Ξύπνησε ο εφιάλτης του 2016 στην Ιαπωνία: Κατέρρευσαν κτίρια, άνοιξαν δρόμοι, αγνοούνται εργαζόμενοι

Περίπου 300.000 κάτοικοι κλήθηκαν να μετακινηθούν σε ασφαλείς χώρους, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται σε κτίρια που κατέρρευσαν στη νοτιοδυτική χώρα

Κατεστραμμένο τμήμα του Aeon Mall μετά τον ισχυρό σεισμό στο Κουμαμότο της Ιαπωνίας

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που έπληξε την περιφέρεια Κουμαμότο στο νησί Κιούσου.

Ο σεισμός προκάλεσε καταρρεύσεις κτιρίων, πυρκαγιές και μεγάλες ζημιές σε δρόμους, γέφυρες και υποδομές. Έως 30 εργαζόμενοι αγνοούνται μετά την έκρηξη και τη μερική κατάρρευση του εμπορικού κέντρου Aeon Mall Kumamoto, ενώ πολλοί άνθρωποι αναζητούνται και σε εργοστάσιο χαρτοποιίας.

Περίπου 300.000 κάτοικοι κλήθηκαν να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας, καθώς περισσότεροι από 100 μετασεισμοί καταγράφηκαν μέσα στις πρώτες ώρες.(Reuters)

Η έκρηξη που μετέτρεψε το Aeon Mall σε παγίδα

Το μεγαλύτερο βάρος των επιχειρήσεων διάσωσης έχει πέσει στο Aeon Mall, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της περιφέρειας, όπου σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη λίγο μετά την κύρια σεισμική δόνηση.

Kyodo/via REUTERS

Τμήμα του δεύτερου ορόφου κατέρρευσε, ενώ η μία πλευρά του κτιρίου αποκολλήθηκε, αφήνοντας εκτεθειμένα τα μεταλλικά δοκάρια. Μεγάλος όγκος συντριμμιών εκτινάχθηκε στον χώρο στάθμευσης, όπου έχουν αναπτυχθεί πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK, έχει χαθεί η επικοινωνία με 20 έως 30 εργαζομένους, ενώ η Πυροσβεστική ανέφερε ότι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στο εσωτερικό.

Τοπικά μέσα, επικαλούμενα την αστυνομία, μετέδωσαν πληροφορίες για νεκρούς ή ανθρώπους που θεωρείται ότι δεν επέζησαν. Ο αριθμός των θυμάτων στο εμπορικό κέντρο, ωστόσο, δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως κατά τις τελευταίες ενημερώσεις.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Aeon δήλωσε ότι πελάτες και υπάλληλοι απομακρύνθηκαν αμέσως μετά τον σεισμό. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν αδιευκρίνιστα, με τις Αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο διαρροής αερίου.

«Ήταν σαν να έπεφτε ηφαιστειακή τέφρα»

Ο Καζούγια Τσουρουνάγκα, ο οποίος βρισκόταν σε κατάστημα εστίασης περίπου 300 μέτρα μακριά, περιέγραψε στο δίκτυο TBS τη στιγμή της έκρηξης.

Όπως ανέφερε, μάζευε τα πιάτα που είχαν σπάσει από τον σεισμό όταν ακούστηκε ένας τεράστιος κρότος. Αμέσως μετά, ένα πυκνό σύννεφο καπνού κάλυψε την περιοχή και, λόγω του ανέμου, η εικόνα έμοιαζε σαν να έπεφτε ηφαιστειακή τέφρα.

Το εμπορικό κέντρο φιλοξενούσε περίπου 200 καταστήματα, ενώ οι διασώστες επιχειρούν με ιδιαίτερη προσοχή λόγω της αστάθειας του κτιρίου και των συνεχιζόμενων μετασεισμών.

Κατέρρευσε καμινάδα – Αγνοούμενοι σε εργοστάσιο

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε και στο εργοστάσιο Yatsushiro Mill της Nippon Paper Industries, όπου κατέρρευσε μεγάλη καμινάδα.

Η NHK μετέδωσε ότι πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγνοούνται, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός τους.

Την ίδια ώρα, δύο νοσοκομεία της περιοχής ανέφεραν ότι περιθάλπουν συνολικά περισσότερους από 100 τραυματίες, ορισμένους σε σοβαρή κατάσταση. Τραυματισμοί καταγράφηκαν και μεταξύ επιβατών αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας που βρίσκονταν εν κινήσει την ώρα της δόνησης.

Ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την κατάρρευση κατοικίας κοντά στο επίκεντρο.

300.000 κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους

Οι Αρχές ζήτησαν από περίπου 300.000 ανθρώπους να μετακινηθούν σε ασφαλείς χώρους, καθώς παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος νέων καταρρεύσεων και κατολισθήσεων.

Σχεδόν 48.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με την Kyushu Electric Power, ενώ προβλήματα καταγράφηκαν στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εξαιτίας βλαβών στις γραμμές μετάδοσης.

Η κυκλοφορία των συρμών Kyushu Shinkansen και αρκετών τοπικών γραμμών διακόπηκε. Το αεροδρόμιο του Κουμαμότο έκλεισε τον διάδρομό του, με πτήσεις να ακυρώνονται ή να εκτρέπονται προς άλλα αεροδρόμια.

Μεγάλες ρωγμές άνοιξαν σε οδικούς άξονες, ενώ ζημιές έχουν αναφερθεί σε γέφυρες και κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους. (Associated Press)

Πάνω από 100 μετασεισμοί – Η προειδοποίηση για τις επόμενες ημέρες

Το επίκεντρο εντοπίστηκε περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης Κουμαμότο, όπου κατοικούν περίπου 700.000 άνθρωποι.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι των περιοχών που δέχθηκαν τις ισχυρότερες δονήσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για πιθανό νέο μεγάλο σεισμό για περίπου μία εβδομάδα.

Ήδη έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 μικρότεροι μετασεισμοί. Η προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά την κύρια δόνηση, άρθηκε αργότερα.

Νέα ζημιά στο ιστορικό κάστρο

Τμήματα των πέτρινων τειχών στο ιστορικό Κάστρο του Κουμαμότο κατέρρευσαν. Το μνημείο είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τους σεισμούς του 2016 και οι εργασίες αποκατάστασής του δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι σεισμοί εκείνης της χρονιάς είχαν αφήσει πίσω τους 275 νεκρούς και 2.739 τραυματίες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που επικαλείται το Reuters.

Εκκενώθηκαν εργοστάσια – Χωρίς πρόβλημα οι πυρηνικές μονάδες

Οι εταιρείες TSMC, Sony και Fujifilm απομάκρυναν προληπτικά το προσωπικό από τις εγκαταστάσεις τους. Η TSMC ανακοίνωσε αργότερα ότι το εργοστάσιό της δεν υπέστη ζημιές και ότι η λειτουργία του αποκαθίσταται σταδιακά.

Η Tokyo Electron ανέστειλε τη λειτουργία δύο μονάδων έως την Τετάρτη, ενώ η Honda σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή στο εργοστάσιο μοτοσικλετών που διατηρεί στην περιοχή.

Η αρμόδια ιαπωνική ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας.

Με χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, οι Αρχές προειδοποίησαν και για τον κίνδυνο θερμοπληξίας, καθώς η θερμοκρασία στο Κουμαμότο αναμένεται να φτάσει τους 34 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο