Τριήμερη απεργία στα διαγνωστικά εργαστήρια την επόμενη εβδομάδα

Ο κλάδος θα απεργήσει από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ως και την Τετάρτη 20 Ιουλίου.

Τριήμερη απεργία στα διαγνωστικά εργαστήρια την επόμενη εβδομάδα

Κινητοποιήσεις για την ερχόμενη εβδομάδα εξήγγειλε το Συντονιστικό Όργανο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), καταλογίζοντας στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας αδράνεια ως προς την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων που έχουν τεθεί στη διάρκεια των προηγούμενων συναντησέων τους, αλλά και οδηγώντας τους ασφαλισμένους σε ταλαιπωρία ως προς τη διενέργεια προγραμματισμένων εξετάσεων.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου που εκπροσωπεί τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς της χώρας, ο κλάδος θα απεργήσει από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ως και την Τετάρτη 20 Ιουλίου, διεκδικώντας “τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά”.

“Ζητούμε την άμεση κατάργηση της προκαταβολής του 70% του claw back του 2022, ώστε να υπάρξει ανάσα ρευστότητας προς τα εργαστήρια μας, διαφορετικά αδυνατούμε να πληρώσουμε ακόμα και το προσωπικό μας τους προσεχείς μήνες και το άμεσο επακόλουθο είναι το βέβαιο κλείσιμο των εργαστηρίων μας” αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο.

Συνεπώς για τις προαναφερθείσες ημερομηνίες, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που έχουν προγραμματίσει τη διενέργεια εξετάσεων θα τις πραγματοποιούν με ιδιωτική δαπάνη, εκτός εάν έχουν δυνατότητα νέου προγραμματισμού τους.

Τι ζητούν τα εργαστήρια και οι γιατροί

 
Δύο κατηγορίες αιτημάτων έχει θέσει ο κλάδος προς το υπουργείο Υγείας, αυτά που αφορούν το τρέχον έτος και εκείνα που ανακύπτουν για το επόμενο.

Θέματα που έχουν τεθεί για το 2022:

1) Αμεση έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 15 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών,

2) Να ενταχθεί η οφειλή των claw back του 2021 στις 120 δόσεις, που θα επανυπολογιστούν με τη συμπερίληψη και των ποσών claw back για το 2020 ώστε να μην αποπληρωθεί σε 12 δόσεις όπως ορίζει το άρθρο 72 του Ν. 4812/2021,

3) Να καλυφθούν ξεχωριστά οι δαπάνες COVID-19,

4) Την θεσμοθέτηση διαχειριστικής αμοιβής των παραπεμπτικών όπως έχει νομοθετηθεί και για τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς και κόστος δειγματοληψίας.

 

Θέματα που έχουν τεθεί για το 2023:

1) Καθορισμός του μέγιστου ποσοστού claw back έως 10% (με προοπτική μηδενισμού του έως το 2025) που θα κληθούν να επιστρέψουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και εισαγωγή της έννοιας της συνυπευθυνότητας του κράτους στην υπέρβαση των δαπανών,

2) Η αποτίμηση της ιατρικής πράξης ως ξεχωριστή αμοιβή,

3) Εξορθολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων,

4) Εξορθολογισμός των συμμετοχών και

5) Επανεξέταση συνταγογραφικών οδηγιών.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω Whatsapp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ