Συναγερμός στην Ιαπωνία για την «ασθένεια που τρώει τη σάρκα» – Ρεκόρ κρουσμάτων

Η μυστηριώδης ασθένεια και πώς μεταδίδεται

Συναγερμός στην Ιαπωνία για την «ασθένεια που τρώει τη σάρκα» – Ρεκόρ κρουσμάτων

Ρεκόρ κρουσμάτων μιας επικίνδυνης βακτηριακής λοίμωξης του συνδρόμου στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS) έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία, γεγονός που έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Ο στρεπτόκοκκος Α, είναι μία λοίμωξη του λαιμού κοινή στα παιδιά. Αλλά μια πιο σοβαρή μορφή του βακτηρίου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS).

Πέρυσι καταγράφηκαν 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα STSS, σύμφωνα με τους Japan Times.

Φέτος αναμένεται να ξεπεραστεί κατά πολύ αυτός ο αριθμός. Ήδη τους πρώτους δύο μήνες του 2024 εντοπίστηκαν στη χώρα περίπου 378 περιπτώσεις συνδρόμου στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS), με τους επιστήμονες να μην μπορούν να εξηγήσουν τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Η μυστηριώδης ασθένεια και πώς μεταδίδεται – Ο ρόλος των ασυμπτωματικών

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α μεταδίδονται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και των πληγών, εξηγεί το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (NHS).

Μάλιστα μερικοί άνθρωποι έχουν τα βακτήρια στο σώμα τους αλλά είναι ασυμπτωματικοί και μπορούν ακόμα να τα μεταδώσουν για να μολύνουν άλλους.

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένας κοινός τύπος βακτηρίων, που ζει στο λαιμό και στο δέρμα, συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα, αλλά ορισμένες λοιμώξεις είναι πιο σοβαρές, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι τόσο σοβαρές ώστε εξελίσσονται σε σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ, που συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη, μυϊκό άλγος, ναυτία και έμετο.

Στα πιο σοβαρά περιστατικά το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS) εξελίσσεται γρήγορα σε σήψη, ανεπάρκεια οργάνων και ακόμη και νέκρωση για αυτό και είναι γνωστό ως «ασθένεια που τρώει σάρκα».

Το ποσοστό θνησιμότητας από STSS είναι 30%, σύμφωνα με τον Guardian.

Πώς σταματάμε την εξάπλωση

Προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα να κολλήσουμε ή να εξαπλωθεί η λοίμωξη οι ειδικοί συστήνουν: αποφυγή στενών επαφών με μολυσμένα άτομα, συχνό πλύσιμο χεριών, χρήση χαρτομάντιλου αμέσως μετά το βήχα ή το φτάρνισμα.

Γιατί έχει έξαρση στην Ιαπωνία;
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ιαπωνία συνδέεται με την άρση των περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Covid-19 υποβαθμίστηκε στην ίδια κατηγορία βαρύτητας με την εποχική γρίπη τον Μάιο του 2023, γεγονός που οδήγησε τον άλλοτε άγρυπνο πληθυσμό να γίνει πιο χαλαρός, είπε στον Guardian ο Ken Kikuchi, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Γυναικείο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Πληροφορίες από Independent

 

Διαβάστε επίσης:

 

Κύκλωμα μαστροπείας: Προφυλακιστέα η 25χρονη «εγκέφαλος» – Ελεύθερα με περιοριστικούς όρους 3 άτομα

Πάτρα: Επιθέσεις με μαχαίρι και κλοπές από ανήλικα – «Φοβόμαστε για τη ζωή μας» καταγγέλουν κάτοικοι

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου

Τέμπη: Συγγενείς θύματος κατέθεσαν νέα στοιχεία που αφορούν τα υλικά που δημιούργησαν την έκρηξη

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ