Τα αλλοπρόσαλλα της ελάχιστης βάσης – Σκιαθάς και Στρατηγάκης εξηγούν

Κυριάκος Σκιαθάς και Στράτος Στρατηγάκης εξηγούν τα αλλοπρόσαλλα της ελάχιστης βάσης. Τι χρειάζεται να προσέχουν οι μαθητές που έδωσαν Πανελλήνιες εξετάσεις.

Τα αλλοπρόσαλλα της ελάχιστης βάσης - Σκιαθάς και Στρατηγάκης εξηγούν

Αντί προλόγου, κι επειδή το θέμα απασχολεί χιλιάδες οικογένειες σ’ όλη την Ελλάδα, δίνω κατευθείαν τον λόγο στον ειδικό εκπαιδευτικό αναλυτή Κυριάκο Σκιαθά, που μέρες τώρα σπάει το κεφάλι του για να βρει τις λύσεις στο σταυρόλεξο.
«Αυτό που συμβαίνει φέτος με τα Μηχανογραφικά, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είναι αδιανόητο. Είναι τόσο περίπλοκο και δαιδαλώδες, αλλά κυρίως αλλοπρόσαλλο… Το πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα χαμηλόβαθμα Τμήματα. Από 14-13.000 μόρια και κάτω.
Αυτό το σκηνικό αλλάζει πλέον οριστικά τον χάρτη της εκπαίδευσης. Υποθηκεύει το μέλλον των χαμηλόβαθμων Τμημάτων. Θα κλείσουν αυτά, θυμηθείτε το. Αυτός είναι ο στόχος, εκτιμώ. Περνάνε μια ψυχολογία σε χιλιάδες παιδιά ότι «αν δεν μπείτε, εκτός τού ότι υπάρχει το 2ο Μηχανογραφικό στις θέσεις που έχουν μείνει κενές τον Σεπτέμβριο, υπάρχει και το παράλληλο Μηχανογραφικό με τα ΙΕΚ. Κι επειδή δεν θα μπορούν να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες, ανοίγει έμμεσα, αλλά διάπλατα, και η πόρτα των ιδιωτικών ΙΕΚ. Η εκπαίδευση γίνεται από δω και πέρα ταξική».
Κι έρχεται και η ατάκα του επίσης εξπέρ σ’ αυτά, συμβούλου σταδιοδρομίας Στράτου Στρατηγάκη, και δένει… μια χαρά το γλυκό του αλαλούμ που έχει προκληθεί με τον συνδυασμό μορίων και Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής:
Λέει, λοιπόν, ο κ. Στρατηγάκης: «Ενας στους τρεις υποψηφίους δεν θα έχει δικαίωμα να υποβάλει μηχανογραφικό και φυσικά να εισαχθεί στα ΑΕΙ. Οι 25.125 υποψήφιοι δεν θα έχουν καμία επίπτωση. Οι 24.566 θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με το Μηχανογραφικό. Και οι 24.688 μένουν εκτός ΑΕΙ».

Κυριάκος Σκιαθάς: Οι 6 βασικοί κανόνες για το νέο Μηχανογραφικό

Μετά από μια ήρεμη εξεταστική διαδικασία οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 έφτασαν στο τέλος τους, φέρνοντας στην επιφάνεια τις πολλές ανεπάρκειες και ανισότητες του εκπαιδευτικού συστήματος, που εκφράστηκαν και στα αποτελέσματά τους. Παρόλη την καλύτερη θεματοδοσία των φετινών εξετάσεων, που είχε σκοπό να μην δυσκολέψει την προσπάθεια των χιλιάδων μαθητών, οι οποίοι προετοιμάστηκαν σε συνθήκες πολύμηνου εγκλεισμού, κερδισμένοι βαθμολογικά βρέθηκαν αυτοί οι υποψήφιοι που είχαν μάθει πώς να διαβάζουν και ήταν ενισχυμένοι με τη σωστή εκπαιδευτική υποστήριξη. Ασφαλείς βαθμολογικές συγκρίσεις με την περυσινή χρονιά και προβλέψεις κίνησης των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορούν να γίνουν, όταν μάλιστα από εφέτος αυτές είναι συνδεδεμένες με το γενικό μέσο όρο βαθμολογικής επίδοσης όλων των υποψηφίων και το «νέο καλοκαιρινό φρούτο» στην ελληνική εκπαίδευση, που ακούει στο όνομα Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.). Στους τρεις παράγοντες από τους οποίους εξαρτώνται παραδοσιακά οι βάσεις εισαγωγής (θέσεις εισακτέων, επιδόσεις και προτιμήσεις υποψηφίων), προστίθεται για τα χαμηλόβαθμα τμήματα και αυτός της Ε.Β.Ε. Από το σύνολο των υποψηφίων (90.851) που έδωσε φέτος Πανελλαδικές Εξετάσεις υπολογίζεται ότι θα μείνει εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου το 29%, λόγω της Ε.Β.Ε.

Για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) ο υποψήφιος πρέπει να ακολουθήσει κάποιους βασικούς κανόνες:
1. Στο Μ.Δ. βρίσκονται τμήματα με προγράμματα σπουδών για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες. Για όλες τις σχολές/τμήματα που επιθυμεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του πρέπει να συλλέξει πληροφορίες αναφορικά με το πανεπιστήμιο που ανήκουν, τα προγράμματα σπουδών, το κόστος σπουδών στην αντίστοιχη πόλη, την πιθανή επαγγελματική αποκατάσταση.
2. Εφέτος είναι η τελευταία χρονιά που μπορεί να δηλώσει όσα τμήματα/σχολές θέλει (πάντα σε συνάρτηση με την Ε.Β.Ε.), από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει. Από την επόμενη χρονιά οι υποψήφιοι θα έχουν περιορισμένο αριθμό τμημάτων που θα μπορούν να συμπληρώσουν στο Μ.Δ. τους. Επομένως, πρέπει να δηλώνει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα.
3. Θα πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος ότι αν με το σύνολο των μορίων που έχει συγκεντρώσει εισάγεται σε περισσότερα από ένα τμήματα, από αυτά που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτό που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, δεν εισάγεται σε τμήματα για τα οποία δεν δήλωσε προτίμηση.
4. Οι προτιμήσεις για τις σχολές/τμήματα πρέπει να δηλώνονται με τέτοια σειρά ώστε να ανταποκρίνονται στα επιστημονικά ενδιαφέροντα, αλλά και στα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του υποψηφίου.
5. Όταν στις προτιμήσεις του περιέχονται Στρατιωτικές-Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας και Σχολές Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αυτές πρέπει να προηγούνται στη δήλωση των επιλογών του για να εξασφαλίζεται έτσι μικρή αρίθμηση σε αυτές τις σχολές σε περίπτωση ισοβαθμίας με άλλον υποψήφιο.
6. Αν ο υποψήφιος ανήκει σε κάποια ειδική κατηγορία (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά εισοδηματικά κριτήρια) έχοντας δικαίωμα μετεγγραφής, θα πρέπει να δηλώσει στο Μ.Δ. του τη σχολή που θέλει σε όλες τις πόλεις όπου αυτή υπάρχει. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους σε συνδυασμό με τον ισχύοντα νόμο για τις μετεγγραφές και τις αντιστοιχίες των σχολών/τμημάτων.

⦁ Ο Κυριάκος Σκιαθάς είναι εκπαιδευτικός αναλυτής.

Στράτος Στρατηγάκης: «Νέα προβλήματα φορτώνονται στα προηγούμενα…»

Εχουμε ένα προβληματικό σύστημα εισαγωγής, που χρησιμοποιεί λάθος κριτήρια επιλογής και πάνω σ’ αυτό βάζουμε και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Φορτώνουμε το σύστημα με μέτρα που δεν γνωρίζουμε τι παρενέργειες θα έχουν, γιατί είναι παρενέργεια η προσπάθεια περιορισμού του αριθμού των εισακτέων μέσω της ΕΒΕ. Υποτίθεται ότι ο σκοπός της ΕΒΕ είναι να σπουδάζουν μόνο όσοι είναι ικανοί να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Τελικά δημιουργούμε νέα προβλήματα, που φορτώνονται πάνω στα προηγούμενα και φτάνουμε σε αδιέξοδο. Θα έπρεπε λοιπόν να αποσυρθεί η ΕΒΕ, τουλάχιστον για φέτος, και το σύστημα εισαγωγής να αναμορφωθεί ριζικά. Γιατί τώρα είναι αδιάβλητο, αλλά όχι δίκαιο.
Ένας στους τρεις υποψηφίους δεν θα έχει δικαίωμα να υποβάλει μηχανογραφικό και φυσικά να εισαχθεί στα ΑΕΙ.
Οι περίπου 25.125 που έχουν περισσότερα από 14.000 μόρια δεν επηρεάζονται καθόλου από την ΕΒΕ. Οι περίπου 24.566 που έχουν λιγότερα από 14.000 μόρια μπορούν να υποβάλουν Μηχανογραφικό, αλλά θα έχουν προβλήματα με τις σχολές που θα μπορούν να δηλώσουν. Θα έχουμε συνωστισμό υποψηφίων στα τμήματα με χαμηλό συντελεστή ΕΒΕ και κενές θέσεις στα τμήματα με υψηλό συντελεστή ΕΒΕ.
Πόσο εύκολο ήταν να σταματήσουν να μπαίνουν στα ΑΕΙ υποψήφιοι με 2, με 5, ακόμη και με 7, απλά μειώνοντας τον αριθμό των εισακτέων κατά 10 έως 15.000. Αντί του απλού, επέλεξαν το πολύπλοκο, που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε δύο στους 3 υποψηφίους.

* Ο Στράτος Στρατηγάκης είναι μαθηματικός – σύμβουλος Σταδιοδρομίας.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ