Υπόθεση Μεσολογγίου: Τι αποκαλύπτει αποκλειστικά στην «Π» ο επικεφαλής της «Αnubis Coldcase K9 Team» ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο επικεφαλής της Αnubis Coldcase K9 Team Ευάγγελος Αλεξανδρής αποκαλύπτει στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» άγνωστες πτυχές των ερευνών στην υπόθεση του Μεσολογγίου. Ποια είναι η Ομάδα με τις 220 αποστολές μέχρι σήμερα και ποσοστό επιτυχίας 85%.

Υπόθεση Μεσολογγίου: Τι αποκαλύπτει αποκλειστικά στην «Π» ο επικεφαλής της «Αnubis Coldcase K9 Team» ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Ο εντοπισμός της σορού του δολοφονηθέντος Μπάμπη Κούτσικου, που αγνοείτο από τις 4 Ιανουαρίου στο Μεσολόγγι, από τον Εcho, τον σκύλο ανίχνευσης νεκρών (βελγικό ποιμενικό) και το οποίο ανήκει στο δυναμικό της «Αnubis Coldcase K9 Team», ανέδειξε -για ακόμα μια φορά- τη σημαντική παρουσία και συνδρομή της ομάδας με εξειδίκευση στα περιστατικά εξαφανίσεων ζωντανών ή μη με εκπαιδευμένα τεράποδα.

Υπόθεση Μεσολογγίου: Τι αποκαλύπτει αποκλειστικά στην «Π» ο επικεφαλής της «Αnubis Coldcase K9 Team» ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

O Echo, στο πεδίο έρευνας για τον εντοπισμό του 31χρονου

Ο εκπαιδευτής-χειριστής σκύλων και επικεφαλής της Αnubis Coldcase K9 Team, Ευάγγελος Αλεξανδρής, προέρχεται από δημόσια υπηρεσία που ασχολείτο με εξαφανίσεις ανθρώπων και, διαθέτοντας πολυετή εμπειρία, διαπιστώνοντας το «κενό» που υπήρχε, προχώρησε στη δημιουργία της ομάδας. Διαθέτει συνολικά 17 σκυλιά εντοπισμού ζώντων και θανόντων ατόμων και αριθμεί συνολικά 28 μέλη.

Ο Ευάγγελος Αλεξανδρής μιλά αποκλειστικά στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» για την υπόθεση του Μεσολογγίου και εξηγεί ποια είναι η ομάδα, που από το 2022 πρωτοπορεί και επιχειρεί εντός κι εκτός Ελλάδας. Στην ομάδα του ανήκουν 3 σκύλοι ανίχνευσης νεκρών, μεταξύ αυτών ο 3,5 ετών Echo και 3 έρευνας και διάσωσης ζώντων.

-Ποιες είναι οι δυσκολίες σε μια επιχείρηση αναζήτησης σορού, ποιος είναι ο «αντίπαλος» ενός σκύλου;

Ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες. Οσο πιο φρέσκα είναι τα ευρήματα τόσο καλύτερα είναι για εμάς. Για παράδειγμα, εάν σε αυτό το περιστατικό με τον αγνοούμενο στο Μεσολόγγι Μπάμπη Κούτσικο μας καλούσαν 3 μήνες μετά, θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, δεν θα καταφέρναμε να βρούμε όλο τον σκελετό γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αποτελούμε «τροφή» για τη φύση.

– Από την εμπειρία σας, ποια θεωρείτε πιο δύσκολη έρευνα -αυτή για ζώντα ή θανόντα;

Για θανόντα ξεκάθαρα. Αυτό που δεν έχει γίνει σωστά κατανοητό είναι ότι δεν ψάχνουμε κατευθείαν με σκυλιά. Η έρευνα αρχικά ξεκινά με την ανάλυση, που είναι ένα τεράστιο κομμάτι. Εχω φτιάξει ένα δικό μου πρωτόκολλο που δουλεύω, το οποίο αποδίδει πραγματικά και έχουμε επιτυχία 85%. Αναγνωρίζουμε πού θα τάξουμε τα σκυλιά για έρευνα, δηλαδή το σημαντικό δεν είναι να αρχίσεις να «περνάς» την περιοχή. Παίρνουμε τις πληροφορίες, τις διαχειριζόμαστε, μπαίνουν σε κάποια μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιούμε και μας δείχνουν μια ευρύτερη περιοχή έρευνας. Για να σας δώσω να καταλάβετε, στην περίπτωση του Μεσολογγίου, εγώ παρουσιάστηκα εκεί το μεσημέρι του Σαββάτου, ορκισμένος για να ξεκινήσω με ένα κομμάτι της δικογραφίας που μου έδωσαν και κατάφερα και βρήκα τη σορό τη Δευτέρα. Ερευνα με σκυλιά, στην ουσία, έκανα 6 ώρες και 40 λεπτά μόνο. Οταν ήρθα στη «γενική» περιοχή, ο χώρος που μου υποδείχθηκε, μαζί με τη λιμνοθάλασσα, ήταν 20.000 στρέμματα. Με την έρευνα που έκανα το απόγευμα του Σαββάτου με τη βάρκα και την έρευνα που έκανα και πάλι το πρωί της Κυριακής, περιόρισα τον τομέα στα 11.000 στρέμματα και κατόπιν με τις επιπλέον πληροφορίες που ζήτησα, περιόρισα τον τομέα στα 3.000 στρέμματα, όπου είχαμε και τον εντοπισμό της σορού. Το θέμα δεν είναι να βάλω ένα σκύλο και να τον καταπονήσω να ψάχνει σε μια περιοχή «άκυρη». Το ζητούμενο είναι τον τοποθετήσω στη σωστή περιοχή και να πάρω τις σωστές ενδείξεις ότι εδώ είναι αυτό που έγινε. Εδώ είναι η τοποθεσία μηδέν που ο άνθρωπος πυροβολήθηκε, η τοποθεσία που φέρει βιολογικό υλικό κ.λπ. Οπότε μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο σημαντική είναι η ανάλυση των στοιχείων και των δεδομένων.

Ο Echo

Χρειάστηκε ειδική «καθοδήγηση», ο Echo πριν μυρίσει το πτώμα.

– Σε τι επίπεδο είναι η συνεργασία σας με τις Αρχές;

H συνεργασία μας με την Αστυνομία στην υπόθεση του Μεσολογγίου ήταν άψογη, όπως και σε άλλες περιπτώσεις. Δουλεύουμε υποθέσεις για την ΕΛΑΣ και εδώ στην Αθήνα και έχουμε συνεργαστεί άψογα, μας εμπιστεύονται, μας δίνουν πληροφορίες, ώστε η έρευνα να είναι πιο λεπτομερής.

«ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ… ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ FBI»

– Πώς γίνεται η επιλογή σκυλιών ανιχνευτών πτωμάτων; Είναι συγκεκριμένα αυτά που μπορούν να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο έρευνας;

Επιλέγονται από 49 ημερών, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια από γενετικά χαρακτηριστικά, τα ενθαρρύνουμε στη συνέχεια, τα εκπαιδεύουμε πάνω σε αυτά τα γενετικά χαρακτηριστικά, και έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Όχι, δεν είναι συγκεκριμένα, απλά εγώ χρησιμοποιώ κυρίως τα βελγικά και γερμανικά ποιμενικά και λάμπραντορ. Αυτές τις τρεις φυλές χρησιμοποιώ γιατί τις γνωρίζω και έχω δει τ’ αποτελέσματα της δουλειάς τους.

– Πότε είναι έτοιμο ένα σκυλί, να βγει στο πεδίο έρευνας; Τί περιλαμβάνει η εκπαίδευση;

Για τα σκυλιά ανίχνευσης για ζωντανούς, που είναι για έρευνα και διάσωση, η βασική εκπαίδευση είναι περίπου 6-8 μήνες, ενώ για τα σκυλιά για εντοπισμό πτώματος διαρκεί περίπου ενάμιση χρόνο. Εμείς παίρνουμε πιστοποίηση από το εξωτερικό. Ερχεται στις εγκαταστάσεις μας εξεταστής από την Αμερική ή πηγαίνουμε εμείς και περνάμε τις εξετάσεις εργασίας. Συνεργάζομαι με ανθρώπους, οι οποίοι επιχειρούν χρόνια και έχουν πολυετή εμπειρία σε έρευνες σε τοπικές Αρχές σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως επίσης με κάποιους ανθρώπους από το FBI. Το φάσμα εξέτασης ενός τέτοιου σκύλου είναι έξι σενάρια, μεταξύ των οποίων έρευνα σε ανοικτή περιοχή, σε κτίρια, σε οχήματα, σε αντικείμενα ,όπλα και άλλα εάν φέρουν πάνω τους βιολογικό υλικό. Το σκυλιά, εάν δεν περάσουν αυτές τις εξετάσεις εργασίας, κόβονται και έχουν τη δυνατότητα επανεξέτασης μετά από 6 μήνες.

«ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ…»

– Η Ομάδα σας μπορεί να επιχειρήσει και να συνδράμει το έργο των Αρχών και στο εξωτερικό;

Εχουμε ανοικτή υπόθεση τώρα, που δουλεύουμε στην Ολλανδία. Εάν χρειαστεί ναι βέβαια «βγαίνουμε» και εκτός Ελλάδας.

– Το όνομα της Αnubis Coldcase K9 Team πώς επελέγη;

Αnibus ήταν η αρχαία θεότητα που μετέφερε τις ψυχές, το «Coldcase» είναι για τις «παγωμένες» υποθέσεις και το Κ9 είναι ότι φέρουμε σκύλους εργασίας. Η Ομάδα αριθμεί συνολικά 28 άτομα. Τουλάχιστον 10 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες των υποθέσεων που αφορούν σε νεκρούς, λειτουργούν υποστηρικτικά στον χειριστή των σκύλων.

– Τι πρέπει να διαθέτει κάποιος για να γίνει «χειριστής σκύλων για πτώματα»;

Είναι μια πολύ απαιτητική ειδικότητα, πρέπει να είσαι τόσο λεπτομερής στην έρευνα που πραγματικά πρέπει να έχεις δαπανήσει πάρα πολύ χρόνο με τα σκυλιά να μπορείς να δώσεις μια απάντηση σε έναν ανακριτή και εισαγγελέα. Κάποιος άνθρωπος θα πάει φυλακή ή δεν θα πάει φυλακή, κάποια αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να μείνουν στο «φως» εάν γίνει ένα λάθος, γι’ αυτό και τα τεστ που περνάμε τους σκύλους, δεν είναι τεστ… βρήκα κάτι, αυτό είναι, τέλος, πέρασες. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολη ειδικότητα αυτή του χειριστή, η επιχείρηση στο «πεδίο» προϋποθέτει να έχεις υπόβαθρο ετών, ώστε να μπορείς να καταλάβεις αυτό που έχει κάνει ο δράστης χωρίς να σε μπερδέψει.

Υπόθεση Μεσολογγίου: Τι αποκαλύπτει αποκλειστικά στην «Π» ο επικεφαλής της «Αnubis Coldcase K9 Team» ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Βελγικά και γερμανικά ποιμενικά και λάμπραντορ στο δυναμικό της Ομάδας.

Anubis Coldcase K9 Team: 220 ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 85%

Η Anubis Coldcase K9 Team ιδρύθηκε το 2022 και αναλαμβάνει απαιτητικές αποστολές αναζήτησης και εντοπισμού σε ποικίλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Με εξειδίκευση στα περιστατικά εξαφανίσεων λόγω παθολογικών καταστάσεων, τεχνολογικών ατυχημάτων, εγκληματικής ενέργειας και φυσικών καταστροφών, η ομάδα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η ευρεία γκάμα δράσεων που αναλαμβάνει περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναζήτηση και εντοπισμό απανθρακωμένων ατόμων, την αντιμετώπιση καταρρεύσεων κτιρίων λόγω σεισμού, την προσέγγιση σε πλημμυρικά φαινόμενα, τον εντοπισμό εξαφανισμένων ατόμων στην ύπαιθρο καθώς και την αναζήτηση ανθρώπων μετά από αεροπορικά ή σιδηροδρομικά ατυχήματα. Ειδικότερα, στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, εντόπισε γενετικό υλικό και οστά θανόντων μετά από αρκετούς μήνες.

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά εργασίας καλύπτουν τρεις βασικές κατηγορίες: σκυλιά ανίχνευσης για ζωντανά άτομα, σκυλιά ανίχνευσης για νεκρά άτομα και σκυλιά ανίχνευσης αίματος.

Με ένα εντυπωσιακό σύνολο 220 αποστολών μέχρι σήμερα και ποσοστό επιτυχίας 85%, η Anubis Coldcase K9 Team καταδεικνύει αποτελεσματικότητα και δέσμευσή στον ρόλο του εντοπισμού και της διάσωσης ανθρώπων σε κρίσιμες συνθήκες, ενεργώντας σε αρμονία με διεθνή πρότυπα.

Παράλληλα, αναλαμβάνει την εκπαίδευση αδέσποτων σκύλων από φιλοζωικά σωματεία με σκοπό τη διευκόλυνση της υιοθέτησής τους και παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σκύλων ιδιωτών για διόρθωση συμπεριφοράς έναντι αντιτίμου δωρεάς. Η δράση της Ομάδας στηρίζεται αποκλειστικά στις χορηγίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αχαΐα: Με διπλό μπλόκο «πρεμιέρα» κινητοποιήσεων σήμερα για τους αγρότες του Ερύμανθου

Πανεπιστήμιο Πατρών: Εκανε… «μεταπτυχιακό» στη διακίνηση ναρκωτικών – Πως συνελήφη 22χρονος φοιτητής και ο συνεργός του

Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων: Στο τραπέζι η εγκύκλιος για εξ αποστάσεως εξεταστική – Σε 10 τμήματα κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Καιρός: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις άνεμοι έως 10 μποφόρ και χιόνια – Η πρόγνωση για την Πάτρα

Δολοφονία Κούτσικου: Ξανά στο Μεσολόγγι ο κρεοπώλης – Το «μυστικό» που κράτα καλά κρυμμένο

ΕΝΦΙΑ 2024: Νωρίτερα τα εκκαθαριστικά – Σε πόσες δόσεις η αποπληρωμή – Τι θα γίνει με τα κλειστά ακίνητα

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ