Σελίδες εξωστρέφειας για την Πάτρα με την 1η Διεθνή Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
Στην Εκθεση συμμετέχουν 80 Ελληνες και 13 διεθνείς δημιουργοί από εννέα χώρες, με ένα πρόγραμμα 122 δράσεων που περιλαμβάνει εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις, εικαστικές εκθέσεις και προβολές της Camera Zizanio. Στην αυλή του Σκαγιοπουλείου θα λειτουργήσει η «Αγορά» με δέκα τοπικά βιβλιοπωλεία

Ενα νέο κεφάλαιο στην πολιτιστική ζωή της Πάτρας φιλοδοξεί να ανοίξει η 1η Διεθνής Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Νοεμβρίου 2026 στο ιστορικό κτίριο του Σκαγιοπουλείου. Περισσότεροι από 90 δημιουργοί, 44 εκδοτικοί οίκοι και 122 δράσεις συνθέτουν μια διοργάνωση με διεθνή προσανατολισμό και στόχο να αποκτήσει μόνιμη θέση στον πολιτιστικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας.
Το πρόγραμμα και οι στόχοι της Εκθεσης παρουσιάστηκαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, της αντιπεριφερειάρχου Υγείας Αννας Μαστοράκου και του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) Νίκου Μπακουνάκη.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
«Δημιουργούμε έναν διεθνή θεσμό για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα» ήταν το κεντρικό μήνυμα του Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος αποκάλυψε ότι η πρωτοβουλία γεννήθηκε από την ανάγκη να υπάρξει μια εξειδικευμένη έκθεση για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, αλλά και να αποκτήσει η πόλη έναν δικό της διεθνή πολιτιστικό θεσμό.
«Ηταν ένα μεγάλο “γαμώτο”, που πολλούς από εμάς τριβελίζει χρόνια τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αναζητούσε μια σημαντική πολιτιστική διοργάνωση που θα άξιζε στην Πάτρα, με την ιστορία, την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και τη διαχρονική της σχέση με τη Δύση.
Ο υφυπουργός ευχαρίστησε τον Νίκο Μπακουνάκη, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη. Οπως σημείωσε, έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την πρώτη τριετία, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια του θεσμού.
ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Η συνέντευξη Τύπου ανέδειξε, ωστόσο, και έναν προβληματισμό σχετικά με τη συμμετοχή σημαντικών πολιτιστικών φορέων της Πάτρας στη διαμόρφωση των δράσεων. Η ιδιοκτήτρια του «Πολύεδρου», Ολγα Νικολοπούλου, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοργάνωση και δήλωσε ότι ο ιστορικός χώρος που διευθύνει θα σταθεί αλληλέγγυος στην προσπάθεια, εξέφρασε, τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι το «Πολύεδρο» δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε δράσεις της Εκθεσης. Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ Νίκος Μπακουνάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί και ότι υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθούν συνεργασίες και κοινές δράσεις με με άλλους τοπικούς φορείς στην επόμενη διοργάνωση.
«Η ΑΓΩΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»
Στη σημασία της ανάγνωσης για τη διαμόρφωση της νέας γενιάς στάθηκε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, υπενθυμίζοντας ότι στην πόλη μεγαλώνουν περίπου 30.000 παιδιά μέχρι και το λύκειο.
Οπως ανέφερε, τα παιδιά δέχονται σήμερα έναν καταιγισμό μηνυμάτων και επιδράσεων, με φαινόμενα βίας, παραβατικότητας και εξαρτήσεων να αναδεικνύουν την ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης. «Δεν θα γίνει από άμβωνος. Δεν θα πρόκειται να γίνει επειδή θα πούμε εμείς “διαβάστε”. Θέλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το βιβλίο μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους σκέψης και δημιουργίας.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ότι οι εργασίες ξεκινούν άμεσα. Περισσότεροι από 200.000 τόμοι έχουν μεταφερθεί προσωρινά στο παλιό δημαρχείο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες, ενώ στο ισόγειο του ανακαινισμένου κτηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προβλέπεται να δημιουργηθεί μεγάλη παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη. Επίσης, ο Δήμος επιδιώκει εδώ και έναν χρόνο να αποκτήσει το Σκαγιοπούλειο χαρακτήρα μορφωτικού κέντρου. «Η αγωνία μας είναι τα παιδιά μας, γιατί αυτά είναι το μέλλον», σημείωσε.
«ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
Την ανάγκη να επιστρέψουν τα παιδιά στην ανάγνωση ανέδειξε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αννα Μαστοράκου, χαρακτηρίζοντας την πρόσβαση στο βιβλίο και στον πολιτισμό επένδυση για την κοινωνία. Αναφέρθηκε στον καταιγισμό ψηφιακών ερεθισμάτων που δέχονται οι νεότερες ηλικίες και στη σημασία της ανάγνωσης για την καλλιέργεια της φαντασίας, της κριτικής σκέψης και της ενσυναίσθησης.
Οπως επεσήμανε, μέσα από τις ιστορίες τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και να επικοινωνούν ουσιαστικότερα. Παράλληλα, χαρακτήρισε συμβολική την επιλογή του Σκαγιοπουλείου και διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια.
122 ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Στην Εκθεση συμμετέχουν 80 Ελληνες και 13 διεθνείς δημιουργοί από εννέα χώρες, με ένα πρόγραμμα 122 δράσεων που περιλαμβάνει εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις, εικαστικές εκθέσεις και προβολές της Camera Zizanio. Στην αυλή του Σκαγιοπουλείου θα λειτουργήσει η «Αγορά» με δέκα τοπικά βιβλιοπωλεία.
Η διοργάνωση του ΕΛΙΒΙΠ, με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 έως τις 21:00. Από το 2027 προβλέπονται αντίστοιχες δράσεις φιλαναγνωσίας σε Αίγιο, Μεσολόγγι και Καλάβρυτα, με στόχο η φετινή διοργάνωση να αποτελέσει την αφετηρία ενός θεσμού με διάρκεια.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News