Ποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους σε εμβολιασμένους (και μη) ταξιδιώτες και με ποιους όρους

image 624593

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να εξακολουθεί να στοιχειώνει τον πλανήτη, αλλά οι εμβολιαστικές εκστρατείες έχουν αναπτερώσει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες για την τουριστική βιομηχανία με ολοένα και περισσότερες χώρες, όπως η Ελλάδα, να χαλαρώνουν τους περιορισμούς για τους ξένους ταξιδιώτες.

Πολλές εξ’ αυτών ετοιμάζονται να υποδεχθούν χωρίς πολυήμερες καραντίνες ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί, διαθέτουν προστατευτικά αντισώματα μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19 ή αρνητικό τεστ κορονοϊού. Να τι ισχύει για εκείνους που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ανοίξουν το φετινό καλοκαίρι τα σύνορά τους.

Ευρωπαϊκοί προορισμοί

Κροατία

Η Κροατία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορά της σε ξένους τουρίστες από οποιαδήποτε χώρα, αλλά όσοι ταξιδιώτες καταφθάνουν, υποχρεούνται να επιδείξουν έγγραφα που πιστοποιούν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid19, ή ένα αρνητικό PCR τεστ κορωνοϊού, ένα αρνητικό τεστ αντιγόνων ή μια βεβαίωση ότι έχουν αναρρώσει από την Covid-19 το τελευταίο εξάμηνο.

Παράλληλα υποχρεούνται να δείξουν ότι έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο ή άλλου τύπου κατάλυμα και θα πρέπει να συμπληρώσουν μια διαδικτυακή φόρμα προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Κύπρος

Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία που έχουν ήδη κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 θα γίνονται δεκτοί από την 1η Μαϊου στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να υποχρεούνται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ ή να μπουν σε καραντίνα.

Γαλλία

Η Γαλλία ανοίγει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από τη Βρετανία εφόσον διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ κορωνοϊού, που έκαναν εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους. Ωστόσο, υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες μετά την άφιξή τους, προτού υποβληθούν σε νέο τεστ. Μέχρι στιγμής οι γαλλικές Αρχές δεν έχουν ανακοινώσει πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια.

Γιβραλτάρ

Μέχρι στιγμής το Γιβραλτάρ δεν έχει ανοίξει τα σύνορά του σε ξένους ταξιδιώτες, παρά μόνον σε πολιτογραφημένους εκεί κατοίκους ή Ισπανούς που εργάζονται εκεί. Ωστόσο, με τους τρέχοντες κανόνες όσοι φθάνουν στο Γιβραλτάρ θα πρέπει να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού εντός 72 ορών από την άφιξή τους ή να υποβληθούν σε rapid test στο αεροδρόμιο του βρετανικού θυλάκου.

Προ ημερών, πάντως, η τοπική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σχέδια για την άρση της απαγόρευσης εισόδου σε ξένους τουρίστες μ’ ένα σύστημα σαν τα «φανάρια κυκλοφορίας», που θα ανοίγει για ταξιδιώτες από χώρες που έχουν μπει στο «πράσινο» – περιλαμβανομένης της Πορτογαλίας -, χωρίς να υποχρεώνονται κατά την άφιξή τους σε καραντίνα, ενώ οι προερχόμενοι από κράτη που θα περιλαμβάνονται στο «πορτοκαλί» ή το «κόκκινο», θα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ και μέτρα απομόνωσης ανάλογα με την κατηγορία.

Ισλανδία

Τα σύνορα της Ισλανδίας για τους ξένους τουρίστες έχουν ήδη ανοίξει.

Όσοι ταξιδιώτες μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19, ή έχουν αναρρώσει από προηγούμενη μόλυνσή τους θα εξαιρούνται των κανόνων καραντίνας.

Μάλτα

Πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα γίνονται δεκτοί από την 1η Ιουνίου στη Μάλτα, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό για εισόδημα.

Το μεσογειακό νησιωτικό κράτος στοχεύει, μάλιστα, να δελεάσει τους παραθεριστές υποσχόμενη έως και 200 ευρώ για τη διαμονή τους για τρεις και πάνω διανυκτερεύσεις, σε ξενοδοχεία του μεσογειακού νησιωτικού έθνους.

Πορτογαλία

Η χώρα της Ιβηρικής, που αρχίζει από τη Δευτέρα την τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ετοιμάζεται να υποδεχθεί από τις 17 Μαϊου χωρίς περιορισμούς τους Βρετανούς τουρίστες υπό τον όρο να έχουν κάνει εμβόλιο για την Covid-19, να έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού ή να διαθέτουν αντισώματα για τον SARS-CoV-2.

Πάντως, το νησί της Μαδέρα ήδη καλωσορίζει ταξιδιώτες με αποδεικτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό τους.

Ισπανία

Οι Αρχές της Ισπανίας έχουν πει ότι θέλουν να ανοίξουν «το συντομότερο δυνατό» τα σύνορα της χώρας στους ταξιδιώτες, αλλά δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη το πότε ή τον τρόπο που θα γίνονται δεκτοί. Η Μαδρίτη μελετά, πάντως, τη χρήση «διαβατηρίων εμβολιασμού» από τον Μάιο.

Ρουμανία

Η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι έχει ανακοινώσει ότι δεν θα περνούν από καραντίνα όσοι ταξιδιώτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και φθάνουν στη χώρα δέκα μέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Εσθονία

Από την 1η Φεβρουαρίου έχει ήδη άρει η Εσθονία την καραντίνα και τα τεστ κορονοϊού για όσους ταξιδιώτες έχουν κάνει το εμβόλιο για την Covid-19 ή έχουν αναρρώσει το προηγούμενο εξάμηνο από τη νόσο.

Γεωργία

Ανάλογα μέτρα ισχύουν και στη Γεωργία από τον Φεβρουάριο για τους ταξιδιώτες από όλες τις χώρες, εφόσον έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Προορισμοί εκτός Ευρώπης

Λίβανος

Οι ταξιδιώτες που καταφθάνουν στο Λίβανο μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα εφόσον διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμό, ή αρνητικό PCR τεστ που έκαναν εντός 96 ωρών πριν την πτήση τους, αλλά κατά την άφιξή τους στη Βηρυττό υποχρεούνται να κάνουν δεύτερο τεστ.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τουρίστες που καταφθάνουν από ή μέσω της Βρετανίας στο Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι πρέπει να έχουν αρνητικό PCR τεστ, που έκαναν έως και 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους.

Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη θα δέχεται από τον Μάιο ταξιδιώτες που θα χρησιμοποιούν μια εφαρμογή στο κινητό τους με ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας.

Ειδικότερα, από τον επόμενο μήνα θα δέχεται επισκέπτες που θα χρησιμοποιούν στο κινητό τους μια εφαρμογή, η οποία θα τους παρέχει άδεια ταξιδιού και θα περιέχει ψηφιακά πιστοποιητικά με πληροφορίες για διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό και για το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Ταϊλάνδη

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει τα σύνορα ολόκληρης της χώρας για τους ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο από τον Οκτώβριο χωρίς την υποχρέωση καραντίνας, με εξαίρεση κράτη όπου θα κυκλοφορούν παραλλαγές του κορωνοϊού, οι οποίες προκαλούν ανησυχία.

Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες έχουν ανοίξει για τους τουρίστες, αρκεί να παρουσιάζουν κατά την άφιξή τους ένα αρνητικό PCR τεστ, στο οποίο υποβλήθηκαν έως και τέσσερις μέρες νωρίτερα.

Σεϋχέλλες

Όσοι ταξιδιώτες – απ’ όλο τον κόσμο – έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19 θα μπορούν 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση να επισκέπτονται για διακοπές τις Σεϋχέλλες, αν και θα πρέπει να επιδεικνύουν κι ένα αρνητικό τεστ, στο οποίο υποβλήθηκαν εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους.

Ανγκίλα

Από την πρώτη Ιουλίου η Ανγκίλα στην Καραϊβική θα υποδέχεται ταξιδιώτες χωρίς να υποβάλλονται σε καραντίνα, αρκεί να έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19. Ωστόσο, όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άφιξή τους αρνητικό τεστ κορωνοϊού, στο οποίο υποβλήθηκαν έως και πέντε 24ωρα νωρίτερα.

Μπαρμπέιντος

Από τις 8 Μαϊου τα Μπαρμπέιντος θα μειώσουν σε έως και δύο μέρες τον χρόνο της καραντίνας για τους εμβολιασμένους τουρίστες. Όσοι ταξιδιώτες δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα μπαίνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα υποβάλλονται σε νέο τεστ. Πέραν τούτου, όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, που έκαναν εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους και να έχουν κάνει κράτηση σε ένα από τα εγκεκριμένα από την τοπική κυβέρνηση θέρετρα για καραντίνα, αλλά και να έχουν συμπληρώσει μια διαδικτυακή φόρμα.

Μπελίζ

Η μικρότερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, στις βορειοδυτικές ακτές της Καραϊβικής, υποδέχεται τους τουρίστες χωρίς αρνητικό τεστ κορονοϊού, εφόσον έχουν μαζί τους πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού με εγκεκριμένο εμβόλιο τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την άφιξή τους στο Μπελίζ.

Παναμάς

Οι εμβολιασμένοι τουρίστες μπορούν να αποφύγουν τα τεστ κατά την άφιξή τους στον Παναμά.

Μεξικό

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής υποδέχεται ήδη ξένους τουρίστες και δεν απαιτεί να έχουν εμβολιαστεί ή να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JAVID
φωτια 3
κροατια
Χωρίς τίτλο 36