Αχαΐα: Πέτυχαν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά δεν διορίστηκαν: «Μας εμποδίζουν να ζήσουμε»

Oι 600 και πλέον επιτυχόντες οικονομολόγοι και δικηγόροι συμμετείχαν στον διαγωνισμό της ΑΑΔΕ τον Οκτώβριο του 2022

Πέτυχαν Στον δύσκολο και απαιτητικό διαγωνισμό συμμετείχαν 8.605 δικηγόροι και οικονομολόγοι

Μελέτησαν, διαγωνίστηκαν, πέτυχαν, αλλά παραμένουν στην ανεργία, εγκλωβισμένοι στη μη υλοποίηση υπουργικών αποφάσεων. Το χειρότερο δε είναι ότι δεν τους εντάσσουν καν στη δεξαμενή των επιτυχόντων – επιλαχόντων του ΑΣΕΠ, ώστε να ελπίζουν κάποια στιγμή στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Στην περιγραφείσα ομάδα ανήκουν οι 600 και πλέον επιτυχόντες οικονομολόγοι και δικηγόροι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό 1Γ/2022 για την κάλυψη των κενών θέσεων στην ΑΑΔΕ. Οπως μας περιγράφει η οικονομολόγος Αελλώ Βελαώρα, οι 8.605 υποψήφιοι εξετάστηκαν σε 3 εξειδικευμένα μαθήματα: Δημοσιονομικό και Φορολογικό Δίκαιο, Λογιστική και Ελεγκτική Επιχειρήσεων και Λεκτικές Δεξιότητες – Κατανόηση Κειμένων.

Πέτυχαν

Αελλώ Βελαώρα

«Στον διαγωνισμό αυτόν, υπήρξε διαφορά σε σχέση με όλους τους άλλους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ καθώς εφαρμόστηκε αρνητική βαθμολογία ύψους 35% για κάθε λανθασμένη απάντηση. Δυνάμει του άρθρου 21 του ν. 5027/2023 έπεσε νομοθετικά η βάση επιτυχίας του διαγωνισμού στις 50 μονάδες κατά μο χωρίς ελάχιστη βάση ανά μάθημα (από 60 κατά μο και 55 στα επιμέρους 3 μαθήματα που ήταν πριν τη νομοθετική πτώση της) λόγω της, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού του ΑΣΕΠ, απουσίας επαρκών επιτυχόντων καθώς και επιλαχόντων» εξηγεί η κ. Βελαώρα και προσθέτει:

«Από τους 8.605 υποψηφίους αρχικά πέρασαν μόλις οι 184. Στις 29.09.2023 και 16.10.2023 εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της β’ φάσης του γραπτού διαγωνισμού (μετά την πτώση της βάσης) με τους περιεχόμενους σε αυτά διοριστέους. Οι εναπομείναντες 631 επιλαχόντες κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ δεν συμπεριλαμβανόμαστε σε αυτά, παρά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Παπαϊωάννου (πρόεδρος ΑΣΕΠ) ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Δημοσίας Διοικήσεως, Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης κατά την ψήφιση της πτώσης της βάσης επιτυχίας του διαγωνισμού ότι ακόμη και με το σενάριο πτώσης στις 50 μονάδες (σενάριο που τελικά ψηφίστηκε) θα καλυπτόταν το 91,73% των προκηρυχθεισών θέσεων και θα προέκυπταν συνολικά 754 επιτυχόντες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ (συμπεριλαμβανομένων των πρώτων), αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλοι οι νέοι επιτυχόντες θα απορροφηθούμε, κάτι που δεν συνέβη ποτέ».

Την ίδια στιγμή, η ΑΑΔΕ έχει έλλειψη περίπου 2.000 υπαλλήλων. Αλλωστε τα κενά αυτά είναι η αιτία της πρόσφατης απεργίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Η πιο σημαντική εξέλιξη είναι ότι στις 29.01.2024, η ΑΑΔΕ με επίσημο αίτημά της προς το υπουργείο Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ ζητάει την πλήρη και άμεση αξιοποίηση της δεξαμενής των επιτυχόντων για την επόμενη τριετία (και μέχρι το 2026) με σκοπό την πλήρωση των χιλιάδων κενών θέσεων που δυσκολεύουν σημαντικά την εκπλήρωση των καθηκόντων της.

«Συμμετείχαμε σε έναν πολύ απαιτητικό και δύσκολο διαγωνισμό. Πιστέψαμε ότι με την επιτυχία μας αυτή εξασφαλιστήκαμε επαγγελματικά. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν επιλέξει να μας κρατούν ομήρους. Προσωπικά έχω βάλει τη ζωή μου σε μία αναμονή διότι δεν μπορώ σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας να προγραμματίσω κάτι. Εχουμε απογοητευτεί βαθύτατα με τη στάση του υπουργείου Εσωτερικών που αδρανεί επιδεικτικά εδώ και μήνες» αναφέρει η κ. Βελαώρα.

Οι θιγόμενοι έχουν προσφύγει νομικά, αλλά αυτό που ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών και την υπουργό Νίκη Κεραμέως είναι «να είμαστε δεξαμενή επιτυχόντων-επιλαχόντων, αυτό δηλαδή που συνέβαινε σε όλους τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ μέχρι τώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Φωτιά σε αυτοκίνητο τα ξημερώματα – Αναφορές για έκρηξη

Συναγερμός στην Ευρώπη – Ο ΙSIS απειλεί με επιθέσεις στα γήπεδα των προημιτελικών του Champions League

Άγιοι Ανάργυροι: Τα πρώτα στοιχεία από το πόρισμα για τη δολοφονία της 28χρονης

Σεισμός «κούνησε» την Αμφιλοχία – Πού ήταν το επίκεντρο

Μαρκόπουλο: Δύο νεκροί σε τροχαίο – Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κολώνα

Κόρινθος: Η νεκροψία σε σε 60χρονο έδειξε… ξεχασμένο ιατρικό εργαλείο

Πάτρα: Σήμερα οι τελικές αλλαγές στο κυκλοφοριακό – Ολες οι νέες ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης