Self test: Είναι αξιόπιστο το «κάν’ το μόνος σου»;

Self test: Είναι αξιόπιστο το «κάν' το μόνος σου»;

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ διάγνωσης κορωνοϊού (self test) εισβάλλουν στη ζωή μας. Πρόθεση -και ελπίδα- της Πολιτείας είναι το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου η διενέργεια των self test (κυρίως ρινικά τεστ με λήψη επιχρίσματος ή τεστ λήψης σιέλου) να λειτουργήσει ως ένα πλέγμα ασφαλείας, περιορίζοντας τη διασπορά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η υποχρεωτικότητα της διενέργειας των self test θα εγγυηθεί την εύρυθμη και ασφαλή επανεκκίνηση εκπαίδευσης και ζωτικών κλάδων της οικονομίας: Εκπαιδευτικοί και μαθητές, εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, εστίαση,  τουρισμός, ναυτιλία/ακτοπλοΐα, δικαστήρια.

Τα ερωτήματα: Είναι αξιόπιστα τα self test ή πρόκειται για μια βεβιασμένη λύση ανάγκης και ένα ημίμετρο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, που εμπεριέχει και δόση επικινδυνότητας για περαιτέρω διασπορά του ιού;


Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος: «Υπάρχουν εκκρεμότητες…»

«Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει τα κρούσματα σε μαζική κλίμακα με την ελπίδα να ελέγξει την επιδημία, ανακοίνωσε τη δωρεάν χορήγηση 4 rapid self tests την εβδομάδα για κάθε πολίτη της χώρας. Ας μην αρχίσουμε την γκρίνια για ένα κατ’ αρχήν θετικό μέτρο.

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που πρέπει να διευθετηθούν: Ο πολίτης που θα αντιλαμβάνεται με το τεστ ότι είναι θετικός, ποιον θα ενημερώνει; Αν δεν ενημερώνει κανέναν, θα στηριχτούμε στην ευσυνειδησία του ότι θα τηρήσει την καραντίνα; Πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το τεστ; Θα μπορούσε να χάσει 2 ή 3 στους 10 κατοίκους; Τα άτομα τα οποία είναι πραγματικά θετικά, αλλά σύμφωνα με το τεστ αρνητικά, λειτουργούν προφανώς ως ασυμπτωματικοί, ή προσυμπτωματικοί φορείς και άρα μεταδίδουν; Ας σκεφτούμε επίσης με ποια αφορμή κάποιος θα ξεκινήσει να ελεγχθεί; Σίγουρα όχι χάριν παιδιάς αλλά ούτε από περιέργεια. Πιθανώς θα έχει συμπτώματα. Σε ποιόν θα τα αναφέρει; Οταν διευθετηθούν αυτές οι εκκρεμότητες, θα έχουμε ένα ακόμη όπλο στον έλεγχο των κρουσμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».

* Ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος είναι καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Γιώργος Σακελλίων: «Ψευδώς ασφαλείς και χαλαροί…»

«Η καθολική εφαρμογή μιας ταχείας αξιόπιστης μεθόδου ελέγχου για Covid19 θα μπορούσε να είναι η λύση για την έξοδο της κοινωνίας από τον αποκλεισμό και της οικονομίας από την απραξία.  Ενα αξιόπιστο τεστ στην πόρτα του καταστήματος, εστιατορίου, σχολείου ή γυμναστηρίου, θα έδινε τη δυνατότητα της ασφαλούς επιστροφής στην κανονικότητα.

Δυστυχώς -προς το παρόν- τέτοιο τεστ δεν υπάρχει.  Η αποτελεσματικότητα των rapid tests έχει αποδειχθεί περιορισμένη, με κύριο πρόβλημά τους το μεγάλο αριθμό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Κινδυνεύουμε, βασιζόμενοι στο τεστ, να γεμίσουμε τα καταστήματα, εστιατόρια, σχολεία και γυμναστήρια με ανθρώπους που μπορεί να είναι θετικοί-φορείς της νόσου, σε ένα περιβάλλον μάλιστα που όλοι θα αισθάνονται ψευδώς ασφαλείς και θα είναι χαλαροί στην τήρηση των υπόλοιπων μέτρων.

Πέρα όμως από τα τεστ, η ελληνική κοινωνία δυστυχώς αποδείχθηκε ανυπόμονη και απείθαρχη στην τήρηση των μέτρων σε βάθος χρόνου. Ακόμα και αν υπήρχε αυτό το τεστ, η χρήση του, με βάση την ατομική ευθύνη που απαιτεί, πολύ φοβάμαι πως θα μας οδηγούσαν σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα».

* Ο Γιώργος Σακελλίων είναι ιατρός, αναισθησιολόγος σε Νοσοκομείο της Βρετανίας.


Σωτήρης Νικολαρόπουλος: «Ανακάλυψη ασυμπτωματικών…»

«Τα συγκεκριμένα τεστ πρόκειται να μπουν τις επόμενες μέρες στη ζωή μας. Τα logistics (τρόπος διάθεσης, συνθήκες διακίνησης) σε πρώτη ανάγνωση δεν είναι αυτό που μας αφορά. Το σημαντικό είναι ότι σχετίζεται με την “άμυνα” που χτίζουμε απέναντι στον κορονοϊό. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που προστίθεται στο οπλοστάσιο μας και η δυνητικά τεράστια συμβολή του σχετίζεται κυρίως με την «ανακάλυψη» των όποιων ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΩΝ φορέων του κορονοϊού ανιχνεύσει. Είναι ένα πανεύκολο στη χρήση του τεστ ανίχνευσης και είναι αυταπόδεικτο πως όλοι θα θέλαμε να ξέρουμε τι συμβαίνει σε μας και στους γύρω μας. Μακάρι η Πολιτεία να επιβάλει το τεστ αυτό σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού με αποφασιστικότητα, ειδικά τώρα που θα επιχειρηθεί το σταδιακό “άνοιγμα”. Και πάλι βέβαια οι συνειδητά υπεύθυνοι πολίτες θα χρειαστεί να ακολουθήσουν συντεταγμένα τις οδηγίες που θα υποδείξει το κράτος, συναισθανόμενοι για πολλοστή φορά την ατομική τους ευθύνη προς το χειμαζόμενο κοινωνικό σύνολο. Για τους “άλλους”, ελπίδες δεν τρέφουμε και σχεδόν σίγουρα θα βρουν άλλη μια ευκαιρία “μπαχαλοποίησης” και υπερέκφρασης ορμέμφυτων αντανακλαστικών».

* Ο Σωτήρης Νικολαρόπουλος είναι καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας και πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.


Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: «Κίνδυνος αλλοίωσης της εικόνας»

«Στις 16 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε κορυφαία έμφαση στον άμεσο διαγνωστικό έλεγχο με το σύνθημα «τεστ, τεστ, τεστ». Μετά από 1 χρόνο, στην Ελλάδα συνεχίζεται εμμονικά η άρνηση συνταγογράφησης του διαγνωστικού ελέγχου, καταλήγοντας στη μετατροπή των νοσοκομείων σε κέντρα δειγματοληψίας και διαγνωστικού ελέγχου και στη διενέργεια τυφλών τεστ σε πλατείες και πάρκινγκ, που δεν έχουν επιδημιολογική αξία.

Τώρα ακούμε για self-test, και πάλι δηλαδή για μαζικά τυφλά τεστ χωρίς εκτίμηση από ειδικούς. Η χρήση των rapid test έχει αξία μόνο εφόσον εκτιμάται πρώτα από ιατρούς τόσο η ανάγκη διαγνωστικού ελέγχου όσο και το αποτέλεσμά του, καθώς επίσης και στα πλαίσια προσεκτικού σχεδιασμού και συνεχούς επιτήρησης και ιχνηλάτησης συγκεκριμένων χώρων συγχρωτισμού. Ειδάλλως, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα και συμπεριφορές που θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και να προάγουν τη διασπορά. Επίσης, τα μαζικά rapid τεστ χωρίς ξεκάθαρη ένδειξη μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλο αριθμό ψευδών αρνητικών και θετικών αποτελεσμάτων, αλλοιώνοντας την πραγματική εικόνα του επιδημικού κύματος και του ιικού φορτίου στην κοινότητα».

* Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός είναι ιατρός και ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ