1943: Ιδού η έκθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα Καλάβρυτα!

Ένα ακόμα ντοκουμέντο εκτός από την έκθεση του Ερυθρού Σταυρού είναι και το βιβλίο του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη, που   καταρρίπτει την ύπαρξη του «καλού» ναζί που έσωσε τα γυναικόπαιδα του Δημοτικού Σχολείου στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

1943: Ιδού η έκθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα Καλάβρυτα!

Και με τον πλέον επίσημο τρόπο, έρχεται η αποδόμηση του μύθου του «καλού» ναζί, που δήθεν έσωσε γυναικόπαιδα στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, μέσα από την ειδική έκθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκείνης της εποχής.

Αχαΐα: Σάλος και μηνύσεις για την ταινία «Καλάβρυτα 1943» – ΒΙΝΤΕΟ

1943: Ιδού η έκθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα Καλάβρυτα!

Συγκεκριμένα το κλιμάκιο του ΕΕΣ, που κατέφθασε στα καθημαγμένα Καλάβρυτα μία εβδομάδα αργότερα, στην επίσημη έκθεση που συνέταξε έχει ειδική αναφορά για τα γυναικόπαιδα που είχαν κλεισθεί από τους Γερμανούς στο Δημοτικό Σχολείο.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – «Καλάβρυτα 1943»: Καταπέλτης 91χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος και έγκλειστος του σχολείου – «Μας σκοτώνουν για δεύτερη φορά!»

1943: Ιδού η έκθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα Καλάβρυτα!

 

Σε αυτήν δεν αναφέρεται πουθενά η μεσολάβηση κανενός ναζί για την απελευθέρωσή τους, αντιθέτως σημειώνεται ότι οι γυναίκες βγήκαν από το σχολείο, σπάζοντας τις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου. Είναι πασίδηλο και αυτονόητο, ότι αν πράγματι υπήρχαν αναφορές των διασωθέντων κατοίκων περί ύπαρξης «καλού» ναζί που τάχα τους ελευθέρωσε και τους έσωσε, τότε αυτές οι μαρτυρίες θα είχαν αποτυπωθεί τότε, σε εκείνη την έκθεση του Ερυθρού Σταυρού, της 28ης Δεκεμβρίου 1943.

«Καλάβρυτα 1943»: Η παραγωγή απαντά με 14 μαρτυρίες στις αντιδράσεις των Καλαβρυτινών – Τι λέει ο Δήμαρχος

Για να μην υπήρξε καμία τέτοια αναφορά, αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος μύθος, στήθηκε εκ των υστέρων και χωρίς να εδράζεται στα πραγματικά περιστατικά.

1943: Ιδού η έκθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα Καλάβρυτα!

Επακριβώς, αναφέρεται για την κατάσταση που αντίκρυισαν και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο, από την επίσημη έκθεση (ΕΕΣ, Τμήμα Νοσοκόμων, Αρ. Πρ. ΔΥ28-12-1943) αναφέρει: «Η καταστροφή των Καλαβρύτων είναι τελεία. Η φωτιά έχει ερειπώσει τα πάντα. Από τα 360 σπίτια της πόλεως έχουν μείνει περί τα 15, ενώ από τα άλλα δεν έχουν μείνει παρά οι τέσσερεις τοίχοι. Δεν εσώθηκαν ούτε οι εκκλησίες, ούτε το σχολείο. Σχεδόν ολόκληρος ο ανδρικός πληθυσμός της πόλεως, πλην των αγοριών κάτω των 14 ετών και των γερόντων άνω των 80 ετών, έχει χαθή δι’ ομαδικής εκτελέσεως. Αι γυναίκες και τα παιδιά των Καλαβρύτων, που εσώθησαν από την φωτιά, εις την οποία παρεδόθη το σχολείον της πόλεως, όπου ήσαν κλεισμένες, σπάζοντας τις πόρτες και τα παράθυρα, έθαψαν τους άνδρες του με τα ίδια τους τα χέρια. Είναι άστεγες, χωρίς ρουχισμόν, διότι όλα εκάησαν».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΖΑΡΗΣ «ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΛΟΧΙΑΣ»

Ένα ακόμα ντοκουμέντο φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας, το οποίο καταρρίπτει την ύπαρξη του «καλού» ναζί που έσωσε τα γυναικόπαιδα του Δημοτικού Σχολείου και στη συνέχεια δήθεν εκτελέστηκε από τους ανωτέρους του για την ενέργειά του αυτή:

1943: Ιδού η έκθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα Καλάβρυτα!

Ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης

Πρόκειται για την καταγραφή του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη, έτσι όπως την αποτυπώνει στο βιβλίο του «Η Αχαΐα στην Κατοχή, 1941-1944» (Εκδόσεις «Διαπολιτισμός»). Εκεί, ο αείμνηστος συγγραφέας, αναφέρει ξεκάθαρα ανάμεσα στα άλλα, ότι το περιστατικό αυτό συνέβη μόνο στη φαντασία κάποιων, τους οποίους μάλιστα χαρακτηρίζει ως «μυθοπλάστες»!

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Λάζαρης αναφέρει για το θέμα αυτό:
«Τα γυναικόπαιδα είχαν κλεισθεί από τους Γερμανούς επιδρομείς στο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο εκείνοι έβαλαν φωτιά με σκοπό την φρικτή θανάτωσή τους –κατόρθωσαν όμως αυτά να σωθούν, αφού με τη δύναμη της απελπισίας έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου και βγήκαν έξω. Ορισμένοι μυθοπλάστες διέδωσαν αργότερα, ότι κάποιος αυστριακός λοχίας άνοιξε τις πόρτες του σχολείου και έσωσε από τη φωτιά τα γυναικόπαιδα- το περιστατικό όμως αυτό συνέβη μόνο στη φαντασία τους».

1943: Ιδού η έκθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα Καλάβρυτα!

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ