Τέσσερα βιβλία που θα σου κλέψουν τον ύπνο

Ένα σπίτι με ανεπιθύμητους επισκέπτες, ένα απομονωμένο καταφύγιο, μια θεατρική παρέα με ένα πτώμα και μια συνωμοσία που παγιδεύει έναν συγγραφέα

Τέσσερα βιβλία που θα σου κλέψουν τον ύπνο

Είναι εκείνη η εποχή που το Σάββατο το βράδυ μπορεί να ακυρώσεις τα σχέδιά σου χωρίς την παραμικρή ενοχή. Όχι επειδή δεν έχεις τι να κάνεις, αλλά επειδή το βιβλίο που άνοιξες «για λίγο» αποφάσισε ότι δεν θα σε αφήσει να κοιμηθείς. Και οι ιστορίες με ύποπτα σπίτια, εξαφανίσεις και ανθρώπους που κρύβουν την αλήθεια ταιριάζουν θαυμάσια με τον Νοέμβριο.

Διαλέξαμε τέσσερις ελληνικές εκδόσεις του 2026, τρεις από τις οποίες έφτασαν στα βιβλιοπωλεία τον Οκτώβριο. Δεν είναι τέσσερα ίδια αστυνομικά με διαφορετικά ονόματα: έχουμε ψυχολογικό τρόμο, ένα μυστήριο στη φύση, μια νεανική τραγωδία με θεατρικό φόντο και μια ιστορία εκβιασμού που μπλέκει τα βιβλία με την πραγματική ζωή. Χωρίς spoilers, ιδού με ποιο θα αρχίσεις.

Ένας ξένος στην πόρτα, μια κραυγή μέσα στη νύχτα

«Ζούσαμε κάποτε εδώ» – Marcus Kliewer | Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Τέσσερα βιβλία που θα σου κλέψουν τον ύπνο

Η Τσάρλι και η Ιβ έχουν αγοράσει ένα παλιό σπίτι, σκοπεύοντας να το ανακαινίσουν και να το μεταπωλήσουν. Μια μέρα εμφανίζεται στην πόρτα μια οικογένεια. Ο πατέρας ισχυρίζεται ότι ζούσε εκεί κάποτε και ζητά να δείξει στα παιδιά του το μέρος όπου μεγάλωσε. Ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά όχι απαραίτητα επικίνδυνο. Η Ιβ τους αφήνει να μπουν. Κακή ιδέα.

Όσο η επίσκεψη παρατείνεται, συμβαίνουν όλο και πιο αλλόκοτα πράγματα. Ένα παιδί εξαφανίζεται, κάτι απειλητικό φαίνεται να υπάρχει στο υπόγειο και η αίσθηση του χρόνου αρχίζει να γίνεται αναξιόπιστη. Το ντεμπούτο του Marcus Kliewer παίζει με το πολύ γνώριμο ερώτημα «ποιον αφήνουμε να περάσει την πόρτα μας;» και το μετατρέπει σε μεταφυσικό εφιάλτη. Για όσους αγαπούν την ανησυχία που χτίζεται αργά. Ελληνική έκδοση: Οκτώβριος 2026.

«Ο εκπαιδευτής» – Peter Heller | Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Τέσσερα βιβλία που θα σου κλέψουν τον ύπνο

Ένα πολυτελές καταφύγιο ψαρέματος, ένα σχεδόν ανέγγιχτο ποτάμι και πελάτες με πάρα πολλά χρήματα. Ο Τζακ, που κουβαλά δικές του απώλειες, πιάνει δουλειά ως εκπαιδευτής και αναλαμβάνει να συνοδεύσει μια διάσημη τραγουδίστρια. Το τοπίο μοιάζει ιδανικό για απόλυτη ησυχία. Όταν όμως ακούγεται μια ανθρώπινη κραυγή μέσα στη νύχτα, η ησυχία αρχίζει να αποκτά εντελώς άλλη σημασία.

Ο Peter Heller τοποθετεί τον κίνδυνο σε ένα περιβάλλον που υποτίθεται πως προστατεύει τους προνομιούχους από τα προβλήματα του υπόλοιπου κόσμου. Η ένταση δεν έρχεται μόνο από το μυστήριο αλλά και από όσα φαίνεται να κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα της πολυτέλειας. Για όσους προτιμούν τη φύση και το σασπένς στο ίδιο βιβλίο. Ελληνική έκδοση: Ιούνιος 2026.

Θεατρικοί ρόλοι και αληθινά ψέματα

«Αν ήμασταν οι κακοί» – M. L. Rio | Εκδόσεις Ψυχογιός

Τέσσερα βιβλία που θα σου κλέψουν τον ύπνο

Ο Όλιβερ Μαρκς αποφυλακίζεται ύστερα από δέκα χρόνια και ένας ντετέκτιβ απαιτεί επιτέλους να μάθει την αλήθεια για έναν παλιό φόνο. Η ιστορία επιστρέφει σε μια επίλεκτη δραματική σχολή, όπου επτά νέοι σπουδάζουν Σαίξπηρ, παίζουν ρόλους πάνω στη σκηνή και, σιγά σιγά, αρχίζουν να τους κουβαλούν και στην πραγματική ζωή. Μέχρι που κάποιος από την παρέα βρίσκεται νεκρός.

Ένα μυστήριο για αναγνώστες που αγαπούν τις κλειστές παρέες, τις φιλοδοξίες, τις αντιζηλίες και το παιχνίδι ανάμεσα στην αθωότητα και στην ενοχή. Η θεατρική ατμόσφαιρα χαρίζει μια ιδιαίτερη ειρωνεία στο βιβλίο: όλοι οι ύποπτοι είναι εκπαιδευμένοι να υποδύονται κάποιον άλλον. Ελληνική έκδοση: Οκτώβριος 2026.

«Ο προδότης» – Jonas Moström και Arne Dahl | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τέσσερα βιβλία που θα σου κλέψουν τον ύπνο

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Τομ Μποργκ βλέπει το τελευταίο βιβλίο του να γίνεται διεθνές μπεστ σέλερ. Θα μπορούσε να είναι η καλύτερη περίοδος της καριέρας του. Στην πραγματικότητα βρίσκεται παγιδευμένος: μια μυστική οργάνωση τον εκβιάζει να μεταφέρει τις ιδέες της μέσα από τις ιστορίες του, ενώ η προσπάθειά του να ξεφύγει απειλεί και την κόρη του. Την ίδια στιγμή, μια βίαιη δολοφονία στη Στοκχόλμη κινητοποιεί την ερευνήτρια Ολίβια Γουλφ.

Το σουηδικό συγγραφικό δίδυμο συνδυάζει αστυνομική έρευνα, συνωμοσία και μαύρο χιούμορ, με ένα ιδιαίτερο παιχνίδι γύρω από τη σχέση συγγραφέα και πραγματικότητας. Χρειάζεται μόνο μία σημείωση πριν το επιλέξεις: είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «True Fiction», οπότε όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν ολόκληρη την ιστορία μπορούν να ξεκινήσουν από το πρώτο. Ελληνική έκδοση: Οκτώβριος 2026.

Το μόνο δύσκολο τώρα είναι η επιλογή. Σπίτι που δεν θα έπρεπε να ανοίξει ποτέ την πόρτα του; Μυστήριο στη φύση; Φίλοι που υποδύονται επικίνδυνους ρόλους; Ή ένας συγγραφέας που δεν ελέγχει πια την ιστορία του; Διάλεξε, βάλε τον καφέ και πες το συνηθισμένο ψέμα: «Μόνο ένα ακόμη κεφάλαιο».

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο