Ξαφνικά, χάθηκε η θάλασσα – Ποια η εξήγηση για το φαινόμενο

Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Σαμοθράκη, το ανεξήγητο φαινόμενο έχει τέτοια έκταση, που εμποδίζει τα πλοία να δέσουν στα λιμάνια.

Η ανακοίνωση της ZANTE FERRIES, είναι χαρακτηριστική: “Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έντονης πτώσης της στάθμης της θάλασσας στη περιοχή του Θρακικού πελάγους, εξαιτίας έντονων και σπάνιων καιρικών φαινομένων, η προσέγγιση του πλοίου μας Ε/Γ – Ο/Γ “ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ” στο λιμάνι της Σαμοθράκης, κρίνεται επισφαλής”.

Μάρτυρες του σπάνιου φαινομένου έγιναν όσοι βρέθηκαν στη θάλασσα στο Καβούρι το Σάββατο, καθώς η στάθμη τoυ νερού υποχώρησε λόγω άμπωτης και οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να πάνε μέχρι το νησάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή χωρίς να… βραχούν.

Η θάλασσα έγινε στεριά στο Αργοστόλι, στη γέφυρα Δεβοσέτου και μπορούσε κανείς να φτάσει με τα πόδια στον οβελίσκο του μνημείου.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, εξήγησε ότι σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο.

Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες” δήλωσε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, μόνο τότε “μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο”.

O γεωλόγος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς, εξήγησε πως το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό.

“Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει”, εξήγησε ο κ. Φασουλάς. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε Σίφνο, Σκιάθο, Ανδρο, Αττική, Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, Σητεία, Ιεράπετρα, Καβούρι, Κεφαλονιά, Θερμαϊκό κι αλλού.