Σαραγλί Ξάνθης Από τον Αξιώτη Παράσχο

Σαραγλί Ξάνθης Από τον Αξιώτη Παράσχο

Πιθανολογείται πως η αρχική έμπνευση του γλυκού αυτού, ανήκε σε κάτοικο της σελευκιδικής Αντιόχειας του Ταύρου (Νοτιονατολική Ανατολία). Ένα από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά με ανατολίτικο αέρα. Τραγανά σαραγλάκια που μοσχοβολάνε βούτυρο και πλημμυρίζουν το στόμα με μελένιο σιροπάκι αφήνοντας μια ονειρεμένη επίγευση.

Ένα γλυκό, πολύ εύκολο για να το φτιάξουμε στο σπίτι αλλά που έχει κι αυτό τα μυστικά του για σίγουρη επιτυχία.
Στην Νέα Αλικαρνασσό γινόταν πάντα χωρίς γέμιση (ίσως λόγο φτώχιας). Μετά από χρόνια που τα οικονομικά των προσφύγγων βελτιώθηκαν (μετά το 1965) πολλοί άρχισαν να προσθέτουν γέμιση από φυστίκια Αιγίνης ή Καρύδια ή και τα δύο.

Σαραγλί Ξάνθης Από τον Αξιώτη Παράσχο

Ένα γλυκό πολύ συνηθισμένο και αγαπητό που συνηθίζανε να το κάνουν όποτε ήθελαν ένα σιροπιαστό γλυκό ταχύτατα και άμεσα διότι δεν απαιτούσε πολλά υλικά. Στις μέρες μας φτιάχνεται και σε όλη την Ελλάδα, αλλά ιδιαιτέρως στην πόλη της Ξάνθης, που φημίζεται για το σαραγλί της.

Ένα μυστικό που πρέπει να γνωρίζετε αφορά το ψήσιμο του σαραγλί. Πολύ χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα, εξασφαλίζει το στέγνωμα των φύλλων μέχρι μέσα, ενώ τα αφήνει μαλακά και αέρινα. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό σαραγλί που συγχρόνως λιώνει στο στόμα.

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να ρίξετε το λιωμένο βούτυρο από πάνω, να βραχεί όλο το γλυκό πολύ καλά κι όχι να βουτυρώσετε τα φύλλα, γιατί η απορρόφησή του λιωμένου βούτυρου, φουσκώνει το σαραγλί και το κάνει πιο αφράτο.

Σαραγλί Ξάνθης Από τον Αξιώτη Παράσχο

Τέλος, για ένα σωστό και ομοιόμορφο σιρόπιασμα, ρίξτε το σιρόπι όταν γλυκό και σιρόπι είναι ακόμα ζεστά και τα δύο αλλά όχι καυτά. Αυτό θα επιτρέψει στο σαραγλί μας να ρουφήξει όλο το σιρόπι και να μελώσει υπέροχα!

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βυρητού
300 gr. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
250 gr. βούτυρο αγελάδος
50 gr. φιστίκι Αιγίνης

για το Σιρόπι
300 gr. ζάχαρη
200 gr. νερό
1 κ. σούπας μέλι
Χυμό από μισό λεμόνι

Προετοιμασία:
Απλώνουμε δύο φύλλα. Τοποθετούμε μία βελόνα πλεξίματος ή κάποια άλλη λεπτή βέργα που θα βοηθήσει, περίπου 10 εκατοστά από την άκρη των φύλλων. Διπλώνουμε τα φύλλα σ΄εκείνο το σημείο πάνω από την βελόνα. Πασπαλίζουμε τα φύλλα με μια χούφτα καρύδια αλλά όχι σε όλη την επιφάνεια. Φροντίζουμε να αφήσουμε ένα περιθώριο στο τέλος των φύλλων που να μην έχει καρύδια για να μην μας φύγουν στο τύλιγμα, εαν θέλουμε προσθέτουμε στα καρύδια 1 κ. γλυκού κανέλα και ¼ κ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένα.

Τυλίγουμε προσεκτικά από τη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου και κάνουμε ένα ρολό. Δεν το σφίγγουμε γιατί θέλουμε μετά, να απορροφήσει το βούτυρο μέχρι μέσα. Πιέζουμε τις δύο άκρες του ρολού και σπρώχνουμε προς το κέντρο μέχρι το ρολό μας να σουρώσει. Βγάζουμε το ρολό από την βέργα και το τοποθετούμε στο ταψί.

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα μας. Κόβουμε τα ρολά μας καλά, μέχρι κάτω. Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το γλυκό. Το αφήνουμε λίγη ώρα να απορροφήσει το βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C, στις αντιστάσεις, για δύο ώρες. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, λίγο πριν να βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο. Βράζουμε όλα τα υλικά για 2 λεπτά από την στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός.

Αφού αφήσουμε τόσο το γλυκό όσο και το σιρόπι να κρυώσουν για 15 λεπτά, περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το ζεστό σιρόπι..

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των ΓεύσεωνΤα Μονοπάτια των Γεύσεων

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ