Στο φάσμα της ύφεσης η Ρωσική οικονομία
«Σύμφωνα με τους αριθμούς, υπάρχει μια αποθέρμανση, όμως όλα τα στοιχεία μας αφορούν προηγούμενες χρονικές περιόδους», δήλωσε ο Ρεσέτνικοφ.
Ο πόλεμος με την Ουκρανία στοιχίζει στην Ρωσική Κυβέρνηση και όχι μόνο πολιτικά, αλλά οικονομικά, καθώς η οικονομία της χώρας βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Η Ρωσία μείωσε αυτό το μήνα τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2022, μειώνοντας τα κόστη δανεισμού στο 20% από το 21%. Αλλά για μήνες οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονταν για τα υψηλά επιτόκια που πνίγουν τις επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη έχει αρχίσει να μειώνεται.
«Σύμφωνα με τους αριθμούς, υπάρχει μια αποθέρμανση, όμως όλα τα στοιχεία μας αφορούν προηγούμενες χρονικές περιόδους», δήλωσε ο Ρεσέτνικοφ. «Σύμφωνα με το αίσθημα που επικρατεί σήμερα στις επιχειρήσεις και σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς δείκτες, είμαστε ήδη, μου φαίνεται, στο χείλος της ύφεσης. Στο χείλος», πρόσθεσε.
Στην ίδια σύνοδο, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε ότι η τρέχουσα επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ είναι «μια διέξοδος στην υπερθέρμανση».
Ο Αλεξάντρ Βεντιάχιν, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη στο Reuters ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική δημιουργεί κινδύνους υπερβολικής αποθέρμανσης και πρόσθεσε ότι πολύ χαμηλότερα επιτόκια 12% με 14% θα ήταν αποδεκτά ώστε να επαναληφθεί ο επενδυτικός δανεισμός.
Σύμφωνα με τον Βεντιάχιν, «υπάρχει κίνδυνος να αποθερμανθεί υπερβολικά η οικονομία και να μην μπορέσουμε να ανακάμψουμε και η περαιτέρω ανάπτυξη ενδέχεται να είναι χαμηλή».
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Το Δείπνο Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για ενίσχυση της Ιεραποστολής στην Κινσάσα ΦΩΤΟ
Πώς η Γη έχασε ένα δισεκατομμύριο χρόνια γεωλογικής ιστορίας: Τι αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα
Τέλος το Call of Duty Warzone σε PS4 και Xbox One τι γίνεται με όπλα και skins
Πιτίτσα: Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ΦΩΤΟ
Πώς βλέπετε τα ένσημα ΙΚΑ (e-ΕΦΚΑ) ηλεκτρονικά μέσω gov.gr και ΑΤΛΑΣ
