Το super τσάι που μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και τον κίνδυνο διαβήτη

τσάι

Μια νέα μελέτη μικρής κλίμακας διαπίστωσε μια θετική σχέση μεταξύ του kombucha, ενός δημοφιλούς ροφήματος τσαγιού με ζύμωση, και της μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα – γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει ακόμη και τον κίνδυνο διαβήτη.

Η κατανάλωση ενός μόνο φλιτζανιού ενός δημοφιλούς ροφήματος τσαγιού κάθε μέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Το Kombucha είναι ένα ποτό τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση, το οποίο έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και εδώ και καιρό υποστηρίζεται ότι έχει οφέλη για την υγεία.

Όμως μια νέα μελέτη, την οποία επικαλείται το Mirror, έχει συνδέσει την κατανάλωσή του με τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι μελέτες σκοπιμότητας διεξάγονται από τους επιστήμονες καθώς προσπαθούν να υπολογίσουν αν θα υπήρχε όφελος από τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας. Η νέα αξιολόγηση διεξήχθη σε 12 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Κατά τη διάρκειά της, οι μισοί από αυτούς έπιναν οκτώ ουγγιές kombucha κάθε μέρα για τέσσερις εβδομάδες.

Οι άλλοι μισοί έλαβαν ένα ποτό placebo και μετά από ένα δίμηνο διάλειμμα, άλλαξαν και ήπιαν kombucha ή placebo για τέσσερις εβδομάδες. Η ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η kombucha φάνηκε να μειώνει τα μέσα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα μετά από ένα μήνα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition, αναφέρει: «Το Kombucha μείωσε τα μέσα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας σε τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με την αρχική τιμή». Ξεχώρισε τον μικροβιόκοσμο του kombucha ως βοηθητικό σε αυτό και πρόσθεσε: «Αν και αυτή η πιλοτική μελέτη περιορίστηκε από το μικρό μέγεθος του δείγματος, το kombucha συσχετίστηκε με μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους με διαβήτη. Μεγαλύτερες μελέτες παρακολούθησης είναι δικαιολογημένες».

Τα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας προσδιορίζονται με τη λήψη δείγματος αίματος από συμμετέχοντες που έχουν νηστέψει για τουλάχιστον οκτώ ώρες. Ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Dan Merenstein, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον, δήλωσε:

«Η γλυκόζη δεν είναι η μόνη που μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της γλυκόζης. Κάποιες εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε τρωκτικά για το kombucha έχουν δείξει υποσχέσεις και μια μικρή μελέτη σε άτομα χωρίς διαβήτη έδειξε ότι το kombucha μείωσε το σάκχαρο στο αίμα, αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε αυτή είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που εξετάζει τις επιδράσεις του kombucha σε άτομα με διαβήτη».

«Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες έρευνες, αλλά αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Ένα πλεονέκτημα της δοκιμής μας ήταν ότι δεν είπαμε στους ανθρώπους τι να φάνε, επειδή χρησιμοποιήσαμε έναν διασταυρούμενο σχεδιασμό που περιόρισε τις επιπτώσεις οποιασδήποτε μεταβλητότητας στη διατροφή ενός ατόμου», πρόσθεσε.