Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Πιο αραιή η σεισμική δραστηριότητα, απομακρύνεται ο κίνδυνος για 6 Ρίχτερ»

Επισήμανε ο Ευθύμης Λέκκας ότι το Σάββατο θα συνεδριάσουν η επιτροπή σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και να προχωρήσουν σε προτάσεις προς την πολιτεία.

Σαντορίνη

Το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, ή 6,1 ή 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ, είπε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Επισήμανε ότι το Σάββατο θα συνεδριάσουν η επιτροπή σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και να προχωρήσουν σε προτάσεις προς την πολιτεία.

«Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε», τόνισε και πρόσθεσε ότι συνεχώς μειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή. «Σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες», ανέφερε.

Δύο σεισμοί 4,4 και 4,5 Ρίχτερ μέσα σε ένα λεπτό
Με διαφορά μικρότερη του ενός λεπτού έγιναν δύο σεισμοί το απόγευμα της Παρασκευής στη Σαντορίνη.

Ο πρώτος ήταν στις 17:16 με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ και ο δεύτερος ήταν στις 17:17 με μέγεθος 4,5 Ρίχτερ. Τα επίκεντρα ήταν νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Οι δήμαρχοι Κυκλάδων ζητούν οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία για τη λειτουργία των σχολείων έως τις 14 Φεβρουαρίου
Επιστολή προς τον Υπουργό Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έστειλαν οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων όπου ζητούν οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων μέχρι 14 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει το tinostoday.gr.

«Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Όπως σας είναι γνωστό, τα σχολεία παραμένουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, όπως εισηγήθηκαν οι δύο Επιτροπές (της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Με απόφαση των Δημάρχων των νησιών του Νομού Κυκλάδων, έκλεισαν -σχεδόν στο σύνολό τους- οι σχολικές μονάδες, κατά το ίδιο διάστημα, λόγω των έντονων και αισθητών σε όλους μας δονήσεων προερχόμενων από τη σεισμική ακολουθία.

Δεδομένου: ότι α) η δυνατότητα των Δημάρχων δεν μπορεί να υπερβεί το όριο των τριών (3) ημερών, β) η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και μάλιστα ενδυναμωμένη σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στα νησιά των Κυκλάδων και γ) τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα όσο και οι σύλλογοι γονέων αγωνιούν, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε αν δυνάμεθα να πάρουμε απόφαση για περαιτέρω αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων του Νομού μας, τουλάχιστον για την εβδομάδα 10-14/2/2025 , με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά της Γ ́ Λυκείου που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις σε λίγο καιρό», αναφέρουν στην ανακοίνωση.

07/02/2025 16:35
Αυτοψία Λέκκα στην Kαλντέρα – «Υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων στο τελεφερίκ»
Αυτοψία σε ένα από τα πιο επίφοβα σημεία για κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης, αυτό πέριξ του τελεφερίκ, πραγματοποίησε μικτό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ και της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.

Ο κ. Λέκκας και η ομάδα των επιστημόνων επιθεώρησαν τις κατασκευές καθώς και τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για την αποτροπή κατολισθήσεων και παρατήρησαν ότι πράγματι απαιτούνται εργασίες ώστε να μπορεί η Σαντορίνη να υποδεχθεί ξανά με ασφάλεια τον μαζικό τουρισμό το καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Στον Κορυδαλλό οδηγείται ο 33χρονος για την υπόθεση ξυλοδαρμού του 45χρονου

Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ στην Κλειτορία, δυο κουκουλοφόροι οι δράστες ΦΩΤΟ

Ο Τραμπ το αποφάσισε: «Τέλος τα χάρτινα καλαμάκια, πίσω στα πλαστικά» – «Τον αγαπώ» λέει ο Μασκ

Δείτε φωτογραφίες από το γάμο του Νικολάου Ντε Γκρες και της Χρυσής Βαρδινογιάννη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Υπεξαίρεση Ταμείου Δικηγόρων: Εντάλματα στο ψυγείο, ένσημα σε θυρίδες!

Λέκκας: «Οι πολίτες να εμπιστεύονται μόνο τους ειδικούς», τι είπε για τον σεισμό στην Πάτρα

Πάτρα: Σκαλοπάτι για… αναρριχητές και όχι για διαβάτες! – «Γολγοθάς» η μετακίνηση για ηλικιωμένο τυφλό ΦΩΤΟ

Πιερία: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στην δολοφόνο του 58χρονου – Δεν μιλούσε καθόλου

Κυκλάδες: Νέες δονήσεις τα ξημερώματα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σαντορίνη, στο νησί ο Μητσοτάκης

Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε αστυνομικό στην Ομόνοια, τι συνέβη