Στην Ινδία ο Γιώργος Γεραπετρίτης: Ναυτιλία, εμπόριο και νόμιμη μετανάστευση στις συζητήσεις

Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στις περιοχές του Ινδο-Ειρηνικού και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ινδία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, μεταξύ 5 και 7 Φεβρουαρίου 2025, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, Subrahmanyam Jaishankar.

Οι δύο Υπουργοί εξέτασαν όλο το εύρος των διμερών σχέσεων και την πρόοδο που σημειώθηκε σε ποικίλες εν εξελίξει πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ινδίας, Narendra Modi, στην Ελλάδα, τον Αύγουστο 2023 και της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ινδία, τον Φεβρουάριο 2024.

Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στις περιοχές του Ινδο-Ειρηνικού και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι υπουργοί συζήτησαν για τη σημασία της υλοποίησης του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ο οποίος θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνδεσιμότητα μεταξύ των ηπείρων. Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως της φυσικής και της πλησιέστερης πύλης εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Αμφότερες οι πλευρές τόνισαν τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στη ναυτιλία, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες στον εν λόγω τομέα. Οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν ότι το ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας συνιστά ένα επιπλέον σημείο σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, δύο ναυτικών εθνών. Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας για την προώθηση της Ατζέντας για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, μία από τις προτεραιότητες της χώρας κατά τη θητεία της ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και την ετοιμότητά της, ως κατόχου του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου στον κόσμο.

Αμφότερες οι πλευρές επιβεβαίωσαν την ισχυρή προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο, ιδίως στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και τη συμμόρφωσή τους προς τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας.

Οι υπουργοί αναφέρθηκαν στις κατευθυντήριες οδηγίες που δόθηκαν από τους δύο Πρωθυπουργούς να υποστηριχθεί η στρατηγική εταιρική σχέση από μια ισχυρή οικονομική σχέση και να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν τη σημασία θεσμικών μηχανισμών, όπως η Μικτή Οικονομική Επιτροπή, για την αποτελεσματική προώθηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Βομβάη, καθώς και στο άνοιγμα ελληνικών Προξενείων στη Βομβάη και την Μπανγκαλόρ. Οι δύο Υπουργοί επεσήμαναν, επίσης, τη σημασία ενθάρρυνσης του ιδιωτικού τομέα για την καθιέρωση απευθείας πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότερη προώθηση του τουρισμού και των επαφών μεταξύ των λαών.

Ο κ. Γεραπετρίτης, υπογράμμισε τα οικονομικά οφέλη από την προώθηση της ασφαλούς, οργανωμένης και νόμιμης μετανάστευσης. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν για την ταχεία σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης για την Μετανάστευση και την Κινητικότητα.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη φετινή 75η επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επ’ αφορμή της επετείου, θα πραγματοποιηθεί σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Νέο Δελχί.

Ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία, συναντήθηκε, επίσης, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Ινδίας, Ajit Doval.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Στον Κορυδαλλό οδηγείται ο 33χρονος για την υπόθεση ξυλοδαρμού του 45χρονου

Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ στην Κλειτορία, δυο κουκουλοφόροι οι δράστες ΦΩΤΟ

Ο Τραμπ το αποφάσισε: «Τέλος τα χάρτινα καλαμάκια, πίσω στα πλαστικά» – «Τον αγαπώ» λέει ο Μασκ

Δείτε φωτογραφίες από το γάμο του Νικολάου Ντε Γκρες και της Χρυσής Βαρδινογιάννη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Υπεξαίρεση Ταμείου Δικηγόρων: Εντάλματα στο ψυγείο, ένσημα σε θυρίδες!

Λέκκας: «Οι πολίτες να εμπιστεύονται μόνο τους ειδικούς», τι είπε για τον σεισμό στην Πάτρα

Πάτρα: Σκαλοπάτι για… αναρριχητές και όχι για διαβάτες! – «Γολγοθάς» η μετακίνηση για ηλικιωμένο τυφλό ΦΩΤΟ

Πιερία: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στην δολοφόνο του 58χρονου – Δεν μιλούσε καθόλου

Κυκλάδες: Νέες δονήσεις τα ξημερώματα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σαντορίνη, στο νησί ο Μητσοτάκης

Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε αστυνομικό στην Ομόνοια, τι συνέβη

Καιρός: Βαρυχειμωνιά με τσουχτερό κρύο, βοριάδες και χιόνια, η πρόγνωση μέχρι τις 11/2