Θολή η εικόνα της φετινής Black Friday

Βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας έχουν αδυναμία σε ποσότητες προϊόντων

Θολή η εικόνα της φετινής Black Friday Σε είδη τεχνολογίας, αθλητικά ρούχα και παπούτσια, παιχνίδια μέχρι αυτοκίνητα, ψυγεία, κουζίνες και χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, η ζήτηση είναι σίγουρο ότι θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.

Η φετινή «μαύρη Παρασκευή» θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου, αλλά μπορεί να μην μοιάζει τελικά με τις προηγούμενες Black Friday, όταν καταναλωτές περίμεναν πώς και πώς για να αγοράσουν σε τιμές… κόστους προϊόντα τεχνολογίας. Και αυτό διότι ενδεχομένως οι τιμές να μην πέσουν φέτος τόσο πολύ, ενώ το κυριότερο είναι να προκύψουν τελικά ελλείψεις και να μην υπάρχουν διαθέσιμα τα προϊόντα που θέλουν οι καταναλωτές.

Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι οι μεγάλες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας έχουν αδυναμία να προμηθεύσουν την αγορά με επαρκείς ποσότητες προϊόντων, έτσι ώστε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που παρουσιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορές, ανατρέπουν τα δεδομένα.

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών συνεχίζει να προκαλεί τρόμο στις βιομηχανίες τεχνολογικών προϊόντων, ενώ υπάρχει σκεπτικισμός για το μέγεθος των προσφορών.

Στην Ελλάδα η εικόνα δείχνει κατά αρχήν να είναι καλύτερη, με τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης να έχουν φροντίσει εγκαίρως για ικανό αριθμό παραγγελιών, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν τελικά θα καταφέρουν φέτος να πραγματοποιήσουν τόσο μεγάλες εκπτώσεις τιμών όσο τα προηγούμενα χρόνια. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια αν τελικά θα προκύψουν ελλείψεις ή όχι.
Φέτος ο φόβος, αν όχι ο εφιάλτης τους, είναι μήπως τελικά δεν υπάρχουν προϊόντα προς παράδοση ή για την ακρίβεια δεν έχουν τις απαραίτητες ποσότητες ώστε να καλύψουν την ζήτηση.

Οι μεγάλες εγχώριες αλυσίδες έχουν κάνει σοβαρές προμήθειες, αλλά δεν αποκλείεται και ελλείψεις να υπάρξουν και οι τιμές να μην καταρρεύσουν όπως περιμένουν οι καταναλωτές.

Σε προϊόντα υψηλής ζήτησης, όπως είδη τεχνολογίας, αθλητικά ρούχα και παπούτσια, παιχνίδια μέχρι αυτοκίνητα, ψυγεία, κουζίνες και χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, η ζήτηση είναι σίγουρο ότι θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

«Για την ώρα, μικρές οι ελλείψεις στην αγορά της Πάτρας»

Θολή η εικόνα της φετινής Black Friday

Κ. Ζαφειρόπουλος

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος αναφέρει στην «Π», ότι η αγορά αντιμετωπίζει πρόβλημα ελλείψεων σε προϊόντα. Τα κοντέινερ δεν είναι διαθέσιμα στη διεθνή αγορά, αργούν φέτος ακόμα και δύο μήνες, ενώ οι τιμές μίσθωσής τους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Πολλοί έμποροι μην μπορώντας να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες τιμές, έχουν κρατήσει τις νέες παραγγελίες του χειμώνα, περιμένοντας μήπως μειωθούν οι τιμές μίσθωσης των κοντέινερ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να μετακυλίσουν το μεγάλο κόστος στα προϊόντα που θα πουλήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, για την ώρα, οι ελλείψεις στην αγορά της Πάτρας είναι μικρές, αλλά, φοβάται πως με το πέρασμα του χρόνου και την κατάσταση να παραμένει ίδια, οι ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων θα αυξάνονται. Επιπλέον, τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος με τις αυξήσεις στα καύσιμα και στους λογαριασμούς ρεύματος, και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με ποιούς τρόπους θα μπορούσε να βοηθήσει την αγορά. Δεν είναι δυνατόν μετά από δέκα χρόνια κρίσης, πανδημία και τώρα εν΄ρετγεια. Εχουν ήδη ένα υψηλό κόστος μεταφορών, μετά την καταντίνα έχουμε και μια έκρηξη στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας, οπότε έχουμε ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί την αγορά.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Επιασαν άνδρα να κυκλοφορεί με γκλοπ
Πάτρα: Τι έδειξε ο χθεσινός έλεγχος σε κατάστημα εστίασης - Δίμηνο λουκέτο στο μαγαζί!
Αλεξοπούλου: Επίσκεψη στο Εμβολιαστικό Κέντρο παιδιών στο Καραμανδάνειο
Πάτρα - Ο Πελετίδης επιμένει για το τρένο: «Υπογειοποίηση από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι»