6η ΕΜΟΔΕ Πάτρας: Οι «δασοκομάντος» παντός καιρού και συμβάντων – Στελέχη της Πυροσβεστικής «αξιολογούν» στην «Π» την Ειδική Μονάδα – Ιδρύονται ακόμα 10 ΦΩΤΟ

Η 6Η ΕΜΟΔΕ Πάτρας συγκαταλέγεται στις πρώτες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Συστήνονται ακόμα 10 ανά την Ελληνική επικράτεια.

6η ΕΜΟΔΕ Πάτρας: Οι «δασοκομάντος» παντός καιρού και συμβάντων - Στελέχη της Πυροσβεστικής «αξιολογούν» στην «Π» την Ειδική Μονάδα - Ιδρύονται ακόμα 10 ΦΩΤΟ Οι επίλεκτοι πυροσβέστες δρουν κατά την αντιπυρική περίοδο και σε έκτακτα καταστροφικά φαινόμενα.

Τη δημιουργία 10 νέων Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), ανά την ελληνική επικράτεια, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 16, ανακοίνωσε ο υπoυργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία.

Η Πάτρα διαθέτει ήδη την 6η ΕΜΟΔΕ, που «μετρά» ένα και πλέον χρόνο ζωής, μαζί τις ΕΜΟΔΕ Ελευσίνας, Θεσσαλονίκης, Ηράκλειου, Λαμίας και Ιωαννίνων. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα οι «δασοκομάντος» της Πάτρας απέκτησαν τη δική της στέγη, σε κτίριο που βρίσκεται πλησίον του Κόμβου Οβρυάς της Περιμετρικής, το οποίο και εγκαινιάστηκε, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά.

6η ΕΜΟΔΕ Πάτρας: Οι «δασοκομάντος» παντός καιρού και συμβάντων - Στελέχη της Πυροσβεστικής «αξιολογούν» στην «Π» την Ειδική Μονάδα - Ιδρύονται ακόμα 10 ΦΩΤΟ

Η 6η ΕΜΟΔΕ Πάτρας αριθμεί περί τα 100 άτομα, 78 πυροσβέστες 7ετούς θητείας και 20 μόνιμους. Το αερομεταφερόμενο, κατά κύριο λόγο, Τμήμα επιχειρεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμο να «σηκωθεί» από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της 116 Πτέρυγας Μάχης Αράξου Αχαΐας. Εκεί, όπου σταθμεύουν δυο ελικόπτερα, τα οποία, εκτός από τη μεταφορά προσωπικού, μπορούν να κάνουν και δασοπυρόσβεση.

6η ΕΜΟΔΕ Πάτρας: Οι «δασοκομάντος» παντός καιρού και συμβάντων - Στελέχη της Πυροσβεστικής «αξιολογούν» στην «Π» την Ειδική Μονάδα - Ιδρύονται ακόμα 10 ΦΩΤΟ

Η επιχειρησιακή ικανότητα των «κομάντο των δασών», όπως αποκαλούνται, δεν περιορίζεται μόνο κατά την αντιπυρική περίοδο, καθώς η συνεχής εκπαίδευση τους επιτρέπει εκτός της επέμβασης σε δασικές και αστικές πυρκαγιές να επιχειρούν, εφόσον χρειαστεί, και σε έκτακτα καταστροφικά φαινόμενα, όπως συνέβη φέτος στις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Οι πρώτες έξι ΕΜΟΔΕ της χώρας στελεχώθηκαν με συνολικά 500 άτομα -πυροσβέστες και πτυχιούχους δασολόγους- μέσω διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στις αρχές του 2022 και ανέλαβαν δράση για πρώτη φορά στις αρχές Ιουνίου του ίδιου έτους.

Η σκέψη για τη δημιουργία των συγκεκριμένων Μονάδων, προέκυψε το 2021 από την ανάγκη της απευθείας προσβολής της φωτιάς σε σημεία που ήταν αδύνατη η προσέγγιση από επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η πρόταση της τότε φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος -μεταξύ των οποίων και του αχαιού υπαρχηγού Γιάννη Πετρούτσου– υιοθετήθηκε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας εκείνης της περιόδου Νίκο Χαρδαλιά και «έτρεξε» από την επόμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι περιοχές, που θα αποκτήσουν το προσεχές διάστημα ΕΜΟΔΕ, είναι: Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Τρίπολη, Βόλος, Ρόδος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κέρκυρα και Κεφαλονιά.

Ν. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: «Σημαντική ενίσχυση για το  Πυροσβεστικό Σώμα»

6η ΕΜΟΔΕ Πάτρας: Οι «δασοκομάντος» παντός καιρού και συμβάντων - Στελέχη της Πυροσβεστικής «αξιολογούν» στην «Π» την Ειδική Μονάδα - Ιδρύονται ακόμα 10 ΦΩΤΟ

Ο πατρινός συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης δήλωσε στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας»: «Με την ίδρυση της 6ης ΕΜΟΔΕ ήρθαν αυτά τα παιδιά να μας δώσουν νέα πνοή και δυναμική, ώστε να μπούμε στη νέα εποχή συμβάντων που είναι πολύ απαιτητικά και επικίνδυνα. Εχουν επέμβει σε συμβάντα, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής ευθύνης μας, αλλά και στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και κατά την περυσινή χρονιά στις μεγάλες πυρκαγιές της Μακεδονίας. Εχει φανεί πως η ύπαρξη της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ.

Αποτέλεσε μια σημαντική ενίσχυση για το Πυροσβεστικό Σώμα και τις υπηρεσίες της περιοχής και όχι μόνο. Τα στελέχη της συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις και την εκπαίδευσή τους στις δασικές πυρκαγιές αλλά και στα υπόλοιπα περιστατικά. Αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι πλέον, στο επιχειρησιακό πεδίο. Το νεαρό της ηλικίας και η φυσική τους κατάσταση βοηθούν σημαντικά, γιατί οι δασικές πυρκαγιές τουλάχιστον χρειάζονται πολλή δύναμη και αντοχές».

Γ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΣ: «Είναι η αιχμή του δόρατος της δασοπυρόσβεσης»

6η ΕΜΟΔΕ Πάτρας: Οι «δασοκομάντος» παντός καιρού και συμβάντων - Στελέχη της Πυροσβεστικής «αξιολογούν» στην «Π» την Ειδική Μονάδα - Ιδρύονται ακόμα 10 ΦΩΤΟ

Ο αχαιός πρώην υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Πετρούτσος, μιλώντας στην «ΠτΔ», αναφέρθηκε στην εξαγγελία για δημιουργία 10 νέων ΕΜΟΔΕ και τόνισε: «Τη βλέπω ως θετική κίνηση, άλλωστε υπήρχε στις προθέσεις και της προηγούμενης φυσικής ηγεσίας του ΠΣ και της πολιτικής ηγεσίας για επέκτασή τους σε όλη την Ελλάδα. Για εμένα οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων είναι η αιχμή του δόρατος της δασοπυρόσβεσης αυτή τη στιγμή, συν του ότι θα πρέπει να ενισχυθούν μέσω προσλήψεων και οι υπόλοιπες υπηρεσίες. Μας ενδιαφέρει η πρόληψη, από εκεί ξεκινά η όλη επιχείρηση, όταν έχεις πολύ καλή πρόληψη, μειώνεται ο κατασταλτικός μηχανισμός.

Πρέπει θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η Πυροσβεστική γιατί βλέπουμε καθημερινά πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα πρέπει ο βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας που είναι το Πυροσβεστικό Σώμα, να ενισχυθεί, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στα καθήκοντά του, σε κάθε έκτακτο φυσικό φαινόμενο και να είναι στην υπηρεσία των πολιτών.

Οσο για την υπάρχουσα 6η ΕΜΟΔΕ της Πάτρας, η επέμβασή τους ήταν άμεση. Πρώτον, έφευγαν με ελικόπτερο και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα βρίσκονταν στο μέτωπο της πυρκαγιάς, δεύτερον, πρόκειται για νέα άτομα, εκπαιδευμένα, προερχόμενα στην πλειοψηφία τους από ειδικές δυνάμεις του Στρατού, τους είχαμε εκπαιδεύσει και εμείς και μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και άλλες μεθόδους εκτός από την ‘’κλασική’’ της κατάσβεσης με νερό και μάνικες. Μπορούσαν με αλυσοπρίονα να ‘’ανοίξουν’’ δρόμους, με σκαπτικά εργαλεία να κάνουν αντιπυρικές ζώνες. Υπήρχε άμεση προσβολή και αυτό φάνηκε από την πρώτη χρονιά, όπου εδώ στην Πάτρα, η 6η ΕΜΟΔΕ, επιχείρησε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπως Αθήνα, Ρόδος, Βόρεια Ελλάδα, σε όλες τις φωτιές στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά κ.λπ.».

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ