Συνταγή για γλυκό Χριστουγεννιάτικο Σπιτάκι
Χριστουγεννιάτικο Σπιτάκι Από τον Αξιώτη Παράσχο
Υλικά:
500 gr. βούτυρο
500 gr. καστανή ζάχαρη
150 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
1 kg. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά ολόκληρα
40 gr. γάλα πλήρες
2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
2 κ.γ. Κανέλα
1 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. Γαρύφαλλο
λίγο αλάτι
Για το γλάσο:
450 gr. ζάχαρη άχνη
3 ασπράδια αυγών
Προετοιμασία:
Μαλακώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη (καστανή και λευκή) με το φτερό του μίξερ και αφού αφρατέψουν και ασπρίσουν προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Έπειτα προσθέτουμε το γάλα και τελευταίο το αλεύρι και τα μπαχαρικά.
Δε δουλεύουμε πολύ τη ζύμη να μη μαλακώσει υπερβολικά. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για μια ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο βαθμούς C.
Με τη βοήθεια κουπ πατ που έχουμε ήδη προμηθευτεί, κόβουμε τη ζύμη του μπισκότου για τις πλευρές του σπιτιού (ή σχεδιάζουμε τις πλευρές του σπιτιού σε χαρτόνι και το χρησιμοποιούμε ως οδηγό για να κόψουμε τη ζύμη).
Ψήνουμε πάνω σε ταψί με λαδόκολλα για μισή ώρα περίπου. Το Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το διακοσμήσουμε με γλάσσο.
Για το γλάσο:. Χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ τα ασπράδια με την άχνη αρκετή ώρα μέχρι να φουσκώσουν και να σφίξουν. Αν θέλουμε χωρίζουμε σε μέρη το γλάσσο και προσθέτουμε διαφορετικά χρώματα ζαχαροπλαστικής.
Για το σχέδιο που θέλουμε να φτιάξουμε ας βάλουμε την φαντασία μας και ας φτιάξουμε το δικό μας Χριστουγεννιάτικο Σπιτάκι μαζί με τα παιδιά μας θα το χαρούν.
Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News