Υπόθεση Πισπιρίγκου: Σαφές μήνυμα οι αλλαγές στο ανθρωποκτονιών

Τρεις μήνες συμπληρώνονται αύριο από την έναρξη της προκαταρτικής εξέτασης για τους «μυστήριους» θανάτους των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη. Τα βασικά κομμάτια του παζλ της υπόθεσης παραμένουν σκοτεινά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι θα είχαν προχωρήσει γρηγορότερα τα πράγματα αν υπήρχαν συντονισμένες συνεργασίες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής με την Ασφάλεια Πάτρας.

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Σαφές μήνυμα οι αλλαγές στο ανθρωποκτονιών

Τρεις μήνες συμπληρώνονται αύριο απ’ όταν η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών κ. Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου έδωσε την εντολή να διενεργηθεί προκαταρτική εξέταση από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής για τους «μυστήριους» θανάτους των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη.

Στις 90 μέρες, όπως είναι γνωστό, στοιχειοθετήθηκε με επαρκή στοιχεία κατηγορία και ασκήθηκε δίωξη για φόνο της κόρης της Τζωρτζίνας σε βάρος της μητέρας Ρούλας Πισπιρίγκου, που βρίσκεται ήδη προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό.

Εκκρεμεί, ωστόσο, το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας για τα άλλα δύο παιδάκια, της Μαλένας και της Ιριδας. Η κοινή γνώμη έως τώρα παρακολουθούσε άφωνη και άναυδη τις εξελίξεις αυτής της συγκλονιστικής υπόθεσης, που αν αποδειχθεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εγκληματικές ενέργειες, προφανέστατα θα χαρακτηρισθεί ως το «τριπλό έγκλημα του αιώνα» εν Ελλάδι.

Πλέον, η κοινωνία εξακολουθεί μεν να ενδιαφέρεται πολύ, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευδιάκριτη η κόπωσή της από τη θέαση των πολλών επεισοδίων της «Ρουλιάδας», κι ενώ διαισθάνεται ότι ο επίλογος της έρευνας των διωκτικών αρχών αργεί…

Αλλά, γιατί συμβαίνει αυτό; Ως κύριος λόγος προβάλλεται το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολυπλόκαμη υπόθεση και απαιτείται χρόνος για να έλθουν σε πλήρη ταύτιση τα αστυνομικά με τα επιστημονικά (ιατροδικαστικά ιδίως) ευρήματα, ώστε να είναι «δεμένη» για να μην ενδέχεται το παραμικρό ίχνος αμφισβήτησης.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ…

Ευσταθεί, φυσικά, αυτός ο λόγος, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος ότι θα είχαν προχωρήσει γρηγορότερα τα πράγματα αν παρατηρούντο συντονισμένες συνεργασίες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών με την Ασφάλεια Πάτρας. Υπήρξαν μόνο δύο – τρεις. Οταν συνελήφθη η Ρούλα Πισπιρίγκου, ο έλεγχος στο σπίτι της έγινε από αξιωματικούς της Πάτρας. Και όταν ανασύρθηκε το τάμπλετ από τον τάφο της Τζωρτζίνας, επίσης ενεπλάκη η Τοπική Ασφάλεια. Μέχρις εδώ όμως…

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είχε πει στην «Π» υψηλόβαθμο στέλεχος της Τοπικής ΕΛΑΣ λίγες μέρες μετά την δοθείσα Εισαγγελική εντολή για τη διενέργεια της προκαταρτικής εξέτασης:

«Δεν έχει η Αστυνομία της Πάτρας καμία εμπλοκή. Ούτε θέλουμε να γνωρίζουμε ποια πρόοδο παρουσιάζουν οι έρευνες. Ακόμη κι αν έλθουν στελέχη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών στην Πάτρα θ’ αποφύγουμε να πιούμε… καφέ μαζί τους. Οχι, διότι είμαστε αγενείς και διότι επιθυμούμε να τηρήσουμε αντισυναδελφική στάση. Κάθε άλλο. Ομως, δεν θέλουμε να χρεωθούμε, αν υπάρξουν, τις όποιες διαρροές…».

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΗΘΕΙ ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Είναι ένα (σοβαρό) ζήτημα η έλλειψη στενής συνεργασίας. Πιο γρήγορα θα εξελίσσονταν οι έρευνες αν ήταν πολύ πιο ενεργός ο ρόλος της Ασφάλειας Πάτρας, διότι γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία της πόλης και θα μπορούσε ευχερέστερα να προσεγγίσει κρίσιμους μάρτυρες της υπόθεσης, των οποίων θα ήταν χρήσιμη η συνεισφορά στη διαλεύκανσή της.

Εχουν εντοπισθεί τέτοιοι μάρτυρες από την δημοσιογραφική έρευνα, όμως τονίζουν στην «Π» ότι δεν έχουν κληθεί (προσώρας τουλάχιστον, αλλά έχουν παρέλθει τρεις μήνες…) να καταθέσουν.

Πέραν τούτων, δίδεται και η αίσθηση ότι σαν να θέλουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην εξιχνίαση της υπόθεσης να μην πάρουν την πρωτοβουλία της όποιας καταλυτικής απόφανσης. Σαν να περιμένει η ΕΛΑΣ να «μιλήσουν» οι επιστήμονες ιατροδικαστές – και το ανάστροφο.

«ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΙΟ ΤΟΛΜΗΡΟΙ»
Κάτι τέτοιο επισημαίνεται στην «Π» από δύο πολύπειρους απόστρατους αχαιούς αξιωματικούς (μην πάει ο νους σας στον Θαν. Νταβλούρο και τον Χρ. Ρουγκάλα, που έχουν κάνει δημοσίως σχόλια για την υπόθεση). Οι δύο χαμηλών τόνων απόστρατοι, έχουν την άποψη ότι ο ρόλος της επιστήμης είναι επικουρικός:

«Εμείς στα χρόνια της δικής μας θητείας (εννοούμε πριν δύο – τρεις δεκαετίες) χειριζόμασταν πιο ”τολμηρά” τα πάσης φύσεως σοβαρά εγκλήματα. Ασφαλώς, συνυπολογίζαμε τα επιστημονικά πορίσματα, αλλά είχαμε τον… τρόπο μας, ώστε να μην αφήνουμε μια υπόθεση να ”σέρνεται’’. Βέβαια, η συγκεκριμένη, των τριών κοριτσιών, είναι πρωτοφανής και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, αλλά και πάλι έχει περιθώρια και ”δρόμους’’ για να οδηγηθείς στο ”διά ταύτα’’. Η εκπαίδευση, η ικανότητα, η πείρα σε τέτοιες υποθέσεις πάνε μαζί με το ένστικτο και τις ανάλογες πρωτοβουλίες…».

Εν κατακλείδι, ίσως κάτι τέτοιο να επιζητά ο νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κων. Σκούμας, ο οποίος προχθές έλαβε αιφνιδιαστικά την απόφαση να αντικαταστήσει τον διοικητή Κώστα Χασιώτη και τον υποδιοικητή Θόδωρο Θεοδώρου του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, όπως και τον προϊστάμενο του Τμήματος Εκβιαστών Νίκο Νταβαρίνο…

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ