Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Αυξημένα ποσά και νέες φοιτητικές εστίες σε όλη τη χώρα

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα του 2025, με σημαντικές αυξήσεις στα ποσά και παράλληλη ενίσχυση της φοιτητικής στέγης μέσω νέων εστιών. Αναλυτικά τα ποσά, οι προϋποθέσεις και το χρονοδιάγραμμα.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Αυξημένα ποσά και νέες φοιτητικές εστίες σε όλη τη χώρα

Από σήμερα και έως την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Η αίτηση υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://stegastiko.minedu.gov.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet του αιτούντος.

Σημαντική αλλαγή φέτος είναι η τροποποίηση του γεωγραφικού κριτηρίου. Για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, η μίσθωση πρέπει να αφορά ακίνητο σε δήμο εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας με το τμήμα φοίτησης και όχι στην κύρια κατοικία του φοιτητή. Ειδικά για Θεσσαλονίκη και Αθήνα, θεωρούνται ως «μία πόλη» με συγκεκριμένα χιλιομετρικά όρια.

Αυξήσεις στο επίδομα

Το στεγαστικό επίδομα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Από 1.000 ευρώ το 2019, ανέρχεται σήμερα σε:

  • 1.500 ευρώ για μεμονωμένη μίσθωση
  • 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης
  • 2.500 ευρώ για συγκατοίκηση εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης

Ποσά που έχουν καταβληθεί ανά έτος:

  • 2019–2020: 51.013.000 ευρώ
  • 2020–2021: 39.654.000 ευρώ
  • 2021–2022: 72.436.500 ευρώ
  • 2022–2023: 70.875.000 ευρώ
  • 2023–2024: 81.680.000 ευρώ

Φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ – Νέα έργα σε εξέλιξη

Η κυβέρνηση προχωρά με σχέδιο για τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ σε όλη τη χώρα, με έργα συνολικού ύψους 737,5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

  • Πανεπιστήμιο Κρήτης: 846 κλίνες (Ρέθυμνο & Ηράκλειο)
  • Δημοκρίτειο Παν. Θράκης: 700 κλίνες (Αλεξανδρούπολη & Κομοτηνή)
  • Παν. Θεσσαλίας: 763 κλίνες (Βόλος & Λαμία)
  • Παν. Δυτικής Μακεδονίας: 750 κλίνες σε 4 πόλεις
  • Παν. Δυτικής Αττικής: 100 κλίνες στο Δήμο Φυλής
  • ΕΜΠ: 450 κλίνες από ανακαίνιση υφιστάμενης εστίας

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι: «Η μείωση του οικονομικού βάρους της φοιτητικής ζωής είναι για εμάς προτεραιότητα. Ενισχύσαμε το επίδομα, ανακαινίζουμε τις παλιές εστίες και χτίζουμε νέες, με σύγχρονες προδιαγραφές. Από την Πτολεμαΐδα ως το Ρέθυμνο, διαμορφώνουμε ένα νέο χάρτη σπουδών με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Ο υφυπουργός Νίκος Παπαϊωάννου πρόσθεσε: «Με την αύξηση του επιδόματος και την επέκταση της εφαρμογής του, στηρίζουμε έμπρακτα τους φοιτητές. Οι νέες εστίες και το αναβαθμισμένο πλαίσιο επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα».