Λουκίδης για covid: Αναμενόμενη η έξαρση των κρουσμάτων,ποιοι πρέπει να λαμβάνουν αντιικά φάρμακα

Η αυξητική τάση που παρουσιάζει ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω Covid-19, καθώς και η άνοδος του αριθμού των θετικών κρουσμάτων, έχει κινητοποιήσει το σύστημα υγείας

Λουκίδης

Η αυξητική τάση που παρουσιάζει ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω Covid-19, καθώς και η άνοδος του αριθμού των θετικών κρουσμάτων, έχει κινητοποιήσει το σύστημα υγείας με τους ειδικούς ωστόσο να αναφέρουν ότι η έξαρση ήταν αναμενόμενη.

 

«Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την Covid-19 περιμέναμε αυτή την καλοκαιρινή έξαρση. Είναι κάτι που γνωρίζουμε πλέον τα τελευταία χρόνια ότι η νόσος δεν έχει εποχές, εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αξίζει να θυμηθούμε τη μεγάλη έξαρση των γιορτών, Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, που είχε νοσήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πέρασαν 4 μήνες και άρχισε ξανά να εμφανίζεται», λέει ο Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής για την έγκριση χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων.

 

Καμία πίεση και καμιά επίδραση σοβαρή στο ΕΣΥ

Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτή η έξαρση έχει μια επίδραση στους ονομαζόμενους «σκληρούς δείκτες», ωστόσο προς το παρόν δείχνει να μην έχει καμία πίεση και καμιά επίδραση σοβαρή στο ΕΣΥ.

 

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιδημιολογική παρατήρηση μέσω τεστ Covid-19 με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά μεγάλο ποσοστό και η μεταδοτικότητα. Γιατί ο πολίτης, μην κάνοντας τα τεστ, νομίζει ότι δεν έχει κάτι μεταδοτικό και άρα συνεχίζει τη δραστηριότητά του. Ειδικά σε νέες ηλικίες και σε περίοδο διακοπών είναι κάτι που σίγουρα συμβαίνει», εξηγεί ο κ. Λουκίδης.

Παράλληλα, όπως λέει, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή -στην Ελλάδα και γενικότερα και στις άλλες χώρες- ως πληθυσμός φυσική ανοσία γιατί έχει περάσει η τελευταία περίοδος της έξαρσης που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023, όπως και προστασία από τον εμβολιασμό, ο οποίος κινείται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

 

Οι ευάλωτοι πληθυσμοί θα πρέπει να λάβουν αντιικά φάρμακα σε περίπτωση νόσησης

«Αυτό που εμείς οι ειδικοί πρέπει να περάσουμε ως μήνυμα είναι ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί, με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, με πρώτη προτεραιότητα την ανοσοκαταστολή ή όσοι είναι άνω των 65 ετών θα πρέπει σε περίπτωση νόσησης να λαμβάνουν αντιικά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται με βάση αυτά τα δεδομένα και όχι με βάση τα συμπτώματα, αν είναι ελαφρά ή βαριά. Δεν υπάρχει πουθενά στην ένδειξη των αντιικών ότι δίνονται με βάση τα συμπτώματα. Και αν το κάνουμε έγκαιρα μειώνουμε τη βαριά νόσηση σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 80%», καταλήγει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας.

 

Σημειώνεται ότι με βάση την τελευταία επιδημιολογική έκθεση επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από τις 8 μέχρι τις 14 Ιουλίου, συνεχίζει να καταγράφεται ανοδική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία με Covid-19.

 

Ειδικότερα, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 669 (σημειώνεται πως ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 464 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 226). Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 12. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν έξι και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν δύο. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17, ενώ καταγράφηκαν 26 θάνατοι.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο μπλακ άουτ: «Μπλε οθόνη θανάτου» από τα Windows, προβλήματα σε τράπεζες, αεροδρόμια και ΜΜΕ

ΝΕΟΤΕΡΑ Πάτρα: Φωτιά στην περιοχή του Ρωμανού, επί ποδός η Πυροσβεστική ΦΩΤΟ

Καύσωνας: Πότε θα πάρουμε ανάσα, έρχονται θερμικές καταιγίδες, τι λένε οι μετεωρολόγοι

Μηχανογραφικό 2024: Επέλεξαν σπουδές στον τόπο τους, μέχρι πότε και τι αλλαγές μπορούν να γίνουν

Εισβολή χάκερ στο Κτηματολόγιο: Απέκτησαν πρόσβαση στη βάση δεδομένων