Σεισμοί και βλαπτική αμετροέπεια

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Βαρώτσος, διάσημος για το περίφημο πειραματικό σύστημα πρόγνωσης του σεισμού, έλεγε πριν 30 χρόνια στην «Πελοπόννησο» με αφορμή σεισμική διέγερση που -όπως παγίως συμβαίνει- είχε πυροδοτήσει μια ευφάνταστη και αντιδεοντολογική σεισμοφιλολογία: «Αλλο η πρόγνωση και άλλο η προειδοποίηση».

ΟΠΩΣ εξηγούσε, η πρόγνωση εμπίπτει στη σφαίρα μελέτης και αξιολόγησης δεδομένων εκ μέρους του επιστήμονα. Η προειδοποίηση είναι δουλειά της πολιτείας. Εκείνη θα εκτιμήσει εάν μια πρόγνωση έχει κάποια κοινωνική χρησιμότητα, ώστε να απευθύνει μηνύματα προστασίας και ετοιμότητας στον πολίτη.

ΜΕΧΡΙ σήμερα κανένα σύστημα πρόγνωσης δεν εμπίπτει στην κατηγορία αυτή. Πρόκειται κυρίως για πιθανολογήσεις που προκύπτουν από τη στατιστική και την καταγραφή υπόγειων διεργασιών και που πόρρω απέχουν από εκτίμηση ενδεχόμενου συμβάντος εντοπισμένη σε χρόνο και εδαφική έκταση. Απλά μιλώντας: Ολα αυτά που λέγονται, τι να τα κάνεις; Μπορείς να κρατάς τον πληθυσμό ενός νομού (ή και περισσότερων) έξω από τα σπίτια του για μερικούς μήνες, μήπως και ένας σεισμός συνοδευθεί από έναν μεγαλύτερον ή επειδή «σε κάποιο τέρμινο» εικάζεται ότι θα συμβεί ο σεισμός που συνηθίζει το υπέδαφος κάθε ενάμιση αιώνα;

ΣΥΝΕΠΩΣ, όχι απλά δεν έχει κανένα νόημα η δημόσια συζήτηση -πολλώ δε μάλλον οι δημόσιες αντεγκλήσεις- των ειδικών, αλλά προκαλείται βλαπτική διασάλευση και εξωθείται το κοινό στη σεισμοφοβία, η οποία κάνει τον κόσμο καλό αγωγό στις διαδόσεις, τη συνωμοσιολογία, την εξημμένη παρασεισμολογία και την ανοησία της ημιμάθειας.

ΥΠΑΡΧΕΙ και νομοθεσία που απαγορεύει τις παρεμβάσεις αυτές, άλλο αν μέχρι σήμερα -άγνωστο γιατί- δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα τα όρια να χάνονται εύκολα.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas Zanakis
Kostas Zanakis
2 μήνες πριν

Παρακολουθώ καθημερινά την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Με τα τόσα που διαβάζω και ακούω από τους σεισμολόγους τόσα χρόνια, κοντεύω να πάρω ειδικότητα. Κοιτάζοντας τους σεισμούς στον Κορινθιακό, διαπιστώνω ότι για πολλούς μήνες δεν έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί. Έχω πια καταλάβει με το απλό μου μυαλό, ότι αυτό σημαίνει συγκέντρωση ενέργειας, άρα επερχόμενος μεγάλος σεισμός. Δηλαδή, ο καθηγητής Τσελέντης είπε αυτά που ο καθένας πολίτης μπορεί να διαπιστώσει και μόνος του, αν έχει τελειώσει το Λύκειο και δεν το έχει απλά ξεπετάξει. Εκτός αν θεωρείτε, ότι η μόνη πηγή πληροφόρησης πρέπει να είναι το φατσοβιβλίο! Θα μου πεις, άλλοι έγιναν μετεωρολόγοι με αυτό και πάνε και για νομοθέτες. Άλλο αυτό…