Τι προβλέπει η παράταση των αναστολών των πλειστηριασμών

image 592513

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται παράταση στην αναστολή εκτέλεσης όλων των πλειστηριασμών, μέχρι τις 13 Μαΐου.

Ειδικότερα για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία συνεχίζουν να αναστέλλονται έως τις 31 Μαΐου όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως πλειστηριασμοί, εξώσεις, κατασχέσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία.

Ωστόσο, θα πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια για την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης έως τις 31 Μαΐου, τα οποία είναι τα εξής:

> Η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

> Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

> Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 17.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 13.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 μέλη), ήτοι μέγιστο ποσό 45.000 ευρώ.

> Οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ.

> Η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

> Η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας να μην ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις η διαδικασία του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αναστέλλεται αυτόματα για τις περιπτώσεις πληττομένων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και έχει ελεγχθεί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος, χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια.

Οι λοιποί δανειολήπτες, που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr και να υποβάλουν σχετική αίτηση, προκειμένου να διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχος των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΜΟΛΟΓΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ CEO COFFEE ISLAND
oaed 2
foroi 1