Το χρονικό μιας αποτυχημένης σκηνοθεσίας

Της Εύας Αθανασοπούλου, πολιτικός Μηχανικός-Συγγραφέας, Μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ (εκπρόσωπος σπιράλ)

 

Η πρώτη σημαντική σκηνοθετική προσπάθεια της Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Λυδίας Καραθανασοπούλου στο «θεατρικό έργο»: «ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ» κατέληξε σε φιάσκο. Λίγο πριν το φινάλε οι πρωταγωνιστές δεν έπεισαν, οι μάσκες έπεσαν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Την Παρασκευή 19/5/2024 ώρα 15:42 αποστέλνεται Δελτίο Τύπου στα Μ.Μ.Ε.  για την εκλογή του  κ. Γιάννη Καλατζόπουλου ως νέου Καλλιτεχνικού Δ/ντή του ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ. Εκλογή που έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, από το Δ.Σ. του. Πότε νομίζετε ότι ενημερώθηκαν  τα μέλη του ΔΣ της αντιπολίτευσης για αυτήν την επιλογή; Κάποιες μέρες πριν, με την προβλεπόμενη εισήγηση της Προέδρου προς το σώμα; Όχι!

Μόλις στις 14:45, μια ώρα πριν, στην αρχή της συνεδρίασης, λάβαμε ένα εισηγητικό δισέλιδο κείμενο από την πρόεδρο, για τα κριτήρια που βάρυναν στην επιλογή  του προσώπου του Γιάννη Καλατζόπουλου.  Ήταν η προσωπική της απόφαση σε συνεργασία με την ομάδα της, δλδ τα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής Συσπείρωσης (όπως χαρακτηριστικά είπε). Δεν έστειλε γραπτώς την εισήγηση (την οποία βεβαίως είχε προ πολλού προετοιμάσει) όπως σε όλες τις συνεδριάσεις συνηθίζει, σε εμάς τα μέλη του θεσμού που είχαν την ευθύνη της Απόφασης. Γιατί άραγε;

Το φιάσκο της σκηνοθεσίας συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Στο ερώτημά μας π.χ. για τον Πίνακα Κατάταξης των υποψηφίων υπονοήθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν κρίνεται απαραίτητο. Ο αντιπρόεδρος δε χαρακτήρισε ως  ανήθικη στάση (!!!) έναν τέτοιο Πίνακα.  Επιμέναμε ότι ακόμα και στον «τελευταίο» διαγωνισμό υπάρχει τέτοιος Πίνακας γιατί αποτελεί ηθική υποχρέωσή μας να κοινοποιήσουμε την Κατάταξη σε όλους αυτούς που ήρθαν, μας τίμησαν  και πίστεψαν σε μια αδιάβλητη διαδικασία. Αποτελεί κατά τη γνώμη μας δειλία μια τέτοια σιωπή, επαναλάβαμε. Καθένας έχει το δικαίωμα να γνωρίζει. Και αναρωτιέμαι: Υπάρχει άραγε δικαίωμα ένστασης κατά της Απόφασης από τους υποψηφίους; Σε άλλα ΔΗΠΕΘΕ της Χώρας αυτή η διαδικασία προβλέπεται. Εμείς τι ακριβώς κάνουμε στην Πάτρα;

Επιπροσθέτως ακούστηκε το γνωστό «επιλέχθηκε ο καλύτερος ανάμεσα σε ίσους». Αυτό μόνο σε πολιτικάντικα τραπέζια ευσταθεί. Επιστημονικά όταν  ισχύει κάτι τέτοιο, ενεργοποιείται η διαδικασία της κλήρωσης ή της προκήρυξης βάσει προβλεπόμενων κριτηρίων.

Γιατί απέτυχε η σκηνοθεσία της κας Καραθανασοπούλου και της ομάδας της; Γιατί θέλησε να αποκρύψει το μοναδικό βαρύνον κριτήριο της επιλογής τους: Την κομματική τοποθέτηση του κου Καλατζόπουλου (…). Γιατί θέλησε να αποκρύψει πως αυτή η Απόφαση πάρθηκε κάπου εκτός Πατρών και κανένας από τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν είχε να πει κάτι σημαντικό για την ουσία της αξιολόγησης των υποψηφίων. Πόσο δύσκολο να προσποίησε αντικειμενικότητα όταν αυτή αναζητείται!

Εμείς ως σπιράλ καταψηφίσαμε την παρωδία αυτής της συνεδρίασης. Η εκλογή επιτεύχθηκε αποκλειστικά με τις ψήφους των μελών της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Μένει ως απόλυτα μελανό σημείο ο ευτελισμός της διαδικασίας και η  αλαζονεία της εξουσίας και μάλιστα -πόσο λυπηρό- από ένα νέο ηλικιακά άτομο όπως η κα Καραθανασοπούλου. Και ένα  ακόμη ερώτημα που κατατρέχει την πόλη μας: Σε ποια γραφεία λαμβάνονται άραγε οι αποφάσεις για το μέλλον της Πάτρας;