Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ ΠΕΣ και εταιρειών για την κορινθιακή σταφίδα

Στα επίπεδα του 1 ευρώ το κιλό, αναμένεται να πέσει φέτος η τιμή αγοράς της κορινθιακής σταφίδας από τους 20.000 παραγωγούς της Πελοποννήσου, μειωμένη κατά 50% από πέρυσι. Η Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και οι άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις της Πελοποννήσου δηλώνουν αδυναμία άσκησης του παρεμβατικού τους ρόλου στην αγορά, καθώς διατηρούν ακόμα στις αποθήκες τους, 8000 τόνους του προϊόντος. Πάντως, ανταγωνίστριες επιχειρήσεις τυποποίησης και εξαγωγών, βλέπουν «διόρθωση» μιας αγοράς, που μέχρι σήμερα κινείτο σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω πολιτικών χειραγώγησης.

Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ ΠΕΣ και εταιρειών για την κορινθιακή σταφίδα
Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των τιμών πώλησης, ακόμα και αδυναμίας διάθεσης του προϊόντος τους, βρίσκονται 20.000 παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας της Πελοποννήσου, καθώς η Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και οι άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις της Πελοποννήσου, δηλώνουν αδυναμία άσκησης του παρεμβατικού τους ρόλου στην αγορά.
Στο φύλλο της 30ης Απριλίου, η «Π» έφερνε στο φως της δημοσιότητας την κρίση που υπέβοσκε στην αγορά της κορινθιακής σταφίδας, καθώς 8.000 τόνοι του πολύτιμου προϊόντος παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις αποθήκες της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών κ.ά.
Οι προσπάθειες των βασικών εμπόρων (ΠΕΣ, ΕΑΣ Μεσσηνίας, Melissidis SA) για ενεργοποίηση του μέτρου της έκτακτης απόσυρσης των αποθεμάτων, βρήκαν σθεναρή αντίσταση από ομάδα εξαγωγικών επιχειρήσεων και επιμελητηρίων της περιοχής, που θεωρούν αυτή την πρακτική ως άμεση χειραγώγιση της αγοράς, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απέρριψε το αίτημα, καθώς η κορινθιακή σταφίδα δεν ανήκει στον αμπελοοινικό τομέα, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν αυτά τα έκτακτα μέτρα.
Σε σύσκεψη που είχε γίνει στις 12 Ιουλίου στο υπουργείο, ο Σπήλιος Λιβανός και η Παναιγιάλειος Ενωση, συμφώνησαν ν’ αναζητήσουν από κοινού τρόπους επίλυσης του ζητήματος των αποθεμάτων του προϊόντος και στήριξης των παραγωγών, όμως από τότε δεν σημειώθηκε καμμία ουσιαστική πρόοδος.
Ετσι φτάσαμε σήμερα στην έναρξη της τρυγικής περιόδου της κορινθιακής σταφίδας, με χιλιάδες παραγωγούς να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι, αφού δεν γνωρίζουν ακόμα σε ποια τιμή θα διαθέσουν το προϊόν τους και αν θα καταφέρουν να το πουλήσουν όλο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Π», οι αποθήκες της ΠΕΣ είναι ακόμα γεμάτες με κορινθιακή σταφίδα της περσινής χρονιάς που έμεινε αδιάθετη σε μεγάλες ποσότητες. Την ίδια στιγμή βασικοί «παίκτες» της αγοράς, έχουν επιδοθεί σε ένα σκληρό μπρα ντε φετ, επιφυλασσόμενοι να ανακοινώσουν ακόμα τιμή αγοράς, η οποία μπορεί να καταρρεύσει ακόμα και σε 1 ευρώ το κιλό, από 1,55 – 1,60 που πωλείτο το 2020.
Η ΠΕΣ άρχισε να παραλαμβάνει προϊόν σε περιορισμένες ποσότητες, αλλά δεν είναι σε θέση να πει ακόμα πόση σταφίδα θα απορροφήσει, ενώ δηλώνει ξεκάθαρα ότι αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα παρεμβατικά της μέσα στην αγορά, λόγω της αδιάθετης ποσότητας των 8.000 τόνων που έχει στις αποθήκες της.
ΜΙΛΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΟΣΟΙ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ
Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ ΠΕΣ και εταιρειών για την κορινθιακή σταφίδαΟ γενικός διευθυντής της ΠΕΣ Μίλτος Σταυρόπουλος, ανέφερε στην «Π» ότι η συνεταιριστική οργάνωση, μαζί με την εταιρεία Μελισσείδης Α.Ε. απορροφούσαν το 75% της κορινθιακής σταφίδας. Ειδικά η ΠΕΣ απορροφούσε το 60% της παραγωγής, αλλά λόγω του γνωστού προβλήματος των αδιάθετων αποθεμάτων, αδυνατεί φέτος να παρέμβει στην αγορά και να ασκήσει τον ρόλο της, στην κλίμακα που το έκανε τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να μην μπορεί να ανακοινώσει τιμή αγοράς.
Ο κ. Σταυρόπουλος σημείωσε ότι, αυτοί που πήραν την ευθύνη να εμποδίσουν την αποσυρση των αποθεμάτων, ας αναλάβουν τώρα την ευθύνη να στηρίξουν το προϊόν, «φωτογραφίζοντας» το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τις επιχειρήσεις μεταποίησης.
Πάντως η ΠΕΣ ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες να παραλαμβάνει αποξηραμένη σταφίδα, αλλά δεν έχει αποθηκευτικούς χώρους και αδυνατεί να προβλέψει πόση σταφίδα θα απορροφήσει φέτος και σε ποιά τιμή.
«Αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αντιληφθεί το πρόβλημα και είχε ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, εφαρμόζοντας την απόσυρση από τον περασμένο Μάρτιο, σήμερα δεν θα υπήρχε καθόλου απόθεμα», είπε ο κ. Σταυρόπουλος και πρόσθεσε ότι ζούμε έναν εμπορικό πόλεμο με θύματα τους παραγωγούς που θα μείνουν ακάλυπτοι από τον παρεμβατικό ρόλο της Παναιγιαλείου Ενωσης.
Μάλιστα, έκανε λόγο για συντεχνίες συμφερόντων, που πολέμησαν για να ζημωθεί η ΠΕΣ οικονομικά. «Η ζημιά για εμάς δεν θα έχει τέλος, αλλά πιο πολύ μας απασχολεί ότι από αυτή την ενέργεια θα καταστραφεί η καλλιέργεια, είπε. «Αν αποσύρετο το απόθεμα μέχρι τις 31 Αυγούστου, όπως προτείναμε, εμείς θα στηρίζαμε τους παραγωγούς και το προϊόν όπως είχαμε δεσμευθεί. Από τη στιγμή που δεν έγινε αυτό, ας αναλάβουν την ευθύνη όσοι είχαν αντίθετη απόψη και με το «καλημέρα» θα δούμε μια καταβαράθρωση τιμών. Θα πρέπει να ζητηθούν ευθύνες» τόνισε ο διευθυντής της ΠΕΣ και πρόσθεσε ότι, ακόμα κι αν καλυφθεί μέρος της διαφοράς στην τιμή, αυτό δεν θα είναι βιώσιμη λύση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗΣ: ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ
Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ ΠΕΣ και εταιρειών για την κορινθιακή σταφίδαΟ γνωστός έμπορος και εξαγωγέας σταφίδας Ανδρέας Κουνινιώτης τόνισε στην «Π» ότι η αγορά αναμένεται να κατασταλάξει την επόμενη εβδομάδα στην προσφερόμενη τιμή προς τους παραγωγούς. Ο ίδιος εκτιμά πως η τιμή θα βρεθεί γύρω στο 1 ευρώ/κιλό, την οποία θεωρεί «φυσιολογική».
Τόνισε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, γιατί πρέπει να διαπιστωθεί ποια θα είναι η φετινή παραγωγή, η οποία δείχνει σημάδια μείωσης της τάξης του 10%.
Η μειωμένη παραγωγή, κατά τον κ. Κουνινιώτη θα δώσει τη δυνατότητα στις εμπορικές εταιρίες να διοχετεύσουν στη διεθνή αγορά τα πλεονάσματα της προηγούμενης χρονιάς και παράλληλα να αναζητήσουν νέους πελάτες.
Ως προς το πρόβλημα των αδιάθετων πλεονασμάτων, ο κ. Κουνινιώτης θεωρεί πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα κάνει την παρέμβασή του, για την διοχέτευση πλεονάζουσας ποσότητας σταφίδας σε κοινωφελείς σκοπούς. Αυτό μπορεί να ωφελήσει εν μέρει το προϊόν, καθώς θα αποσυμφωρήσει την κατάσταση, όμως δεν θεωρεί ότι είναι μια βιώσιμη λύση.
Απάντηση στο πρόβλημα της σταφίδας, τόνισε ο κ. Κουνινιώτης, παραμένει η διεύρυνση των αγορών και των πωλήσεων, γιατί αν φτάσουμε κάθε χρόνο να συζητούμε που και πως θα διοχετεύουμε τις πλεονάζουσες ποσότητες, θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Και τα χρόνια που απορρίπταμε τα φρούτα στις χωματερές, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ