, τόσο η ίδια, όσο και άλλοι εθελοντές της ομάδας επιμένουν ότι δεν τους είχε τεθεί ποτέ θέμα πνευματικών δικαιωμάτων από την κ. Κουρή, αλλά προέκυψε προσχηματικά και αιφνιδιαστικά από την πρόεδρο, αλλά και όταν αυτό ετέθη, όλοι οι συντάκτες του Δελτίου δεσμεύτηκαν να τα εκχωρήσουν στην ΚΕΔΗΠ, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, δηλαδή μετά τις διορθώσεις που τυχόν απαιτηθούν από το ΥΠΠΟΑ.

Επίσης, τονίζει ότι η κ. Κουρή, εκτός της πρώτης δεν είχε εμφανισθεί σε καμία συνεδρίαση της ομάδας και επέμεινε να αναγραφεί ως συντάκτρια, μέσω της φιλολογικής επιμέλειας του Δελτίου, κάτι που επίσης δεν δέχθηκαν οι εθελοντές.

Πατρινό Καρναβάλι – Άυλη Κληρονομιά: Κατακτητής, ο ελευθερωτής Μαιζών – Η κόντρα που έχει προκύψει

Ένα από τα e mails των μελών της ομάδας σύνταξης του Δελτίου (Φοίβος Ράγκος), με το οποίο δεσμεύονται να εκχωρήσουν τα πνευματικά δικαιώματα του Δελτίου στην ΚΕΔΗΠ

«ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΗ»

Η συντονίστρια της ομάδας δηλώνει στην «Π» «απογοητευμένη και θυμωμένη» με την εξέλιξη αυτή και «τον τρόπο που λειτουργεί η Δημαρχία σε αυτό το ζήτημα», αλλά και «σοκαρισμένη με τον τρόπο που η κ. Κουρή διαστρεβλώνει την αλήθεια».

Οπως εξηγεί: «Δεσμευτήκαμε όλοι να παραχωρήσουμε τα πνευματικά δικαιώματά μας, ως συντάκτες, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και εγκριθεί η υποψηφιότητα. Και αυτό, γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτόν τον Δήμο. Θέλουμε να διαφυλάξουμε την πνευματική μας εργασία, ώστε το τελικό Δελτίο που θα κατατεθεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε, ούτε θέλουμε να έχουμε κανένα όφελος από τα πνευματικά δικαιώματα, απλά θέλουμε να διαφυλάξουμε το κείμενό μας».

Η κ. Σκαρπέτα σημειώνει επίσης ότι η κ. Κουρή επέμεινε να αναγραφεί και η ίδια ως συντάκτρια, μέσω της φιλολογικής επιμέλειας, κάτι που όλοι το αρνήθηκαν: «Δεν ήταν δυνατόν να το δεχθούμε, γιατί κάτι τέτοιο μας πρόσβαλε με βάση τις σπουδές, την επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση του καθενός μας. Αλλωστε η κ. Κουρή δεν είχε καμία συμμετοχή στη σύνταξή του».

Πατρινό Καρναβάλι: Στον «αέρα» η υποψηφιότητα για την Άυλη Κληρονομιά – Τι δήλωσε στην «Π» η Ηρα Κουρή

«ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ!»

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά της συντονίστριας στις ενστάσεις που, όπως υποστηρίζει, είχε η κ. Κουρή. Οπως σημειώνει, είχε αντίρρηση να αναφερθεί ακόμα και το ότι οι Γάλλοι αξιωματικοί του Μαιζών έκαναν τον πρώτο αποκριάτικο χορό στην Πάτρα το 1829, αν και γεγονός ιστορικά αποδεδειγμένο. Η δικαιολογία ήταν ότι δεν θα ήταν σωστό να φανεί πως το Πατρινό Καρναβάλι προέρχεται από τους… κατακτητές της Πάτρας! Τελικά η «χρυσή τομή» βρέθηκε, παρεμβάλλοντας στο κείμενο ένα «και» πριν τους «Γάλλους στρατιώτες»…

Ενστάσεις επίσης, σύμφωνα πάντα με την κ. Σκαρπέτα, είχε η πρόεδρος στην αναφορά, ότι μέχρι το 2020, οι αποθήκες του ΑΣΟ χρησιμοποιούνταν από τα καρναβαλικά πληρώματα για τη δημιουργία αρμάτων και κατασκευών, ενώ ανάμεσα στα άλλα, επέμενε να αναφερθούν οι εργαζόμενοι του Δήμου, στους Τομείς Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, που «υπερβάλλουν εαυτούς» για τη διεκπεραίωση του Καρναβαλιού μέσα από τους τομείς τους!

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: «ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ»

Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις εξέδωσε ο Δήμος Πατρέων, στην οποία αναφέρεται ότι «η δημοτική αρχή, προστατεύοντας το σύνολο των δημοτών, δηλώνει ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται εκβιασμούς και δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας».

ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας για το Δελτίο Άυλης Κληρονομιάς: «Δεν αποδεχόμαστε εκβιασμούς»

Αναλυτικά αναφέρει:

«Επισημαίνουμε ότι, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του ΔΣ της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, την δήλωση πρόθεσης υποβολής του Δελτίου στοιχείου Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπέβαλε στο ΥΠΠΟΑ, ως συντονίστρια της συντακτικής ομάδας, η διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, η οποία συνεργάστηκε, υπό τον ως άνω συντονιστικό και καθοδηγητικό της ρόλο, σε όλα τα επίπεδα, με τα μέλη της συντακτικής ομάδας του Δελτίου καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας του φακέλου.

Μέλη της ομάδας που συμμετείχε στη σύνταξη του Δελτίου πρότειναν ως συντονίστρια ένα μέλος της ομάδας, πράγμα που θα σήμαινε, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 7 παρ. 1, 2 του Ν. 2121/1993, όπως ισχύει σήμερα), ότι θα ήταν ο μοναδικός αρχικός δικαιούχος του περιουσιακού και του ηθικού δικαιώματος επί του ως άνω συλλογικού έργου.

Με επιστολή της προέδρου του ΔΣ της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας στις 9/9/2022 προς τα μέλη της επιτροπής και αφού οι ίδιοι είχαν δηλώσει ως συντονίστρια το μέλος τους, διευκρινίσαμε τα εξής: ”συντονιστικό ρόλο είχε η διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ… ,γεγονός το οποίο συνεπάγεται την αυτοδίκαιη κτήση των πνευματικών δικαιωμάτων επί του Δελτίου από την ΚΕΔΗΠ/ Δήμο Πατρέων”.

Μετά τις από 19.09.2022 έγγραφες αρνητικές απαντήσεις μελών, ως προς την αποδοχή της διευθύντριας της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας ως συντονίστριας της συντακτικής ομάδας και προκειμένου να μην έρθουμε σε αντιπαράθεση στο τέλος μιας καλής συνεργασίας, προτείναμε προφορικώς, εγγράφως και καθ’ υπέρβαση, ως τελευταία και συμβιβαστική λύση, να αποσταλεί το Δελτίο με δύο συντονίστριες, ώστε τα πνευματικά δικαιώματα επί του Δελτίου να περιέλθουν από κοινού στην ΚΕΔΗΠ δια της διευθύντριάς της και στην συντακτική ομάδα δια του μέλους της. Και αυτή η πρότασή μας απορρίφθηκε ρητώς και εγγράφως από μέλη της συντακτικής ομάδας του Δελτίου.

Η δημοτική αρχή, προστατεύοντας το σύνολο των δημοτών, δηλώνει ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται εκβιασμούς και δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Ντόντη: «Τα έργα μου αντανακλούν την αισιόδοξη ματιά μου για τη ζωή»
Ο Καραγκιόζης και ο Οδυσσέας στον πηγαιμό για την... Πάτρα - Σήμερα η παράσταση του Χρήστου Καλπουζάνη
Πατρινό Καρναβάλι: «Αυτονομιστές» οι σοκολατορίχτες - Θέλουν μόνοι τους στο Εθνικό Ευρετήριο της Unesco
ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Τριλογία εκδηλώσεων-θεατρικών παραστάσεων για τα 150 χρόνια του θεάτρου Απόλλων