Ψωμάς: Με όραμα για την Πάτρα του αύριο – Άνοιγμα στον δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές  

Δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της πολιτικής γραμματείας του «σπιράλ» δίνουν το στίγμα της Πάτρας που ονειρεύονται και πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν πραγματικότητα.

Ψωμάς: Με όραμα για την Πάτρα του αύριο - Άνοιγμα στον δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές  

Το στίγμα της Πάτρας που οραματίζονται έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της πολιτικής γραμματείας του «σπιράλ» με άρθρο-παρέμβαση της παράταξης, ένα χρόνο και σχεδόν ένα μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Πέτρος Ψωμάς (επικεφαλής), Θάνος Δούρος, Χαράλαμπος Στανίτσας (δημοτικός σύμβουλος), Εύα Αθανασοπούλου (γραμματέας), Ευαγγελία Βαβαρούτα, Ακια Σταμάτη, Χάρης Κοντογιαννάτος, Μαίρη Κάργα και Στάθης Πολίτης (μέλη Πολιτικής Γραμματείας) περιγράφουν την Πάτρα του σήμερα ως μια πόλη χωρίς κατάλληλο αναπτυξιακό σχέδιο, κατεύθυνση και όραμα, που παίζει το ρόλο του «γκρινιάρη» στην πολιτική ζωή του τόπου.

ΑΙΣΘΗΤΗ ΑΠΟΥΣΙΑ

Στο μυαλό των στελεχών του «σπιράλ», η Πάτρα είναι μια πόλη με ιστορία και παρακαταθήκες που φιλοξενεί θεσμούς αντάξιο του κύρους της, αλλά εκτιμούν ότι «είναι σαφές όμως ότι απουσιάζει ‘’ο έχων το γενικό πρόσταγμα” της πόλης, που σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη θα έπρεπε να είναι ο Δήμος Πατρέων».

Τα στελέχη της παράταξης επιχειρηματολογούν ως προς το γιατί ο Δήμος πρέπει να έχει το γενικό πρόσταγμα, προβάλλοντας τις διαφορές με τις δύο μεγαλουπόλεις που ωφελούνται από το κράτος μέσω της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, αλλά και από τις μικρότερες πόλεις που είναι διακριτή η απουσία θεσμών.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΟΛΗ

Η Πάτρα, κατά το «σπιράλ», αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση όπου η ύπαρξη στιβαρών θεσμών δημιουργεί ένα κενό οργάνωσης. Αναφέρει χαρακτηριστικά το ενδιαφέρον σημείο του άρθρου με τη διαπίστωση της παράταξης:

«Εδώ ο κάθε φορέας είναι πεισμένος ότι διαθέτει το κατάλληλο σχέδιο για το μέλλον, όπως  αυτό συνοπτικά και γενικόλογα εμφανίζεται σε διάφορα θεσμικά κείμενα. Αυτά τα ‘’«σχέδια’’ -που είναι όμως υποχρεωτικά από τον νόμο και αποτελούν προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων- συνήθως συντάσσονται δίχως αναπτυξιακή στρατηγική και αποτελούν καταλόγους έργων. Συχνά η στρατηγική ακολουθεί και προσπαθεί να συγκεράσει αντικρουόμενα έργα (π.χ. ποδηλατόδρομος επί της Οθωνος Αμαλίας με μελλοντική χάραξη σιδηροδρομική γραμμής)».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

Φτάνοντας πως στην ουσία της παρέμβασης, το «σπιράλ» ξεκαθαρίζει ότι «ο Δήμος της Πάτρας θα πρέπει να λειτουργήσει σαν νοικοκύρης του χώρου τον οποίο διοικεί, αλλά και να επεκτείνει το ενδιαφέρον του στον χώρο όπου οι δημότες του εργάζονται και δημιουργούν. Και γνωρίζουμε τον τρόπο, αυτόν της πρωτοβουλίας, της συνεργασίας με όλους τους φορείς χωρίς αποκλεισμούς, και του σεβασμού του δημόσιου χρήματος, της δράσης για την υλοποίηση ενός σχεδίου με τουλάχιστον 10ετές πλάνο, συνεχή και συνεπή λογοδοσία και ανοικτή διακυβέρνηση (όχι γιατί το λέει ο νόμος, αλλά γιατί το πιστεύουμε). Οι φορείς θα είναι συμμέτοχοι και κοινωνοί του συνολικού σχεδιασμού της πόλης, τόσο στις αποφάσεις όσο και στην υλοποίηση του σχεδίου, αναλαμβάνοντας και τις σχετικές ευθύνες».

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Κλείνοντας το άρθρο-παρέμβαση, οι υπογράφοντες δεσμεύονται ότι το «σπιράλ» δε θα «διεκδικεί» έργα αλλά θα προσελκύει επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, που θα ταιριάζουν στη στρατηγική της πόλης. «Είναι σίγουρο ότι η Ρώμη δεν κτίστηκε σε μία ημέρα και είναι ακόμα σαφές ότι ο μετασχηματισμός της Πάτρας μας σε αυτό που ΟΛΟΙ θέλουμε δεν είναι υπόθεση λίγων αλλά ΟΛΩΝ μας και θα χρειασθεί συνέπεια λόγων και έργων σε βάθος τουλάχιστον 10ετίας, αφού σύμφωνα και με την παλαιά παροιμία των Βερβερίνων ‘’Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος∙ Αν θες να πας μακριά, πήγαινε μαζί με άλλους’’» καταλήγει το άρθρο.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ