Το multitasking πέθανε, το multitasking πάει – Καταρρίπτοντας τον μεγαλύτερο μύθο

Η επιστήμη και δη, η νευροεπιστήμη έχει αποδείξει περίτρανα πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα το multitasking.

Το multitasking πέθανε, το multitasking πάει – Καταρρίπτοντας τον μεγαλύτερο μύθο Φωτογραφία από Karolina Grabowska (pexels.com)

Σου φάνηκε περίεργος ο τίτλος και πιστεύεις πως δεν ισχύει, όχι για εσένα τουλάχιστον; Θεωρείς ότι είσαι καλή στο multitasking κι ότι μπορείς να ολοκληρώσεις με την ίδια επιτυχία πολλά διαφορετικά tasks ταυτόχρονα; Μήπως έχεις υποσυνείδητα προγραμματιστεί να πιστεύεις κάτι τέτοιο, γιατί πολύ απλά οι απαιτήσεις της καθημερινότητας σε έχουν αναγκάσει να ακολουθείς το λεγόμενο multitasking;

Join the club!

Ας είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή, το multitasking είναι ο μεγαλύτερος μύθος που έχουμε πιστέψει ποτέ και κατά πάσα πιθανότητα, είναι αποτέλεσμα και αυτός της καπιταλιστικής κοινωνίας που μας έχει οδηγήσει σε φρενήρεις ρυθμούς προς την «επιτυχία», όπως οριζόταν 50 χρόνια πριν.

Η επιστήμη και δη, η νευροεπιστήμη έχει αποδείξει περίτρανα πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα το multitasking. Αυτό που ουσιαστικά κάνει ο εγκέφαλός μας τη στιγμή που εμείς πιστεύουμε ότι κάνουμε πολλά ταυτόχρονα, είναι να μετατοπίζει το επίκεντρο της προσοχής μας από τη μία εργασία στην άλλη.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Gary Keller και Jay Papasan στο βιβλίο τους «Το Ένα Πράγμα: Η αναπάντεχα απλή αλήθεια πίσω από τα αποτελέσματα» (εκδόσεις Key Books), «τα ζογκλερικά είναι ψευδαίσθηση. Για τον απλό παρατηρητή, ο ζογκλέρ χειρίζεται τρεις μπάλες ταυτόχρονα. Στην πραγματικότητα, οι μπάλες πετιούνται και πιάνονται ανεξάρτητα και διαδοχικά, αν και γρήγορα. Πιάσε, πέτα, πιάσε, πέτα. Μία μπάλα τη φορά. Οι ερευνητές αναφέρονται σε αυτό ως “εναλλαγή εργασιών”».

Αυτή η «εναλλαγή εργασιών» είναι στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε όταν πιστεύουμε πως χειριζόμαστε ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά πράγματα. Εάν γράφεις καλή ώρα ένα κείμενο και ταυτόχρονα κάποιος σου μιλάει και ταυτόχρονα ακούς μουσική στα ακουστικά σου και ταυτόχρονα ανοίγεις μία ακόμα καρτέλα στον υπολογιστή σου, η προσοχή σου είναι απλά σε διάσπαση και τη μεταφέρεις από το κείμενο στον συνομιλητή σου, στον αγαπημένο σου στίχο και μετά στην οθόνη σου.

«Μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα ταυτόχρονα, αλλά δεν μπορείτε να εστιάσετε αποτελεσματικά και στα δύο. Κάθε φορά που προσπαθούμε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα, διασπάμε την προσοχή μας και μειώνουμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας», γράφουν οι Keller και Papasan.

Και εάν δεν πιστεύεις όσα σου είπα, κάνε ένα πείραμα στον εαυτό σου:

Σχεδίασε σε ένα χαρτί δύο οριζόντιες γραμμές. Χρονομετρώντας την απόδοσή σου, στην πάνω γραμμή γράψε τη φράση «είμαι καλή στο multitasking». Στη δεύτερη γραμμή γράψε σε σωστή ακολουθία τους αριθμούς από το 1 έως και το 20.

Σίγουρα το έκανες γρήγορα και με 100% επιτυχία.

Τώρα δοκίμασε κάτι άλλο. Σχεδίασε πάλι δύο οριζόντιες γραμμές και αυτή τη φορά, χρονομετρώντας πάλι, προσπάθησε να τις συμπληρώσεις γράφοντας ένα γράμμα της πρότασης στην πάνω γραμμή, μετά έναν αριθμό στη δεύτερη γραμμή, ένα γράμμα στην πρώτη, έναν αριθμό στη δεύτερη.

Κοίτα να δεις τι περίεργα που είναι τα αποτελέσματα σε αυτή τη δεύτερη φορά: και περισσότερο χρόνο χρειάστηκες και κατά πάσα πιθανότητα, έκανες ένα μικρό λαθάκι και σίγουρα, ένιωθες και ένα άγχος παραπάνω, για να μην ξεχάσεις κάποιο γράμμα ή κάποιον αριθμό.

Επομένως, πού θέλω να καταλήξω με όλα αυτά.

Όταν έχεις πολλά να κάνεις, το κλειδί είναι να εστιάζεις την προσοχή σε μία εργασία κάθε φορά, να την ολοκληρώνεις, όπως πρέπει, μειώνοντας τις πιθανότητες λάθους και μετά να προχωράς σε κάτι άλλο. Και πιο αποδοτική θα είσαι και πιο γρήγορη και πιο σωστή.

Εξάλλου, κανείς δε θα σου πει «μπράβο» εάν πνιγείς με δέκα διαφορετικά tasks ταυτόχρονα.

«Νομίζουμε πως γινόμαστε αυθεντίες στο multitasking, αλλά το μόνο που καταφέρνουμε είναι να πηγαίνουμε πέρα-δώθε σαν τρελοί», είπαν οι σοφοί Keller και Papasan.

 

Με πληροφορίες από psychologytoday.com και «Το Ένα Πράγμα: Η αναπάντεχα απλή αλήθεια πίσω από τα αποτελέσματα» (εκδόσεις Key Books)

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ