Το πιο υγιεινό κόκκινο κρέας με φουλ πρωτεΐνη και λίγες θερμίδες – Γιατί να προτιμήσεις βουβαλίσιο

Το πιο υγιεινό κόκκινο κρέας με φουλ πρωτεΐνη και λίγες θερμίδες – Γιατί να προτιμήσεις βουβαλίσιο

Υπάρχει λόγος που το βουβαλίσιο κρέας έχει γίνει ανάρπαστο από όσους αναζητούν υγιεινές, πλούσιες σε πρωτεΐνη επιλογές, χωρίς πολλά λιπαρά ή χοληστερίνη. Οι λάτρεις του κρέατος στρέφονται μαζικά προς αυτήν την εναλλακτική, που όχι μόνο ξεχωρίζει γευστικά, αλλά και διατροφικά.

Βουβαλίσιο: Το κόκκινο κρέας με τις λιγότερες θερμίδες

Σύμφωνα με διατροφολόγους, το βουβαλίσιο κρέας περιέχει σημαντικά λιγότερα λιπαρά και λιγότερη χοληστερίνη σε σχέση με το μοσχαρίσιο, το χοιρινό αλλά ακόμη και με το κοτόπουλο. Ενδεικτικά, τα 100 γραμμάρια βουβαλίσιου κρέατος αποδίδουν μόλις 130 θερμίδες, όταν το αντίστοιχο μοσχαρίσιο ξεπερνά τις 260–300 θερμίδες.

Επιπλέον, έχει διπλάσια ποσότητα σιδήρου από το μοσχάρι, και αυτό το καθιστά ιδανικό για όσους έχουν ανάγκη από πρόσληψη σιδήρου αλλά και για άτομα με προβλήματα χοληστερίνης.

Διατροφικά στοιχεία ανά κοπή

  • Κιλότο με κόκκαλο: 2 γρ. λίπους – 113 θερμίδες – 21 γρ. πρωτεΐνης
  • Νουά: 2 γρ. λίπους – 116 θερμίδες – 22 γρ. πρωτεΐνης
  • Φιλέτο χωρίς κόκκαλο: 2 γρ. λίπους – 122 θερμίδες – 23 γρ. πρωτεΐνης
  • Αλλαντικό βουβαλίσιο: 7 γρ. λίπους – 146 θερμίδες – 20 γρ. πρωτεΐνης

Η γεύση του χαρακτηρίζεται “γεμάτη” και μεστή, ενώ πολλοί έχουν εντάξει το βουβαλίσιο κρέας στη διατροφή τους σε μορφή ψητού, ραγού ή ακόμα και σε αλλαντικά.

Συνταγή: Βουβαλίσιο ραγού με παπαρδέλες

Υλικά

  • 1 κιλό βουβάλι Κερκίνης (σπάλα ή ελιά), κομμένο σε κύβους
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κούπα κόκκινο κρασί
  • 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 3 κούπες ζωμός λαχανικών
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
  • 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. ανθός αλατιού
  • ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 400 γρ. παπαρδέλες

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνεις το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρεις το κρέας μέχρι να ροδίσει.
  2. Προσθέτεις το κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι, και συνεχίζεις το σοτάρισμα.
  3. Προσθέτεις τον πελτέ, το κρασί και τις ντομάτες. Ανακατεύεις καλά.
  4. Ρίχνεις τον ζωμό, τα μυρωδικά και αφήνεις να σιγοβράσει για 2 ώρες.
  5. Βράζεις τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις οδηγίες και σερβίρεις με το ραγού.
  6. Πασπαλίζεις με αρσενικό τυρί για έξτρα νοστιμιά.

Συχνές Ερωτήσεις

Το βουβαλίσιο κρέας είναι κατάλληλο για δίαιτα;

Ναι. Έχει λίγες θερμίδες και πολύ πρωτεΐνη, ιδανικό για διατροφή χαμηλών λιπαρών ή για όσους κάνουν δίαιτα.

Πού βρίσκω βουβαλίσιο κρέας;

Μπορείς να το βρεις σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα με ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, κυρίως προέλευσης Κερκίνης.

Τι γεύση έχει το βουβαλίσιο κρέας;

Έχει γεμάτη, ελαφρώς γλυκιά γεύση που θυμίζει το μοσχάρι αλλά είναι πιο μαλακό και ζουμερό.