Σαντορίνη: Βανδαλισμός σε σεισμολογικό σταθμό – Έκκληση στους πολίτες από τον Κ. Παπαζάχο
Άγνωστοι βανδάλισαν και έκλεψαν τον εξοπλισμό νεοτοποθετημένου σεισμολογικού σταθμού στη Σαντορίνη, προκαλώντας την αγανάκτηση των επιστημόνων και την παρέμβαση της Αστυνομίας.

Αιφνιδιασμένοι έμειναν οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη σεισμο-ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη, όταν διαπίστωσαν ότι ο σεισμολογικός σταθμός που είχαν εγκαταστήσει στην περιοχή της Βλυχάδας στις 11 Φεβρουαρίου, σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί λόγω βανδαλισμού.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, όταν η ομάδα του επισκέφθηκε το σημείο, διαπίστωσαν ότι είχε αφαιρεθεί το ηλιακό σύστημα τροφοδοσίας και οι μπαταρίες του σταθμού, ενώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός είχε υποστεί ζημιές. «Ξαφνικά, στις 23:40 ένα βράδυ, ο σταθμός σταμάτησε. Όταν φτάσαμε εκεί, είδαμε πως είχαν κλαπεί όλα τα υλικά που αφορούν την τροφοδοσία του», τόνισε ο καθηγητής.
Ο σταθμός είχε εγκατασταθεί για την ενίσχυση του σεισμολογικού δικτύου παρακολούθησης στη νότια Σαντορίνη. Πρόκειται για περιοχή απομακρυσμένη και ήσυχη, χωρίς ανθρώπινη παρουσία, ώστε να εξασφαλίζεται η ακρίβεια των μετρήσεων. Ο ιδιοκτήτης του χώρου, ο γνωστός ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής, παραχώρησε ευγενικά το σημείο για την εγκατάσταση του σταθμού.
Ο κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι τέτοια περιστατικά είναι σπανιότατα σε όλη την Ελλάδα, καθώς υπάρχει γενικώς ευαισθησία από τους πολίτες για τα συστήματα παρακολούθησης σεισμών. «Δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία να φυλάει κάθε σεισμολογικό σταθμό. Το θέμα είναι θέμα ενσυναίσθησης και συνείδησης των πολιτών», σχολίασε, ευχαριστώντας πάντως τις αστυνομικές αρχές για την άμεση ανταπόκριση.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής έκανε έκκληση προς τους πολίτες να μην προσεγγίζουν ούτε να επεμβαίνουν στον ευαίσθητο επιστημονικό εξοπλισμό. «Αυτά τα μηχανήματα λειτουργούν για την προστασία όλων μας», υπογράμμισε.
Η αποκατάσταση του σταθμού έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Διαβάστε επίσης
«Με 20.000 είναι καλά;»: Αποκαλυπτικοί διάλογοι στο κύκλωμα-μαμούθ της Πολεοδομίας Ρόδου
Στο χείλος της έκρηξης η Τουρκία: Στο εδώλιο ο Ιμάμογλου, στους δρόμους 300.000 διαδηλωτές BINTEO
Αντιδράσεις για το παράπλευρο δίκτυο της Πατρών-Πύργου: Δρόμοι περνούν από τα μπαλκόνια
Ο θρυλικός “Big George” Φόρμαν έριξε την τελευταία του γροθιά – «Έφυγε» από τη ζωή στα 76 του
Φορολογικές ανάσες στο προσκήνιο: Προς μείωση φόρων για μεσαία εισοδήματα μέσα στο 2025
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News