ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Αχαΐα: Καλή ποιότητα, λίγη ποσότητα,  χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο - Μιλούν αγρότες - ελαιοτριβείς

Αχαΐα: Καλή ποιότητα, λίγη ποσότητα, χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο - Μιλούν αγρότες - ελαιοτριβείς



Να γελάσουν, να κλάψουν, ή κάτι ενδιάμεσο; Απ' τη μια, οι ελαιοπαραγωγοί στη Δυτική Αχαϊα δικαιούνται να πανηγυρίζουν για την ποιότητα της φετινής σοδειάς. Μετά το περσινό πατατράκ, η φετινή παραγωγή πλησιάζει το άριστα. Σ' αυτό συμφωνούν όλοι.
Απ' την άλλη, όμως, υπάρχουν δύο αγκάθια. Το ένα η μέτρια ποσότητα, κάτι που επιδρά και στην τιμή, και το άλλο οι χαμηλές τιμές.
Κάτι το τεράστιο περσινό απόθεμα της Ισπανίας, με το οποίο κατακλύζει σχεδόν όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, κάτι η έλλειψη πρωτογενούς εξαγωγικής δραστηριότητας από τους δικούς μας παραγωγούς, κάτι η ποσότητα της παραγωγής, κάτι η απουσία κεντρικής διαχείρισης για λογαριασμό της Δυτικής Αχαϊας, προκαλούν προβληματισμό.
Με μια φράση: η εξαιρετική ποιότητα της φετινής σοδειάς του ελαιόλαδου δεν θα αποτυπωθεί στις τσέπες των παραγωγών. Οι καταναλωτές, βεβαίως, και θα είναι κερδισμένοι, αλλά μόνο αυτοί.
Η «Π» δίνει το λόγο σε δύο προέδρους Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι έχουν άμεση γνώση του θέματος, και σε δύο ελαιοπαραγωγούς. Και οι «4» αναλύουν το θέμα απ' όλες τις διαστάσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΣΚΟΥΚΗΣ (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας):


«Η ποιότητα του φετινού λαδιού άριστη. Οπως η προπέρσινη κι ακόμα καλύτερη. Βοήθησαν πολύ οι καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι είχαμε υψηλές θερμοκρασίες, ελάχιστες βροχές, ό,τι καλύτερο για την παραγωγή. Η ποσότητα της παραγωγής δεν μπορώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά η ποιότητα είναι πραγματικά άψογη. Πέρυσι, μ' αυτά που αντιμετωπίσαμε, ο κόσμος έψαχνε να βρει πρόπερσι λάδι, έτρεχε στα χημεία να ελέγξει το λάδι. Φέτος δεν χρειάζεται τίποτα απ' αυτά. Μπορεί ο καταναλωτής να εμπιστευτεί απόλυτα τους παραγωγούς και τα ελαιοτριβεία. Απόλυτα. Δυστυχώς, υπάρχει στην ιστορία κι ένα άσχημο: η πολύ χαμηλή τιμή. Εχουμε από τα καλύτερα λάδια στον κόσμο στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αχαϊας, δεν υπερβάλω, αλλά οι τιμές παραμένουν δυσανάλογες χαμηλές. Από την στιγμή που δεν τυποποιούμε και δεν εξάγουμε το λάδι μόνοι μας, αλλά το κάνουμε μέσω των Ιταλών, οι τιμές για τους Ελληνες παραγωγούς μένουν χαμηλές και οι Ιταλοί καρπώνονται το αποτέλεσμα της άψογης ποιότητας της σοδειάς».

ΜΑΡΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ (Ελαιοτριβείο του Μαγιώνου, Καμίνια Αχαϊας):
«Πολύ ποιοτικός ο καρπός της φετινής σοδειάς. Δεν προσβλήθηκε από…, Οι οξύτητές του στο 0,2 και 0,3 μάξιμουμ. Εντονα αρώματα και πολύ ωραία γεύση. Είναι η χρονιά της Πελοποννήσου, είναι η μεγάλη ευκαιρία της Πελοποννήσου, άρα και η δική μας. Για τον καταναλωτή είναι, επίσης, η μεγάλη ευκαιρία να προμηθευτεί λάδι εξαιρετικής ποιότητας και σε καλές τιμές. Είτε από παραγωγούς γνωστούς του, είτε απευθείας από τα ελαιοτριβεία, όπου του παρέχουμε την μεγαλύτερη δυνατή εγγύηση για ποιότητα. Για τους παραγωγούς, η χρονιά δεν θα 'ναι ούτε τώρα καλή. Γιατί οι τιμές παραμένουν πολύ χαμηλές, σε σημείο να μην συμφέρει κάποιους να παράγουν μεγάλες ποσότητες. Η Ισπανία έχει αποθέματα πάνω από 800.000 τόνους λαδιού, τα οποία διοχετεύονται σε Ιταλία και σ' όλο τον κόσμο και αυτό είναι πλήγμα για τους δικούς μας παραγωγούς. Αν οι τιμές ανέβαιναν, θα ήταν καλό για όλους. Για όλους, και για τους καταναλωτές».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΦΑΚΑΣ (Ελαιοκίνηση Αχαϊας ΕΠΕ, Άνω Αχαΐα):
«Είναι η καλύτερη σοδειά της τελευταίας 20ετίας. Χωρίς καμία υπερβολή. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε και να γευθούμε τόσο ποιοτικό λάδι. Κι άλλες φορές, με εξαίρεση πέρυσι, ήταν ποιοτικό, αλλά το φετινό είναι τέλειο. Βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, αλλά βοήθησαν και οι παραγωγοί, που έκαναν το καλύτερο δυνατό μετά την περσινή καταστροφή. Δυστυχώς, όμως, η ποιότητα της φετινής σοδειάς δεν θα αποτυπωθεί αντίστοιχα οικονομικά για τους παραγωγούς. Γιατί το πολύ μεγάλο απόθεμα στο λάδι της Ισπανίας δεν δημιουργεί μεγάλη ζήτηση, ως τώρα, για το δικό μας λάδι στο εξωτερικό. Και αυτό είναι θέμα… Τα σοβαρά προβλήματα που είχαμε εμείς πέρυσι, με το κακής ποιότητας λάδι, τα έχουν φέτος στην Κρήτη. Οι καταναλωτές στην περιοχή μας πρέπει να προσέξουν ένα πράγμα: να μην παίρνουν λάδι απ' όπου κι όπου. Να έρχονται να παίρνουν από τους παραγωγούς και από τα ελαιοτριβεία, για να ξέρουν τι ψωνίζουν».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λακκόπετρας):
«Πολύ καλή η φετινή σοδειά. Πάρα πολύ καλή. Σε επίπεδο ποιότητας, από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, των τελευταίων χρόνων. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές, δεν είχαμε βακτηριακές ασθένειες, δεν είχαμε δάκο, οπότε όλα πήγαν κατ' ευχήν. Οι τιμές, όμως, είναι ακόμα πιο χαμηλές από πέρυσι. Εδώ υπάρχει το μόνιμο σχεδόν πρόβλημα. Δεν συμβαδίζει η ποιότητα με την τιμή. Και αυτό γιατί παίζει ρόλο η ποσότητα. Αυτή καθορίζει την τιμή. Και είναι και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: το φωνάζω χρόνια. Αν είχαμε έναν Φορέα ή έναν Συνεταιρισμό, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Θα ορίζαμε εμείς τις τιμές και θα υπήρχε μίνιμουμ ένα 30% παραπάνω στις τιμές απ' ό,τι τώρα. Ισχύει όχι μόνο για το λάδι, αλλά για την πατάτα, το καρπούζι, σχεδόν για όλα. Δεν πείθονται, όμως, οι παραγωγοί. Επηρεασμένοι, μάλλον, από όσα έγιναν με τους Συνεταιρισμούς τα προηγούμενα χρόνια, διστάζουν να το ξανακάνουν σε άλλη βάση. Αλλά αυτός ο δισταγμός έχει κόστος».















Αποστολή με E-mail Εκτύπωση







Πρόσφατα
[13:59]  Πάτρα: Γενάρη μήνα με εκπαιδευτικά κενά...
[χθες 21:30]  Χρ. Ζερεφός: Με ερημοποίηση...
[χθες 12:39]  Πάτρα: Το Πανεπιστημιακό...
[χθες 20:47]  Γιώργος Κοτσόκολος: Ο παραγωγός...
[χθες 13:43]  Πατρών-Πύργου: Πολιτική «επένδυση»...
[χθες 09:14]  Διπλή αναβάθμιση, βαθιά ανακούφιση...
[χθες 09:34]  Αχαΐα: Στην Πάτρα, σήμερα, ο...
[χθες 17:27]  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Με βαρύ...








Πελοπόννησος
 
 





Τελευταία [20:43:46]