Πέντε άξονες για τη «Νέα Αρχή» – Οσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και η ερμηνεία τους

Την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του κόμματος του, η οποία και όπως είπε βρίσκεται στον αντίποδα των επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο ΑλέξηςΤσίπρας.

Πέντε άξονες για τη «Νέα Αρχή» - Οσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και η ερμηνεία τους

Την ανάγκη υπογραφής ενός νέου «Κοινωνικού Συμβολαίου» με τη κοινωνία, που θα βγάλει τη χώρα από «το τέλμα και τους πολίτες από την ανασφάλεια» που θεωρεί ότι τους έχει φέρει η κυβέρνηση και το οποίο ονομάζει «Νέα Αρχή», ανέδειξε ως κεντρικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε ένα καθοδικό σπιράλ φθοράς και ανικανότητας.

Την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του κόμματος του, η οποία και όπως είπε βρίσκεται στον αντίποδα των επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλ.Τσίπρας, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα για μία πολιτική που θα φέρει στον τόπο «δίκαιη και βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη», η οποία στον πυρήνα της έχει την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη στήριξη ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης μέσω τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και στην ευρύτερη λειτουργία του κράτους. Σημείωσε ότι χρειάζονται άμεσα σαρωτικές αλλαγές σε Υγεία, Παιδεία και Οικονομία αλλά και δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας. Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες τομές και υπερβάσεις που θα βάλουν τη χώρα σε μία νέα τροχιά «χωρίς τις σημερινές παθογένειες και αγκυλώσεις».

«Τολμηρές αλλαγές που σκοπό έχουν όχι μόνο να επουλώσουν τις πληγές που αφήνει η καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά θα βοηθήσουν τη χώρα να γυρίσει σελίδα και να μετατραπεί σε μία κανονική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σχέδιο πέντε αξόνων

Πρώτος άξονας, το μοντέλο διακυβέρνησης. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπει ένα τέλος στο κομματικό και πελατειακό κράτος και αυτό να αντικατασταθεί από ένα «αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος». Τη θέση του αποτυχημένου -όπως το χαρακτήρισε- «επιτελικού κράτους» και της πολυδάπανης προεδρίας της κυβέρνησης, παίρνουν οι δομές του αποτελεσματικού κράτους, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα, τη συνέχεια, τη διακομματική συναίνεση σε κρίσιμες θεματικές (εθνική ασφάλεια και κλιματική κρίση ) και την αξιοκρατία.

Δημιουργείται ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα στο Γραφείο Πρωθυπουργού με task forces που θα σχεδιάζουν και θα παρακολουθούν κρίσιμες εθνικές πολιτικές. Για την νέα γενιά, για την κλιματική κρίση, για την καινοτομία, τις ανισότητες, τη δημογραφική κρίση. Οι ομάδες αυτές θα βάζουν στόχους τετραετίας που θα βελτιώνουν την παγκόσμια θέση της χώρας.

Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις για την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους «το οποίο ο κ. Μητσοτάκης το έχει παραχωρήσει σε χιλιάδες αργόμισθα κομματικά στελέχη τα οποία έστησαν πάρτι διαρκείας με το δημόσιο χρήμα». Βασική δέσμευση του Αλ.Τσίπρα σε αυτές τις αλλαγές που παρουσίασε, είναι η κατάργηση του «κομματικού στρατού των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία».

Δεύτερος άξονας το νέο ΕΣΥ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για γενναία αύξηση πόρων, προσλήψεις υγειονομικών, τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ, δίκτυο ολοκληρωμένης κατ΄ οίκον φροντίδας και αρκετές ακόμα παρεμβάσεις.

Τρίτος άξονας οι αλλαγές στην Παιδεία. Ανάμεσα στα μέτρα που παρουσίασε, είναι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών, η αύξηση των δαπανών, η αναβάθμιση του απολυτηρίου του λυκείου και τομές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέταρτος άξονας οι αλλαγές στην Εργασία. Μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για αύξηση του κατωτάτου στα 800 ευρώ, για πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν, για ένα γενναίο πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης χιλιάδων νέων επιστημόνων με αυξημένες αμοιβές.

Πέμπτος άξονας, τα άμεσα μέτρα για την ανάσχεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ανάμεσα σε αυτά η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με πρόβλεψη διαγράφης μέρους της βασικής οφειλής, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης , ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης αλλά και στην βενζίνη. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και η στήριξη του αγροτικού κόσμου, δράσεις για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος, αλλά και πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ