Βασιλική Καλλιμάνη: «Εκανα τα παιδιά μου περήφανα, μου φτάνει»

Η αιγιώτισσα επιχειρηματίας Βασιλική Καλλιμάνη, απέσπασε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου στα Ιρις το βράδυ της Τετάρτης και σήμερα μιλάει στην «Π» για αυτή τη στιγμή και το τι ένιωσε.

Βασιλική Καλλιμάνη: «Εκανα τα παιδιά μου περήφανα, μου φτάνει»

Μας είχαν λείψει οι ζωντανές τελετές και έτσι είναι φυσικό, τα βλέμματα όλων να στράφηκαν στη βραδιά των βραβείων Ιρις, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου. Μια βραδιά που σκηνοθέτησε ο Πατρινός Παναγιώτης Φαφούτης, ο πατρινός εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος απένειμε το βραβείο σκηνογραφίας, υποψήφιος ήταν μέσα από τα «Μήλα» ο Πατρινός Σταύρος Ράπτης και μία από τις μεγάλες νικήτριες ήταν η Αιγιώτισσα Βασιλική Καλλιμάνη για την ταινία «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς».

Μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις. Και μπορεί το γεγονός ότι το Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη απέσπασε δέκα βραβεία να μην ήταν μία από αυτές, όμως το ότι η «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη πήρε μόνο το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την υπέροχη Βασιλική Καλλιμάνη ή ότι τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου δεν κέρδισαν ούτε ένα, σίγουρα ήταν εκπλήξεις.

Μια βραδιά που κύλησε κάπου ανάμεσα στο κέφι και την αμηχανία, με την υπέροχη Κατερίνα Βρανά απελευθερωμένη από την απουσία τηλεοπτικής κάλυψης – η τελετή μεταδόθηκε σε live streaming από το κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο youtube – να υπερθεματίζει σε αθυροστομία, δίνοντας ωστόσο το σύνθημα για μια συμπεριληπτική τελετή τουλάχιστον όσον αφορά στους παρουσιαστές των βραβείων.

Το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα πολλές φορές για τη Βασιλική Καλλιμάνη, η οποία ομολογουμένως ήταν υπέροχη στον ρόλο της. Η πρώτη φορά ήταν όταν ακούστηκε το όνομά της, ενώ στην σκηνή την συνόδευσε ο κινηματογραφικός γιος της, Γιάννης Τσορτέκης. «Σας ευχαριστώ πολύ! Μεγάλη μου χαρά, μου δώσατε μεγάλη χαρά» είπε εμφανώς συγκινημένη η Βασιλική Καλλιμάνη, παραλαμβάνοντας το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον σκηνοθέτη μας, τον Γιάννη Οικονομίδη που με ξετρύπωσε και με έβαλε σε αυτή την ωραία περιπέτεια. Και όλους τους συντελεστές γιατί χάρις σε αυτούς πήρα λίγη από την μαγεία του κινηματογράφου».

Η δεύτερη φορά που το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα ήταν όταν η Βασιλική Καλλιμάνη αφιέρωσε το βραβείο «στα τέσσερα παιδιά μου, που με προέτρεψαν να δεχτώ τον ρόλο και στα έξι εγγόνια μου». Και η τρίτη φορά ήρθε όταν η κ. Καλλιμάνη απευθύνθηκε προς το κοινό, τους σκηνοθέτες, τους ηθοποιούς και όλους όσοι εμπλέκονται στην κινηματογραφική παραγωγή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας συγχαίρω και να κάνετε όσο μπορείτε πιο πολλές ταινίες. Και ας έχουμε αντίξοες συνθήκες. Αν το λέει η περδικούλα σας, κάντε το!».

Αραγε πώς αισθάνθηκε εκείνη την στιγμή, μπροστά στους προβολείς και τα φώτα; «Είχαν καιρό να με πάρουν τα φλας» λέει χαρακτηριστικά η Βασιλική Καλλιμάνη μιλώντας στην «Π» και συνεχίζει: «Ομως, είπα ό,τι ένιωθα και ο κόσμος με αποθέωσε. Ενιωσα τρομερή συγκίνηση. Σκέφτηκα: Τόσους ρόλους έχω παίξει, αγωνίζομαι από μικρό παιδί και τώρα πήρα την επιβεβαίωση; Τελικά, κάλλιο αργά πάρα ποτέ».

Δίπλα της όπως μας λέει ήταν όλη η οικογένειά της. «Ηταν 15 άτομα, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, και όταν ακούστηκε το όνομά μου, σηκώθηκε το σύμπαν. Ημουν πολύ συγκινημένη. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα είναι όταν έχω μαζί μου την οικογένειά μου, όχι τα βραβεία. Το ότι έκανα τα παιδιά μου περήφανα, μου φτάνει» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πάντως η ίδια δεν σκέφτεται να ακολουθήσει κινηματογραφική καριέρα. «Ετυχε αυτός ο ρόλος και πέτυχε» λέει όλο νόημα, συμπληρώνοντας πως μέσα από την «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» γνώρισε έναν άλλο κόσμο, σπουδαίο. «Μπήκα σε έναν άλλο χώρο και ξέμπλεξα το μυαλό μου από τα δικά μου» καταλήγει.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το βραβείο σκηνογραφίας απένειμε ο πατρινός εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος ο οποίος από τη σκηνή αναφέρθηκε στον καθημερινό αγώνα των καλλιτεχνών οι οποίοι όπως σημείωσε: «χρειάζονται επιβράβευση τα τελευταία χρόνια, πέρα από την ανάγκη που έχουν να προασπίσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα έχουν βρεθεί και σε μια κατάσταση που οφείλουν να κοινωνήσουν οι ίδιοι το έργο τους προς τον κόσμο». Ολοκληρώνοντας τόνισε πως χρειάζεται «πάθος, υπομονή, πολλή αγάπη σε αυτό που κάνουμε» και ευχήθηκε όλες οι ταινίες να είναι καλοτάξιδες.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ