Τράπεζα της Ελλάδος: Στα 8,3 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο τετράμηνο
Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2026, παρά τη σημαντική ενίσχυση των τουριστικών εισπράξεων στα 2,7 δισ. ευρώ

Επιδείνωση παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2026, καθώς το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025 και διαμορφώθηκε στα 8,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η διεύρυνση του ελλείμματος συνδέεται κυρίως με την αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων και με τον περιορισμό του πλεονάσματος στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων.
Αντίβαρο στην εικόνα αποτέλεσε το ισοζύγιο υπηρεσιών, το πλεόνασμα του οποίου ενισχύθηκε χάρη στην πορεία του τουρισμού. Οι ταξιδιωτικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 27,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο 36,9% και έφτασαν τα 2,7 δισ. ευρώ.
Βελτίωση στο ισοζύγιο αγαθών
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε, καθώς η αύξηση των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση των εισαγωγών.
Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,0%, ενώ σε σταθερές τιμές η άνοδος ήταν 4,6%.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,6% σε τρέχουσες τιμές και κατά 0,1% σε σταθερές τιμές.
Χωρίς τα καύσιμα, οι εξαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν κατά 5,3% σε τρέχουσες τιμές, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,4%. Σε σταθερές τιμές, η αύξηση ήταν 2,2% για τις εξαγωγές και 4,5% για τις εισαγωγές.
Η επίδραση των εισοδημάτων
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων εμφάνισε μεγαλύτερο έλλειμμα σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2025.
Η μεταβολή αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.
Παράλληλα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς τομείς, εκτός της γενικής κυβέρνησης.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων συρρικνώθηκε σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2025 και διαμορφώθηκε στα 358,5 εκατ. ευρώ.
Στα 8 δισ. ευρώ οι ανάγκες χρηματοδότησης από το εξωτερικό
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολών, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Το συνολικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8,0 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Οι άμεσες επενδύσεις
Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν ροές ύψους 4,4 δισ. ευρώ.
Οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 2,3 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.
Σε μικρότερο βαθμό, συνδέεται και με την αύξηση κατά 892,3 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές επιχειρήσεων μη κατοίκων.
Η αύξηση των υποχρεώσεων οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 4,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Η μεταβολή αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 965,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εγχώριων επιχειρήσεων.
Οι λοιπές επενδύσεις
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού συνδέεται με την άνοδο κατά 1,8 δισ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Οι μεταβολές αυτές καταγράφηκαν παρά τη μείωση κατά 1,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.
Στις υποχρεώσεις, η άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση κατά 5,3 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, όπου περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET.
Δευτερευόντως, επηρέασε και η στατιστική προσαρμογή που σχετίζεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων, κατά 1,4 δισ. ευρώ.
Οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων προς μη κατοίκους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: Ποιοι παίρνουν αναδρομικά έως 1.800 ευρώ
- Ανελκυστήρες: Η προθεσμία τελειώνει και τα πρόστιμα «καίνε» ιδιοκτήτες και επαγγελματίες
- Ιδιωτικό χρέος: Πώς θα βγαίνει το νέο πιστοληπτικό σκορ μέσω gov.gr
- Συντάξεις Ιουλίου 2026: Πότε μπαίνουν τα χρήματα σε ΑΤΜ και λογαριασμούς
- Νέα Golden Visa για χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε μακροχρόνια μίσθωση
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News