Το νησί του Αγίου Νεκταρίου

Του Γιάννη Σ. Μεντζελόπουλου, δικηγόρου

Αίγινα, το νησί του Αγίου Νεκταρίου (και του ναού της Αφαίας Αθηνάς), μία «κουκλίτσα» ιστορική, πανάρχαια στην αρχή του Αργοσαρωνικού, τόσο κοντά στον Πειραιά και στις καρδιές μας όμως!

Δεν σε κουράζει, όσο φορές κι αν πας, ούτε το ταξίδι (μια ωρίτσα και κάτι) ούτε η ίδια!

Χαζεύεις από το καράβι την… ανεπιτήδευτη ομορφιά της και την… ταπεινή αρχοντιά της! Και όταν φτάσεις, περιδιαβαίνεις στην παραλία και στα στενά τα αρχοντικά της.

Ταπεινός κι ο Αγιος, ο μεγάλος του 20ού αιώνα, ο Αγ. Νεκτάριος, ο θαυματουργός, που τόσο αγαπάμε και σεβόμαστε οι σύγχρονοι Ελληνες. «Πλημμυρίζουμε» όλο τον χρόνο το «Μοναστήρι» που ο ίδιος ίδρυσε και συγχρόνως τον μεγαλοπρεπή ναό για να πάρουμε από κοντά την ευλογία του! Είναι «φοβερή» η εικόνα να βλέπεις γύρω από τον Τάφο του, ανθρώπους κάθε ηλικίας να προσκυνούν, να σκύβουν και να γονατίζουν για ν’ ακούσουν τους «χτύπους» τους γνωστούς που ακούγονται μέσα απ’ αυτόν!

Μερικοί τους ακούν και άλλοι όχι… Και μπορεί σ’ ένα προσκύνημα κάποιος ν’ ακούσει και σ’ άλλο του προσκύνημα να μην ακούσει «χτύπο», όπως και ο γράφων. Ευλογία, πάντως παίρνουν (παίρνουμε) όλοι. Μεγάλη και εκ του σύνεγγυς! Αλλά ο Αγιος Νεκτάριος ποτέ δεν μας εγκαταλείπει! Είναι κοντά μας πάντοτε, όσο μακριά κι αν είμαστε!

Ο Αγιος Νεκτάριος προστατεύει την Αίγινα, την κοντινή Αττική (Αθήνα και Πειραιά που ζει η μισή Ελλάδα) και όλη την Ελλάδα. Διότι μας αγαπά, ακόμα κι αν μερικές φορές δεν είμαστε «άξιοι» της αγάπης της αυτής!