Ζητείται στρατηγική και συνεργασία

ΣΕ ΤΡΕΙΣ τουλάχιστον τομείς μπορεί να στηριχθεί ένα αναπτυξιακό όραμα για τη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Τράπεζας, όπως έγραψε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο κυριακάτικο φύλλο της.

ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ αυτοί είναι η Καινοτομία, η γεωγραφική θέση και ο πολιτισμός, ο οποίος αφορά πρωτίστως το ιστορικό κεφάλαιο της περιοχής.

ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ αφ’ εαυτών δεν μπορούν να έχουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα εάν δεν συνοδεύονται με πράξεις. Αναντίρρητα και στις τρεις αυτές κατευθύνσεις έχουν γίνει επενδυτικά βήματα και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια, εκ μέρους της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού παράγοντα. Αλλά απέχουμε από την εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου, το οποίο να έχει «ιδιοκτήτες», με την έννοια ενός επιτελικού φορέα ο οποίος θα έχει ως αποστολή και προτεραιότητα την ενθάρρυνση, την υποκίνηση, την υποβοήθηση και τον συντονισμό δράσεων με τέτοια χαρακτηριστικά.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. Ελλάδας είναι πολύ πιο κοντά σε έναν τέτοιο ρόλο, όμως αυτός θα απαιτούσε την ενσωμάτωση και τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών εταίρων της πρώτης βαθμίδας. Αλλά αυτοί είναι κυρίως επικεντρωμένοι στα του οίκου τους, με γνώμονα τις δικές τους ιεραρχήσεις, αντιλήψεις, σκοπιμότητες και πολιτικά συμφέροντα.

ΑΠΟ ΕΚΕΙ και πέρα, υπάρχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά αυτές δεν λειτουργούν πάνω στο περιφερειακό μοντέλο. Η δραστηριοποίησή τους είναι καθετοποιημένη, ανά υπουργείο και οι στοχεύσεις τους είναι εθνικής κλίμακας, ποσοτικά και ποιοτικά.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ μας χρειάζεται περισσότερη φιλοδοξία και σύγχρονη διοικητική αντίληψη. Χρειάζεται, βεβαίως, και μεγαλύτερη και πιο ειλικρινή συνεργασία. Και, τέλος πάντων, όταν διαβάζουμε άρθρα με τέτοιο περιεχόμενο, καλό είναι τους δίνουμε μια σημασία παραπάνω.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ