Το μεγάλο τόλμημα της Περιφέρειας: Έντεκα δήμοι μετατρέπονται σε ενεργειακές κοινότητες

Εγκρίθηκε το σχέδιο που αφορά τις ενεργειακές κοινότητες και προβλέπει μεταφορά ενέργειας για λογαριασμό των αυτοδιοικητικών φορέων της Δ. Ελλάδας και πιθανόν κάλυψη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Το μεγάλο τόλμημα της Περιφέρειας: Έντεκα δήμοι μετατρέπονται σε ενεργειακές κοινότητες Το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα κατασκευαστεί, θα είναι της τάξης των 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ

Το πρώτο βήμα για τη σύσταση επτά ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων έκανε χθες η Περιφερειακή Αρχή παίρνοντας την θετική ψήφο -έστω και με επιφυλάξεις- των μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Το σώμα είπε «ναι» κατά πλειοψηφία στο μεγάλο ενεργειακό πρότζεκτ της Περιφέρειας το οποίο θα λάβει μορφή με το μεγαλύτερο ενεργειακό πάγκο φωτοβολταϊκών πάνελ, που θα αναπτυχθεί σε έκταση 1300 στρεμμάτων δίπλα από το Μεσολόγγι, την οποία παραχώρησε πρόσφατα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσιάζοντας το μεγαλεπήβολο ενεργειακό σχέδιο, εξήγησε ότι οι ενεργειακές κοινότητες ξεκίνησαν ως μια ιδέα για να απαλλαγούν οι αγρότες της περιοχής από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος άρδευσης των καλλιεργειών τους, που μέσω των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ. Αυτο το σχέδιο όμως, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μεγαλώσει και να ακουμπήσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια και τους πολίτες.

Ετσι, σήμερα συμμετέχουν σε αυτό οι Οργανισμοί Εγγύων Βελτιώσεων της περιοχής, 11 δήμοι, 4 δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης και 9 ακόμα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα κατασκευαστεί, θα είναι της τάξης των 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Οπως τόνισε ο κ. Φαρμάκης, με το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται, οι δήμοι θα έχουν φθηνότερη ηλεκτροδότηση, θα πωλούν στη ΔΕΗ ενέργεια και αν υπάρχει πλεόνασμα θα μπορεί να διατίθεται σε πολύ χαμηλές τιμές ή δωρεάν σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Η Περιφέρεια έχει ρόλο καθοδηγητή και εγγυητή αυτής της προσπάθειας, σε ένα σχέδιο που αφορά δεκάδες φορείς και επηρεάζει 300.000 πολίτες 11 δήμων, εκ των οποίων οι 140.000 είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Την αναλυτική παρουσίαση του ενεργειακού σχεδίου έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  • Ο επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» Απόστολος Κατσιφάρας, ψήφισε κατ΄αρχήν «ναι» στην εισήγηση, αλλά διατήρησε επιφυλάξεις. Χαρακτήρισε το σχέδιο, ως μεγάλη πρόκληση, δύσκολο εγχείρημα και μεγάλο ρίσκο. Ζήτησε να δοθεί πίστωση χρόνου στο σώμα προκειμένου να επεξεργαστεί σε βάθος το σχέδιο, καθώς ο ίδιος διαπίστωσε ότι υπάρχουν ασάφειες ως προς τις οικονομικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Περιφέρεια. «Να διασφαλίσουμε μελλοντικά τα συμφέροντα του θεσμού που υπηρετούμε» είπε εκτιμώντας ότι η προσέγγιση του έργου, είναι φαραωνική.
  • Ο επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μπροστά» Κώστας Σπηλιόπουλος ψήφισε και αυτός θετικά για τη σύσταση των ενεργειακών κοινοτήτων, επισημαίνοντας ότι η περιφερειακή Αρχή αναλαμβάνει τεράστιο πολιτικό και οικονομικό ρίσκο αν κάτι δεν πάει καλά. Και αυτός δεν διαφώνησε με την κεντρική ιδέα, αλλά, χαρακτήρισε το σχέδιο πολύ φιλόδοξο και με μεγάλες  αβεβαιότητες και κενά.
  • Αρνητικοί απέναντι στο πρότζεκτ στάθηκαν οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων Αναστασία Αγγελοπούλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Κώστας Παπακωνσταντίνου, καθώς εκτιμούν ότι το σχέδιο δεν συμβαδίζει με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της εποχής και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ ο Ανδρέας Νικολακόπουλος ψήφισε «λευκό».

Πάμε μπροστά, όχι με φοβίες

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης κατέβαλε κοπιώδη προσπάθεια να πείσει τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τα οφέλη και τις δικλείδες ασφαλείας του σχεδίου των ενεργειακών κοινοτήτων.
Τους διαβεβαίωσε ότι το μοντέλο που έχει υιοθετηθεί περιορίζει σημαντικά το όποιο ρίσκο και το θέμα ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά τις θετικές εγκρίσεις που πήρε από δεκάδες άλλα συλλογικά όργανα μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου.
Ο κ. Φαρμάκης προσπάθησε να διαλύσει μύθους που έχουν καταρριφθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, τονίζοντας ότι αν το έργο δεν κινείτο στη σωστή κατεύθυνση, δεν θα έβγαινε από την πρώτη στιγμή να δώσει τα εύσημα η Greenpeace και να χειροκροτήσει το εγχείρημα.
Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι γίνεται ένα πρώτο βήμα μιας μεγάλης προσπάθειας η οποία εκ φύσεως και μεγέθους, ενέχει και κινδύνους και δεν το κρύβουμε, είπε ο κ. Φαρμάκης.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει ξαναγίνει ένα τέτοιο έργο και η Περιφέρεια ως πρωτοπόρος θα συναντήσει και δυσκολίες. Ομως όλες οι πλευρές καλούνται να βοηθήσουν και να πεισθούν ότι τα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και προς τα εμπρός και όχι με φόβο, γιατί τότε θα μένουμε στάσιμοι, τόνισε ο περιφερειάρχης. «Εξάλλου σε αυτό που κάνουμε δεν θα είμαστε μόνοι μας. Εχουμε τον έλεγχο δεκάδων διαφορετικών φορέων που ο καθένας θα κοιτάζει και το συμφέρον του. Κάθε βήμα θα περνά από το βάσανο της δημοκρατικής διαδικασίας με θάρρος και ειλικρίνεια» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ