Πυροσβεστική Πάτρας: Οι «δασοκομάντος» μάχιμοι και με ασφαλή στέγη

Οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης-Πολιτικής Προστασίας και Μεταφορών, Τουρνάς – Αλεξοπούλου, αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος και τοπικοί φορείς έκοψαν, χθες, την κορδέλα των εγκαινίων των κτιριακών εγκαταστάσεων της 6ης ΕΜΟΔΕ. Σύγχρονη υποδομή, πλησίον του κόμβου Οβρυάς της Περιμετρικής.

δασοκομάντος Στα εγκαίνια της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων στην Παραλία

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης, υποστράτηγος Δημοσθένης Ραγκαβάς που εκπροσώπησε τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γιώργο Πουρναρά, και η αχαιή υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, έκοψαν χθες το απόγευμα την κορδέλα των εγκαινίων του νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της 6ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) Πάτρας. Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

δασοκομάντος

Η στιγμή της κοπής της κορδέλας των εγκαινίων

Η νέα σύγχρονη, ασφαλής, εργονομική και λειτουργική υποδομή των 500 τ.μ., βρίσκεται πλησίον του κόμβου της Περιμετρικής της Οβρυάς, επί της οδού Ιπποκράτους 18 στην Παραλία Πατρών, διαθέτει γραφεία, αίθουσα εκπαίδευσης, κοιτώνες και αίθουσα ψυχαγωγίας. Ο αύλειος χώρος των 1.400 τ.μ, έχει ως κύρια χρήση τη βασική υπαίθρια εκπαίδευση των πυροσβεστών.

Η μετεγκατάσταση των 100 «δασοκομάντος» στο νέο κτίριο έγινε τον Ιούνιο, ωστόσο η χρονική διάρκεια -λόγω αντιπυρικής περιόδου – δεν επέτρεπε την πραγματοποίηση της τελετής εγκαινίων.

δασοκομάντος

Το «σπίτι» της 6ης ΕΜΟΔΕ Πάτρας

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον χώρο, στο ορμητήριο της ΕΜΟΔΕ, στον οποίο είχαμε βρεθεί τον Ιούνιο και είχα υποσχεθεί ότι θα έρθω στα εγκαίνια γιατί, πιστεύω, ήταν αυτό που σας έλειπε και επιτέλους το αποκτάτε σήμερα. Μου δίνεται, βέβαια, και η ευκαιρία σήμερα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου σε όλο το Πυροσβεστικό Σώμα για τον τεράστιο αγώνα που έδωσε αυτή τη χρονιά, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Φέτος, είχαμε μια κλιματική κρίση που προκάλεσε πολλές και ποικίλες επιπτώσεις στην πατρίδα μας και όχι μόνο. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον κυρίαρχο επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα. Σε αυτό το πλαίσιο ιδρύσαμε τις 6 ΕΜΟΔΕ με στόχο να είναι οι πρώτες δυνάμεις καταστολής, αλλά και οι δυνάμεις εκείνες που θα παραμείνουν στο πεδίο μέχρι τέλους. Από τη δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών πήραμε τους πρώτους 500 ΕΜΟΔΕ και χτίσαμε αυτές τις δυνάμεις. Νέα παιδιά με όρεξη για δουλειά με γνώση, με εκπαίδευση, με νέα εφόδια, ώστε να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, τις δυνατότητες και την εκπαίδευση για να δράσουν αποτελεσματικά στο πεδίο».

δασοκομάντος

Θερμή χειραψίας της Χρ. Αλεξοπούλου με τον Ευαγ. Τουρνά

Ο κ. Ραγκαβάς αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή τους στον μηχανισμό υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος. «Το έργο τους περιγράφεται σε τρεις βασικές παραμέτρους, τη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπυρόσβεσης, την υποστήριξη κατά τη διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης με εξειδικευμένα πεζοπόρα και αερομεταφερόμενα τμήματα και τη συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές» είπε, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις επιχειρησιακές δράσεις της 6ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων στις πυρκαγιές σε Αττική, Σπάρτη, Ζάκυνθο, Λουτράκι και στις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

δασοκομάντος

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος

Η κ. Αλεξοπούλου, αναφερόμενη στην 6η ΕΜΟΔΕ, δήλωσε: «είναι ένα δάχτυλο από τη γροθιά του Πυροσβεστικού Σώματος, γιατί πάντα ως μια ‘’γροθιά’’ μας βγάζουν ασπροπρόσωπους».

Ο διοικητής της 6ης ΕΜΟΔΕ Πάτρας, αντιπύραρχος Ανδρέας Λούρμπας, επεσήμανε με νόημα πως ήταν «επιτακτική ανάγκη δημιουργίας μιας Ειδικής Μονάδας που να μπορεί να επεμβαίνει άμεσα και μέσα στο δάσος και κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, προκειμένου να περιορίσει την πιθανή ανεξέλεγκτη εξάπλωσή της. Αυτή η ανάγκη ‘’γέννησε’’ τους δασοκομάντος πριν από περίπου έναν χρόνο. Για την εκτέλεση, όμως, της αποστολής τέτοιων Μονάδων είναι απαραίτητοι τρεις παράμετροι, και συγκεκριμένα η στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό, ο εξοπλισμός και οι υποδομές. Η 6η ΕΜΟΔΕ είναι στελεχωμένη με 100 πυροσβέστες, γεμάτους ενθουσιασμό, όρεξη για δουλειά και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο».

δασοκομάντος

Οι επίλεκτοι «δασοκομάντος»

Ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης υπογράμμισε πως «ήρθαν αυτά τα παιδιά να μας δώσουν νέα πνοή και δυναμική, ώστε να μπούμε στη νέα εποχή συμβάντων που είναι πολύ απαιτητικά και επικίνδυνα».

Ο αχαιός πρώην υπαρχηγός ΠΣ, Γιάννης Πετρούτσος, που τιμήθηκε για την προσφορά του, τόνισε πως «ήταν ένα καινούργιο εγχείρημα που κάναμε πέρυσι και πήγε πολύ καλά».

δασοκομάντος

Από δεξιά, Α. Φίλιας, Χ. Μπονάνος, Α. Τσιγκρής, Γρ. Αλεξόπουλος, Μ. Αναστασίου, Δ. Κανελλόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος επεσήμανε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να βρίσκεται εμπράκτως στο πλευρό της Μονάδας, ενώ ο νεοκλεγείς δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της ίδρυσης της ΕΜΟΔΕ στην Αχαΐα.