Το Αίγιο γιορτάζει κινηματογραφικά για τρίτη χρονιά και οι Α. Άννινος και Θ. Πανουτσόπουλος μιλούν στο pelop.gr

Με  λιγότερο από ένα μήνα να μας χωρίζει από το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», οι εμπνευστές του Ανδρέας Άννινος και Θοδωρής Πανουτσόπουλος μιλούν στο pelop.gr, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της διοργάνωσης και όχι μόνο.

Φεστιβάλ Θοδωρής Πανουτσόπουλος και Ανδρέας Άννινος, οι δύο εμπνευστές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» που φέτος πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά.

Το μοναδικό ρίσκο για τους Ανδρέα Άννινο και Θοδωρή Πανουτσόπουλο όταν αποφάσισαν τη δημιουργία του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ήταν η ανταπόκριση του κόσμου. Η πρωτοβουλία τους όμως αγκαλιάστηκε από τον Δήμο. Και φέτος βρισκόμαστε στην τρίτη χρονιά πραγματοποίησής του, με λιγότερο από ένα μήνα να μας χωρίζουν από την 24η Ιουνίου, όταν θα ανοίξει τις πύλες του στον Κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου. 

Για άλλη μία χρονιά, στο Αίγιο θα προσέλθουν σημαντικοί άνθρωποι του κινηματογράφου και όχι μόνο, ενώ  πολλές είναι και οι παράλληλες δράσεις.

Λίγο πριν το Αίγιο φιλοξενήσει την μεγάλη γιορτή του «μικρού» κινηματογράφου, οι δύο εμπνευστές του, ο Θοδωρής Πανουτσόπουλος και ο Ανδρέας Άννινος, μιλούν στο pelop.gr, για το πώς ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό, το παρόν και το μέλλον του, τη σχέση του Φεστιβάλ με την τοπική κοινωνία, την εγχώρια παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και πολλά άλλα.

Φεστιβάλ

Από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Πόσο ρίσκο ήταν να ξεκινήσει σε μία πόλη της επαρχίας ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ; Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Όπως είναι γνωστό, ο μεγάλος έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, γύρισε σκηνές από δύο εμβληματικές ταινίες του στο Αίγιο. Ο «Θίασος» και ο «Μελισσοκόμος» αξιοποίησαν το χαρακτηριστικό παραλιακό μέτωπο της πόλης του Αιγίου και ταξιδεύουν μέχρι σήμερα, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Αυτή η «κληρονομιά» συναντήθηκε με την ανάγκη δημιουργίας ενός ξεχωριστού θεσμού, που αξιοποιείται για να δώσει το έναυσμα σε νέους δημιουργούς απ΄όλο τον κόσμο να συμμετέχουν και παράλληλα να αναδείξει την πόλη του Αιγίου σαν έναν κινηματογραφικό τόπο.

Το ρίσκο αφορά την ανταπόκριση του κόσμου, που πάντα είναι το ζητούμενο στα φεστιβάλ, και ένας παράγοντας που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια. Το φεστιβάλ ξεχωρίζει σε σχέση με τα υπόλοιπα, όσον αφορά την πρώτη εντύπωση, δηλαδή το όνομά του. Είναι σημαντικό ότι ο σπουδαίος Θόδωρος Αγγελόπουλος κοσμεί τον τίτλο του, και αυτό από την πρώτη στιγμή έφερε κόσμο και προσωπικότητες του χώρου στη διοργάνωση.

Ήμασταν τυχεροί, που αυτή η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από το Δήμο Αιγιαλείας που αφουγκράστηκε αυτό το όραμα, αρχικά με την πρώην πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά και εν συνεχεία με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο και πάντα με την αρωγή του δημάρχου κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου.
Βρισκόμαστε στην τρίτη χρονιά και ήδη το φεστιβάλ αποτελεί θεσμό του Δήμου Αιγιαλείας με πολύ μεγάλη αναγνώριση.

Φεστιβάλ

Θοδωρής Πανουτσόπουλος

Τρίτη χρονιά για το Φεστιβάλ. Τι έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο «αδύναμα» σημεία του και ποια τα πιο «δυνατά» του;

Ένα φεστιβάλ κινηματογράφου είναι μια πολύ απαιτητική διοργάνωση με μεγάλο εύρος δυσκολιών. Χρειάζεται ευελιξία και σε συνδυασμό με το ότι η διοργάνωση γίνεται από το Δήμο Αιγιαλείας, απαιτούνται διαδικασίες που αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας. Αυτό πολλές φορές οδηγεί σε λιγότερο ωφέλιμο χρόνο προετοιμασίας και συσσώρευση εργασιών, που μέχρι τώρα… απλώς φέρνουν περισσότερο άγχος και δεν έχουν αντίκτυπο στη διοργάνωση.

Ξεπερνώντας τις δυσκολίες, όμως, το φεστιβάλ έχει το μεγάλο πλεονέκτημα, να πραγματοποιείται σε έναν εξαιρετικό χώρο, το Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου και τον κήπο του. Η ειδυλλιακή αυτή τοποθεσία, προσφέρει μια μοναδική υπαίθρια κινηματογραφική εμπειρία στον κήπο της πρώην Χαρτοποιίας, που αποτελεί μνημείο βιομηχανικής κληρονομίας για την περιοχή και βρίσκεται στο εξαιρετικής ομορφιάς παραλιακό μέτωπο του Αιγίου. Αν συνυπολογίσουμε το υψηλό επίπεδο των ταινιών τών διαγωνιστικών προγραμμάτων και τους σημαντικούς ανθρώπους από τον χώρο των Τεχνών που φιλοξενούνται στο φεστιβάλ, υπάρχει μια μαγιά που μπορεί να το φέρει σε ακόμα μεγαλύτερη άνθηση τα επόμενα χρόνια.

Φεστιβάλ

Ανδρέας Άννινος

Ποια είναι η σχέση του φεστιβάλ με την τοπική κοινότητα του Αιγίου;

Στόχος μας εξαρχής ήταν η διασύνδεση του φεστιβάλ με την τοπική κοινωνία. Κάθε πολιτιστικός θεσμός έχει ανάγκη την ενεργή υποστήριξη και τη συμμετοχή της κοινότητας. Αυτό είναι ένα διαρκές «στοίχημα» για το θεσμό και κάθε χρόνο εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα με παράλληλες δράσεις τόσο για παιδιά αλλά και μεγαλύτερους, προσπαθώντας παράλληλα να δημιουργήσουμε μια κινηματογραφική κουλτούρα. Η έβδομη τέχνη είχε ανέκαθεν μια ευρεία απεύθυνση και στόχος μας είναι, ο θεσμός να γίνει τόπος συνάντησης για όλους.

Φεστιβάλ

Μάκης Παπαδημητρίου και Μαρία Καλλιμάνη

Ποια πιστεύετε ότι είναι η σημασία του Φεστιβάλ για την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου μικρού μήκους;

Η μικρού μήκους παραγωγή επηρεάζεται από τα φεστιβάλ, καθώς οι ταινίες αυτές δεν είναι εμπορικές, υπό την έννοια ότι δεν θα μπουν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα κινηματογράφων ούτε θα κόψουν εισιτήρια. Το ταξίδι μιας μικρού μήκους δημιουργίας γίνεται στα φεστιβάλ ανά τον κόσμο και τα χρηματικά έπαθλα παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για τον προφανή λόγο, δηλαδή ότι γίνεται απόσβεση του κόστους παραγωγής, όσο και για ψυχολογικούς λόγους επιβράβευσης μιας τεράστιας προσπάθειας ανθρώπων, που ίσως η δημιουργική τους πορεία στον κινηματογράφο δεν είναι καν η βασική τους εργασία.

Τα φεστιβάλ είναι, επίσης, τόπος συνάντησης δημιουργών και επαγγελματιών του χώρου και μια μεγάλη γιορτή, όπου άνθρωποι που ασχολούνται με τον κινηματογράφο, βρίσκουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να επιμορφωθούν και να εμπλουτίσουν τα ερεθίσματα και τις επιρροές τους.

Φεστιβάλ

Ο κήπος του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου Αιγίου θα φιλοξενήσει και φέτος τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Πώς θα χαρακτηρίζατε την εγχώρια παραγωγή ταινιών μικρού μήκους;

Ελπιδοφόρα, αλλά και άνιση. Τόσο ως προς τη σαιζόν, αλλά και ως προς τη συνολική παραγωγή. Υπάρχουν, δηλαδή, ταινίες – όχι πολλές – που έχουν υψηλό επίπεδο παραγωγής, σενάριο που ξεφεύγει από τις νόρμες και εν γένει πρόκειται για δημιουργίες, που πετυχαίνουν πλήρως το σκοπό μιας μικρού μήκους ταινίας: Σε μικρό χρονικό διάστημα αναπτύσσουν επαρκώς ένα θέμα, που ξεφεύγει από τα κλισέ, χρησιμοποιώντας ευρηματικά τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου.
Σε επίπεδο βραβεύσεων οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους τα πηγαίνουν περίφημα, τόσο με τον Χρυσό Φοίνικα που κέρδισε ο Βασίλης Κεκάτος το 2019, όσο και με το δεύτερο μεγάλο βραβείο του Επίσημου Διαγωνιστικού Σπουδαστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, που κέρδισε πρόσφατα ο Νίκος Κολιούκος, αλλά και άλλες διακρίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ.

Φεστιβάλ

Η ομάδα του Φεστιβάλ

Τελικά υπάρχει ενδιαφέρον για τον ελληνικό κινηματογράφο, συνολικά;

Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, που χωρίζεται σε περιόδους και, σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να αξιολογηθεί συνολικά ως προς το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει. Αν αναφερόμαστε στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον που του αναλογεί, όταν υπάρχουν γίγαντες, όπως ο Ασιατικός κινηματογράφος, ο Αμερικανικός κινηματογράφος, αλλά ακόμα και ευρωπαϊκές χώρες με δυναμική, όπως για παράδειγμα η Ρουμανία.

Σχετικά με τις ελληνικές παραγωγές και την απήχησή τους στο ελληνικό κοινό, η εικόνα δεν είναι καλή, με ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις, όπως η Φόνισσα της Εύας Νάθενα με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που παρεμπιπτόντως θα τιμηθούν στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» μαζί με τον μεγάλο Αμερικανό σκηνοθέτη, Αλεξάντερ Πέιν.

Φεστιβάλ

Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής του Φεστιβάλ, παρών και ο δήμαρχος Αιγίου Δημήτρης Καλογερόπουλος

Μέσα σε τρία χρόνια το Φεστιβάλ κατάφερε να αποτελεί σημείο συνάντησης των δημιουργών. Πώς το «βλέπετε» να εξελίσσεται σε κάποια χρόνια από τώρα;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το φεστιβάλ έχει βάλει το Αίγιο στον κινηματογραφικό χάρτη της χώρας και αναγνωρίζεται πια και στο εξωτερικό. Έχουμε συμμετοχές από δεκάδες χώρες παγκοσμίως ενώ συμμετέχουν και μεγάλες προσωπικότητες του κινηματογράφου. Στόχος είναι η εδραίωση και η περαιτέρω μεγέθυνση του φεστιβάλ μέσα στις πιο αναγνωρισμένες διοργανώσεις στη χώρα και στο εξωτερικό. Σε επόμενες εκδοχές του φεστιβάλ, θα υπάρχει Αγορά και Pitching Forum, με σκοπό το φεστιβάλ να βρίσκεται στην agenda των συναντήσεων δημιουργών και παραγωγών. Παράλληλα, με τη δημιουργία Film Office στο δήμο Αιγιαλείας, θέλουμε η περιοχή να προσελκύσει οπτικοακουστικές παραγωγές και έτσι να υπάρξουν πολλαπλά οφέλη για την Αιγιάλεια. Όνειρο μας θα ήταν δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τμήματος κινηματογράφου με έδρα στο Αίγιο, με άμεση διασύνδεση με το φεστιβάλ αλλά και την κινηματογραφική κληρονομιά του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Φεστιβάλ

Ένα από τα βραβεία του Φεστιβάλ

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop