Τραμπ σε Ζελένσκι: «Θα σας δώσουμε άδεια να φτιάχνετε Patriot»
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τους Patriot αμυντικό όπλο και είπε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να πιέσει τις εταιρείες για να προχωρήσει η παραγωγή

Την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν στην Ουκρανία να κατασκευάζει πυραύλους Patriot ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι η Ουάσινγκτον θα δώσει στο Κίεβο άδεια για την παραγωγή πυραύλων Patriot, παρουσιάζοντας την κίνηση ως λύση στο πάγιο αίτημα της Ουκρανίας για περισσότερα συστήματα αεράμυνας.
«Θα σας δώσουμε άδεια να κατασκευάσετε Patriot. Είναι τέλειο. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορείτε να παραπονιέστε πως δεν σας δίνουμε αρκετούς», δήλωσε ο Τραμπ στον Ζελένσκι.
⚡️’Make them yourself’: Trump gives Zelensky green light to produce Patriot missiles.
U.S. President Donald Trump said on July 8 that he will grant Ukraine its longstanding request to produce American Patriot missiles, the West’s only tool capable of stopping Russian ballistic…
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) July 8, 2026
Το μήνυμα Τραμπ για τους Patriot
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι οι Patriot είναι αμυντικό οπλικό σύστημα, σημειώνοντας ότι προτιμά τέτοιου είδους εξοπλισμό από τα επιθετικά όπλα.
«Είναι ένα αμυντικό όπλο, το οποίο μου αρέσει περισσότερο σε σύγκριση με ένα επιθετικό όπλο», ανέφερε.
Το ζήτημα των Patriot αποτελεί σταθερό αίτημα του Κιέβου, καθώς το αμερικανικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας είναι κρίσιμο για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, σε μια περίοδο που η Ουκρανία δέχεται συνεχείς ρωσικές επιθέσεις.
Ο Ζελένσκι είχε προαναγγείλει ότι θα έθετε το θέμα στον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.
Η πίεση στις εταιρείες
Ο Τραμπ ανέφερε ακόμη ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει πίεση στις εταιρείες που κατασκευάζουν τους Patriot, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.
«Ασκούμε μεγάλη επιρροή στις εταιρείες που κατασκευάζουν τους Patriot. Δεν έχουμε ενημερώσει ακόμη την εταιρεία γι’ αυτό, αλλά όλα θα πάνε καλά. Είμαι βέβαιος ότι θα ενθουσιαστούν», είπε.
Κύριος ανάδοχος για την κατασκευή των πυραύλων αναχαίτισης του συστήματος Patriot είναι η Lockheed Martin.
«Ο Πούτιν και ο Ζελένσκι θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος»
Στις δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο θέλουν να τελειώσει η σύγκρουση.
Ο ίδιος, ωστόσο, χαρακτήρισε δύσκολους συνομιλητές τόσο τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Έχουμε διευθετήσει πολλούς πολέμους και αυτός είναι εκείνος που πίστευα πως ενδεχομένως θα ήταν ο ευκολότερος. Όμως ο Πούτιν είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας και αυτός εδώ ο τύπος είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας», είπε ο Τραμπ, δείχνοντας τον Ζελένσκι που βρισκόταν δίπλα του.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι θέλει να συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του «ορισμένες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Τραμπ θα καταβάλει προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου.
«Είμαι βέβαιος πως θα κάνετε τα πάντα για να σταματήσετε αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Μακρόν για ΗΠΑ – Ιράν: «Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν» παρά τα νέα πλήγματα
- Ο Τραμπ απειλούσε την Ισπανία, ο Σάντσεθ λέει ότι μιλούσαν για… Μουντιάλ και γκολφ
- «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» από Ρούτε για το casus belli
- Ο Τραμπ τα έβαλε ξανά με την Ισπανία: «Κόψτε κάθε εμπόριο μαζί τους»
- Ο Τραμπ προαναγγέλλει νέα χτυπήματα στο Ιράν: «Απόψε θα τους χτυπήσουμε σκληρά»
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News